Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat s manželem a 6-letým synem jsme si pronajali byt u majitele a 1 rok.Nyní nemáme na placení nájmu. Může nás vystěhovat? Slyšela jsem , že když je malé dítě, není to možné? Prosím o Vaše názory.
Určitě to není pro Vás lehká situace, ale podívejte se na to i z druhé strany, je spousta majitelů bytů, kteří nedostávají zaplaceno, protože na to nájemníci údajně nemají, ohánějí se tím jak mají 4 malé děti, a při následné exekuci člověk vidí nové plazmy nebo lcd, notebooky, hifi. Ale dál vám budou tvrdit že nemají peníze. Sejděte se s majitelem, a zkuste najít rozumné řešení. Jde o to, jestli je neschopnost zaplatit nárazová, nebo trvalého rázu. Pokud jde o nedostatek financí např. v důsledku ztráty zaměstnání, zjistěte si na ÚP, na jaké dávky máte případně nárok (existují i příspěvky na bydlení)
Já souhlasím s jesse, jedná možná je dohoda s majitelem. Ovšem nepočítejte s tím, že i kdyby vám posečkal s placením, nebude to na delší dobu. On musí platit energie, pokud je má psané na sebe, opravy apod. Myslím si, že byste měli hledat pomoc u svých rodin, jestli vám nemohou finančně pomoci. Já jsem v zaměstnání velice často řešila s pracovnicí na bytovém úseku problémy dlužného nájemného. A když už to došlo k exekuci, na vlastní oči jsem viděla, jak se z bytu honem stěhují televize apod. A co mne nejvíce vytáčelo, že právě tito dlužníci se nestyděli i s nadávkami žádat na městu výměnu bojlerů a jiného vybavení bytů. A vůbec jim nevadilo, že dluží desetitisícové částky. Ale to jenom na okraj. Nestyďte se, pokud jsme například ztratili zaměstnání, požádat o možné příspěvky. Ten na bydlení, jak je uvedeno v přechozím příspěvku, by vaši situaci určitě řešil. Jde o to, zda jste skutečně sociálně potřební a nebo jste jenom třeba nezvládli dluhy. Zkuste se i obrátit na městský/obecní úřad, zda nemají volné nějaké lacinější sociální bydlení. To by mohlo být řešení pro vás, pokud vám nepomůže rodina.
Dobrý den,
pokud budeme sledovat čistě právní stránku, tak samozřejmě výpověď z nájmu podle občanského zákoníku dostat můžete. Kdyby Vás totiž před tím mohlo uchránit to, že máte dítě, je asi jasné, že by majitelé preventivně nechtěli pronajímat byty rodinám s dětmi.
Já bych ale ještě upozornila na jedno důležité ustanovení:
§ 697Nezaplatí-li nájemce nájemné nebo úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu do pěti dnů po její splatnosti, je povinen zaplatit pronajímateli poplatek z prodlení.
Pronajímatel může vypovědět nájem pouze z důvodů uvedených v zákoně.
(2)Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:
a) jestliže nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, přes písemnou výstrahu hrubě porušují dobré mravy v domě;Písemná výpověď pronajímatele musí být doručena nájemci. V písemné výpovědi pronajímatele musí být uveden důvod výpovědi, výpovědní lhůta (
§ 710odst. 2), poučení nájemce o možnosti podat do šedesáti dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu, a pokud nájemci podle tohoto zákona přísluší bytová náhrada, závazek pronajímatele zajistit nájemci odpovídající bytovou náhradu.
(4)Má-li nájemce právo na náhradní byt nebo na náhradní ubytování, je povinen byt vyklidit do 15 dnů po zajištění odpovídajícího náhradního bytu nebo náhradního ubytování.
(5)Nájemce není povinen byt vyklidit, pokud podá ve lhůtě šedesáti dnů ode dne doručení výpovědi žalobu na určení neplatnosti výpovědi a řízení není ukončeno pravomocným rozhodnutím soudu.
Myslím že může,to dítě nehraje roli-vy nemáte žádná vlastnická práva.Taky záleží co máte ve smlouvě,ale pochybuju že tam je napsáno že když nebudete platit tak je to v pohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.