Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výška tuji na hranici pozemku

Od: laudi odpovědí: 10 změna:
Dobry den, soused nechal na hranici pozemku vyrůst tuje pres 2m. Jsou na západní stranu, tedy začínají stínít. Mame nějaké možnosti o co se v argumentaci opřít?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Máte na svoji straně občanský zákoník. Pokud se nemůžete domluvit se sousedem Vy, zkuste to pomocí jiného souseda, se kterým on vychází. Zkuste všechny možnosti, třeba starostu, páč pak zbyde jen soud, což je špatné, ale poslední řešení.

Sousedi se někdy i pozabíjejí.

hodnocení

4x

@laudi - Mame nějaké možnosti o co se v argumentaci opřít?
Jistě - o zákon. Konkrétně

NOZ § 1017

(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.

ovšem vždy záleží na konkrétní situaci.

repe
hodnocení

3x

Máme ten samý problém a když není dohoda, jedině prý soud.

hodnocení

0x

A rozumně se se sousedem domluvit už jsi zkusil?

doplněno 12.07.20 14:06:

Sice by mi bylo těch tújí líto, ale existují i jiné prostředky ...

Jen se nenechat přistihnout!

Prosím přesněji!

V jiné poradně je případ, kdy zachytila fotopast souseda, jak je kropí jedem. Skočilo to vyšetřováním policie.

*palec*

@dajka: Nelze přesněji;)

laudi
hodnocení

Ano, nelze.

Rozepište, prosím, ať vidím, že v tom nejsme sami. Máme to zrovna tak na jih. Vedle to vede baba v invalidním důchodě na nervy, manžel i syn z ní mají strach. Už když to tam dávali / máme vedle záhony se zeleninou atd./, tak baba - máte velkou zahradu, tak si to posuňte ! Manžel sklapl, že prý nemá cenu se s miglou babou bavit, já jsme pak brečela. Dnes už je tam fakt mokro, manžel - zase mě nasral, že k tomu plotu dáme trávu asi metr šíře, že stejně tolik záhonů nepotřebujeme. Já vytočená - to jim budeš ustupovat? Nakonec si tradičně popláču, vedle koho bydlíme, protože z druhé strany je to ještě horší a je to. Takže kvůli blbce si zmenšíme pozemek, protože rozšiřovat to na druhou stranu se mi fakt nechce.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

tak zalezi jak spolu vychazite, bud domluva anebo asi soud

pripadne mohou zacit tuje jednoho dne schnout a nikdo nevi proc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]