Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v jedné garáži jsme po tchánovi nalezli dřevěnou cívku s kabelem. Je na ní navinuto cca 70-80 metrů kabelu.
Kabel je pogumovaný hliník a uvnit jsou 4 dráty. Nevíme co s tím. Dá se to prodat, nebo to máme vyvézt do sběrny?
Kus kabelu jsem odřízl a přikládám zde fotografii.
Děkuji
Pečlivě změřit průměr vodiče, drátu, přepočítat na průřez , nabídnout na bazoši, či jinde. Do sběrny je to škoda, jen jako poslední možnost.
Pokud je to 4x1,5, tak za to ve sběrně dostane kolem čtyř stovek. Osobně dost pochybuji, že by někdo za kabel neznámého stavu, stáří a původu zaplatil víc.
tak v porovnání s velikostí USB to vypadá na stejný průměr, jako je tloušťka toho USB konektoru, což je 1,8 mm. Průřez je tedy 2,5 mm2.
4x2,5 CYKY má hmotnost 0,22 kg/m, tedy při 80m to vychází na nějakých 17 a půl kila. Výkupní cena měděných kabelů je kolem 30 Kč, takže by za to mohl dostat ve sběrně přes pět stovek. A takto starý kabel bude o něco těžší, než nová CYKYna. Akorát teda nevím, jestli by to vzali i s tím na pohled olověným obalem. Tím by šla samozřejmě opět nahoru hmotnost, ale byla by to pro ně komplikace při recyklaci.
Tak jako tak nevěřím tomu, že by za takto starý kabel někdo dal víc, než oněch 5 stovek.
30kč/kg? kde? U nás dávají cca110kč/kg za čistou nepálenou měď!Těch Vašich cca30kč (r epsektive 27/kg ) jsem dostal za litý hliník!
A za kabel s izolací jako takový bez rozdílu zda AL či Cu pak jen cca 10kč /kg,.
30 Kč/kg Cu kabel (s izolací) dnes v kovošrotu Slavíček Brno.
Barko kovošrot dokonce 39 Kč/kg dle ceníku na webu.
Tak schválně tam zítra zajedu podívat se na aktuální ceník. Na netu nemají-je vyvěšen u obsluhy jednotlivých pracovišť (4 města ve 3 okresech)
Jak píše p. Cukrář, je tam slůvko až. Hlavně záleží na vykupčíkovi jak posoudí výtěžnost, za tzv. autokabely může nasadit cenu až někam k 80Kč za drátky z počítačů je cena jen v korunách. Pokud je ale vyfocený kabel opravdu obalený olovem, nemusí tazatel dostat taky vůbec nic, takový kabel se totiž do mlýna vůbec nesmí dostat, rozemleté olovo se od mědi nedá oddělit a v hutích takovou směs nechtějí. Tady musí chlap u výkupu posoudit co pak sním, s tím kabelem.
Jo tak se omlouvámto mi nějak uteklo.Proto se tedy mnou uvedené ceny tak liší. dnes jsem se byl podívat-aktuálně-železo cca2-4kč,AL od 17 littý po 27,dráty si nepamatuji.Měď čistá od 110do 120kč (dráty bez izolace).kabely měď -až 30kč a al tuším do 20kč.Chtěl jsem nafotil ale přes 2 skla a ještě mříž před skly by to bylo tak špatné že jsem to vzdal
Podle foto v porovnání s USB konektorem to nebude žádný velký průřez, vidím to na sběrnu barevných kovů, nejlíp bez izolace, jen čistý Al, případně jsou výkupci kabelů...ale nic moc od toho nečekejte...praktické využití v dnešní době už nemá...a ještě s izolací žil gumou
Ten vrchní plášť mi připadá, jako olovo?...olověný pancíř kabelu?
Není na kabelu nějaké označení? Na povrchu po délce?
Viděl bych to na starý typ nějakého zemního kabelu, každopádně je to měď a určitě to není prodlužka, chtěl bych vidět toho nadšence, který by stáčel po použití tyto plné vodiče. Na prodlužku by tam byla lanka. A ve sběrně to vezmou, nějaká koruna za to bude, jestli se Vám chce odstraňovat izolaci, tak to bude za víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.