Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký levný,ale slušný plynový kotel pro babičku?

Od: miluska* odpovědí: 28 změna:

Ahoj,babičce dosluhuje plynový kotel, kterým topí přes radiátory a zároveň jí ohřívá vodu. Užitná plocha domku je 90m2. Topenář řekl,že nový s instalací kolem 70 tis. Ty peníze nemá. Poradí prosím někdo levnější,ale slušný plynový kotel? Jiný způsob vytápění nechce (žádné solární panely, topení v kamnech nebo krbu atd.). Děkuji.*srdce*

doplněno 12.07.20 00:00:

teď má THERM PRO 14 TKX,nainstalovaný v koupelně

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Hlavně to chce jiného topenáře..

hodnocení

1x
Pro babičku by zřejmě stačil tenhle...
m.heureka.cz/...
Nebo podobný. Cena do 20 tisíc.
doplněno 12.07.20 11:03: pcmani 10:24 - což ovšem včera večer z otázky ještě známo nebylo...
lipanek

Tohle mě také zajímá. Píší, že možnost ohřevu vody v externím zásobníku. To znamená, že zásobník vody na teplou vodu se musí ještě dokoupit? Potom by ta cena byla ovšem vyšší, ne?

Dále jsem měla za to, že jiné, než kondenzační kotle EU nejsou povolené. Pouze se doprodávaly staré zásoby na skladě.

no hlavně tenhle kotel potřebuje ke svému provozu komín a tímpádem nasává vzduch z místnosti takže jej nejpíš nebude moct mít v koupelně

hodnocení

1x

Tak ono taky zalezi na umisteni kotle v dome. Ten Protherm je obycejny, nekondenzacni, ale nemuzete jej namontovat v koupelne. Odtah spalin ma jen do komina. Kotel v koupelne bude muset byt kondenzacni s koaxialnim odtahem spalin, takze drazsi cca 32000,- jen za kotel.

doplněno 11.07.20 23:24:

Baxi Prime 24 je za 28000,- s DPH.

doplněno 12.07.20 08:34:

...a jeste takova drobnost je treba nova revize od kominika na odtah spalin a tim padem i predelavka odkoureni z atmosfery na kondenzacni system.

miluska*
hodnocení

teď má THERM PRO 14 TKX,nainstalovaný v koupelně
miluska*
hodnocení

Mam tedy shanet kondenzacni?Ted ma v koupelne THERM PRO 14 TKX, to nevim,zda je kondenzacni?viz kotle.heureka.cz/... moc
@clas proč by turbokotel, který má taky koaxiální odtah, nemohl být v koupelně? To přece není výsada jen nových kondenzačních kotlů.

Atmosfericky plynovy kotel Therm nesmi byt instalovan v koupelne, pokud by mel koaxialni odtah spalin, tak ano. Ale atmosfericke plynove kotle se u nas neprodavaji a hlavne se nesmi instalovat. Takze zbyva moznost jen kondenzacni kotel s koaxialnim odtahem spalin.

@clas

Nechápu proč by se nemohl použít nekondenzační turbo kotel. Pletete si koaxiální odtah s kondenzačním kotlem

mopet*
hodnocení

1x
Kotel ji už nefunguje?
Na bazošu je stejný za 8000. Zjistěte jak je starý a za 5 ho berte. Topenar vám ho jenom vymění.

hodnocení

1x

Připojím se do diskuze řeším podobný problém.Měl jsem tu čtyři firmy na nabídky a všichni řekli že jiný než kondenzační ! kotel už instalovat nelze.A instalovat nebudou.Tak nevím a mám v tom taky trochu guláš.

Já mám problém ještě ten že stávající kotel a hlavní rozvody pro celý dum jsou ve sklepě a do 1 patra kde nyní je průtoková karma je to cca 15 metrů.Karma šlape a vyhovuje ale je jasné bohužel že s karmou už nikdo nechce mít nic společného.Takže řešíme co zvolit za systém aby se dostala teplá voda co nejrychleji do patra.Těch 15-16 metrů je dost abych nečekal "hodinu" než začne téct teplá.

obcan

Použijete zásobník s (časově řízenou) cirkulací.

hodnocení

1x

pokud seženete turbokotel kupte klidně turbokotel pokud neseženete turbokotel kupte kondenzační kotel

doplněno 12.07.20 10:35:

třeba tento není špatný kotle.heureka.cz/...

lipanek
hodnocení

1x

Nechte si poradit od odborníků.

Zkuste napsat třeba tomuto pánovi - topenivodaplyn.cz/...

Jak jsem se dočetla /protože mě to asi také čeká/ tak existují kondenzační kotle a konvenční.

Zjistěte, který typ je pro babičku vhodný. Potom už bude výběr zase jednodušší.

Jinak se můžete podívat na stránky www.tzb-info.cz

a zadat si otázku, která Vás bude zajímat.

----------------------------

tzb-info.cz/...

jenda2*
hodnocení

1x

Sehnat obdobný, atmosférický není takový problém a cena je opravdu za několik tisíc. Jen se přehodí bez nutného předělání komína. Naprosto zbytečné.

Ohřívání solárními panely je podstatně dražší než nový kondenzační kotel.

bery*
hodnocení

1x
Ja pred rokem vymenil 25lety Vaillant za kondenzacni Viadrus. Byl ve vyprodeji za cca 16 tisic, k tomu bylo potreba nechat stavajici komin Schiedel vyvlozkovat na koaxialni za 12 tisic bez dokladu vcetne revizni zpravy. Kotel jsem namontoval a zapojil sam, jen asi za 2 tisice nechal zkontrolovat, "uvest do provozu" (coz jsem fyzicky udelal uz mesic predtim sam) a potvrdit zaruku. Vymenik pro TUV zustal stavajici, takze cena se vsim vsudy vcetne trubek, filtru atd hrubym odhadem o moc nepresahla 35 tisic. Ale to byla opravdu nejlevnejsi varianta s hromadou vlastni prace a improvizovani (nejsem topenar, jen drzgresle :)), takze s kotlem za beznou cenu, dokoupenim zasobniku na TUV a praci mi tech 70t neprijde bohuzel nerealnych.

miluska*
hodnocení

0x
Co tedy shánět? Kondenzační?Mam z toho zmatek.Dekuji
kimbert*

Kotel prý dosluhuje,co to znamená ,nejde opravit?Plynaři se ho nechce opravovat?Mě přestal topit pl.kotel therm starý 22 roků -vadná plynová jednotka,nová stojí 4 tkč,dal tam starší(vypadá jak nová)za 400kč a jede dál s doporučením neměnit pokud bude fungovat a sežene náhr.díly,ty kondenzační vydrží podstatně mín,jinak mi řekl že může namontovat jen kondenzační kotel ,nekondenzační jen do bytových domů.Není problém koupit nekondenzační kotel,problém je,aby Vám ho plynař vůbec zapojil a podepsal záruku.Zkuste sehnat jiného plynaře jestli půjde opravit.

Turbokotle se již nesmí uvádět na trh. Někde ve skladech je ještě mohou mít. Nebo se pokusit sehnat nějaký starší přes bazar nebo přes nějakého topenáře. Nebudete-li mít turbokotel, musíte koupit nový kondenzační. Ten však musí být připojen do komína s plastovou vložkou. Vyvložkování komína přijde na několik tisíc korun, dle délky spalinových cest.

obcan

Pane bruno2, pan kimbert to popsal naprosto správně. Turbokotle se dělají pořád, ale jsou určené jen pro montáže v bytovkách, kde je problém vyměnit jeden z kotlů ve společném komínovém systému.

Pane občane, to mě zajímá; které firmy vyrábějí a uvádějí na náš trh turbokotle? Děkuji.

miluska*
hodnocení

Dd, chci poděkovat všem za rady a postřehy. Budu se snažit najít slušného topenáře, ale po špatných zkušenostech chci kotel vybrat sama. Může mi prosím tedy někdo poradit, zda opravdu potřebuji kondenzační?Jaký doporučíte? Jak jsem uvedla, babička jím jak vytápí přes radiátory, tak ohřívá vodu, je umístěn v koupelně. Pamatuji si, že topenář říkal, že současný kotel (jeho název píši ve své otázce) není do koupelny vhodný, přesto prošel revizí a je tam. Náhradní díly se už několikrát měnily. Mohu samozřejmě zkusit dalšího topenáře, ale před tímto současným sem jezdili dva, přičemž jeden nedodržoval domluvené termíny a druhého jsme zaslechli na schodech, jak se domlouvá s nějakým známým, že tu starou paní, jak říkal, oškube a nastaví kotel tak, aby byla nucena často ho volat kvůli problémům. S oběma jsme se pochopitelně rozloučili, jezdí tedy jiný topenář, který ale také není žádný zázrak. Tolik k vysvětlení situace.Moc si vážím Vaší rady a pomoci i Vašeho lidského zájmu.*srdce*

obcan

- napište sem jména těch dvou topenářů

- uvědomte si, že každý kotel bude potřebovat servis, dříve či později, ale spíš tak jednou za dva roky a proto: Kterému opraváři věříte? A jakou ten dělá značku/značky? Odkud jste? Výrobci majé své servisáky v každém regionu různě zastoupené.

- co je důvod výměny? Instalace proti pravidlům, nebo nějaké závady, nebo jen to nedoporučení? Je to dost vágní popis, technik musí umět říct, v čem je problém. Klidně může být porušený předpis pro instalaci kotle, do malé místnosti, nevyhovující větrání přívod vzduchu, nebo něco takového.

Pravda je, že kamkoliv do obytného porstoru bych nedal jiný kotel než provedení C, tedy s uzavřenou spalovací komorou. Tedy pouze tzv. Turbokotel, nebo kondenzační kotel. Oba budou topit stejně dobře i do radiátorů, ale jde o jejich dimenzování (důležité a chronicky ignorované téma), o způsob ohřevu Teplé Užitkové Vody, akorát kondenzák vyžaduje odpad (který v koupelně už máte) a umožní ušetřit určitě dobrých 10-20% plynu. Tím spíš, když se dá venkovní čidlo teploty (banalita).

obcan

Osobně bych byl pro, vzhledem k tomu, že už máte turbokotel s vestavěným zásobníkem, udržovat ho co to půjde - dokud bude k dispozici servisák.

hodnocení

0x
70 tis je za výměnu kotle bohužel běžná cena. Ono taky záleží, v jakém stavu je komín. To nepíšete. Spíš bych nechal opravit stávající kotel a nic dalšího se nemusi dělat. Ono ty nové kotle plné elektroniky mají dost drahý provoz a občas jsou dost poruchove. Mně topenář říkal, že nejlepší jsou ty staré kotle, které se dají jednoduše opravit. Já jsem sehnal úplně náhodou na inzerát kotel od pana, který bydlí 300 metrů daleko za tři stovky, stejný jako mám já, takže ho mám na náhradní díly, on je měl všechny měněné, takže jsou novější. Něco už jsem si vyměnil sám, mám náhradní výměníky, čerpadlo, řídící jednotku atd atd prostě vše. On dal za výměnu kotle v bytě 67 tisíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]