Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okna - jedná se o plíseň? Jak na to?

Od: redrose1972 odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

u rodičů stavební bytové družstvo (SBD) vyměňovalo okna za plastové. Zateplení plaště paneláku se nedělalo. Jedná se o panelák stará cca 40-45 let - hrubší zdi. Výměna oken proběhla cca před 5ti lety, ale poslední 2-3 roky se u jedné místnosti tvoří jako by našedlá "plíseň". Popelavá barva. Pokoj je na sever tj. bez sluníčka. Nemám s "plísněmi" žádné zkušenosti. Doposud jsem se s "ní" nesetkal. Nevím zda se jedná přímo o plíseň nebo o něco jiného?

Větrat celkem větrají, ale mám dojem, že se "plíseň" děla právě na místech kde studený vzduch příjde do styku s teplem na stěně i na plastu rámu. Možná se však mýlím.

Dá se to důkladným oškrábaním a použitím přípravků na plísně zabránit, zpomalit, zlikvidovat?

Posílám foto: www.tinyurl.com/y9u8eam

Za případné reakce děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano, je to plíseň. Je možné, že jsou dveře špatně osazené případně netěsní. Pak vniká dovnitř chlad z venku a na studených místech se práží vzdušná vlhkost a začne se tvořit plíseň. Z plastu se dá opatrně odstranit hadříkem. Ze stěn už hůže. Jelikož tam je bílá barva, můžete stěny postříkat savem. Tím se plísně na čas zabavíte, ale nadlouho to nebude.

papene*

;)Poraďte mě jak se mohu podívat na foto?Nějak mě to nejde.*zed*

Díky

doplněno 24.01.10 13:18:

Do prohlížeče jsem to dávala a nic.

Teď po upozornění od strejce to jde.Kde byla tedy chyba prosím?

výtka
Upozornění od sys strejc 24. 01. 2010 11:25:37
Zkuste to nyní: www.tinyurl.com/y9u8eam
redrose1972
hodnocení

Stačí zkopírovat toto: www.tinyurl.com/y9u8eam
do internetového prohlížeče :)

ar*
hodnocení

0x

Ano dle foto jde o plíseň. Zkuste postříkat savem ,mně se dělala taková ve sklepě postříkal jsem to savem ( v rozprašovači) a je pokoj. Použil jsem normílní savo to savo na plísně bylo nějak slabé a moc nezabralo.

martina30*
hodnocení

0x

Z plastu otírat pravidelně na stěnu nastříkat přípravek proti plísni.V místnosti občas větrat .Savo proti plísni skvělé a Ceresit na plísen,vlhko super a to netopím celou zimu a paráda.

jabraka*
hodnocení

0x

Několikrát se to tady řešilo,je to nedůslednost stavebních postupů.Důkladným utěsněním oken se postupně zvyšuje vnitřní vlhkost vzduchu a posunuje se při větším prochlazení stěn rosný bod dovnitř stěn,nebo dokonce až na vnitřní povrch.Zvblhnutí nemusí mít charakter mokrých fleků,ale stačí to k založení ložiska plísně.Odstranit se to dá přitápěním v místě výskytu,nebo teplovzdušným ventilátorem.Konečna likvidace pouze kontaktním zatelením zvenčí.Momentální a dočasné odstranění již kolegové naznačili.

JABRAKA

hop®

Milý Jabrako, Tebe opravdu nemohu obvinit z neznalosti našeho krásného českého jazyka, proto mne fakt pobavil a potěšil Tvůj krásný překlep, jak budeš "zatelovat" okna... :-D

hodnocení

0x

Je to jednoznačné. Kvalita oken (z hlediska tepelněizolačního) vysoce překračuje parametry konstrukce domu. Jiné to bude po zateplení korpusu domu.

Vaše snaha o odstranění plísně bude vždy jen dočasná, protože pro tvorbu plísně je právě to vaše prostředí ideální.

Omlouvám se za svou strohost, možná mi za rok dáte rádi za pravdu.

hop®
hodnocení

0x

Oko za oko, zub za zub, plíseň za plíseň!

Chytrá houba která tu plíseň sežere a pak chcípne hlady. Fakt nechci dělat reklamu, ale opravdu to funguje! Mrkni na bakterie-enzymy.cz/... , info je na netu, samozřejmě to lze koupit i jinde za jinou cenu, ale je to ale jenom zmírnění následků! Odstranění příčin už naznačili "kolegové"přede mnou, k tomu už nemám co dodat...

jitulevrtule2*

opravdu ta chytrá houba, dá se koupit i v OBI, je úžasná. mám také tento problém, i když v menší míře.

hodnocení

0x

Dopuručíl bych, jakmile se oteplí, zvenku nalepit pěnou EPS 70F tlouška asi 50 mm (dle typu rámu) a přelepit-zateplit rámy. Šířka EPS by měla být ve velikosti špalety.

Jinak se plísně nezbavíte, jen jí zakryjete chemií.

kiaransalee*
hodnocení

0x

Nejjednodušší a nejrychlejší řešení:

heisserohre.eu/...

redrose1972
hodnocení

Děkuji prozatím všem za podnětné reakce. Vytisknu si to a zkusím to s nimi probrat. Každopádně jsem rád za toto forum resp. poradnu, která je proti jiným opravdu na úrovni. Četl jsem také dosti podrobně rubriku Auto-moto, administrativa, která je velmi zajímává a především odpovědi jsou někdy pro občana-obyvatele lepší radou než na úřadě. Líbila se mi věta pána "milancukrar", že "úředník problém neřeší... úředník vyplňuje pouze kolonky" :) Což je hezky řečeno a velmi často je to pravda.

redrose1972
hodnocení

Nedávno vyšel článek týkající se mého problému. Přidávám také pro ostatní

hobby.idnes.cz/za/...

a dobrá diskuze s pánem z oboru

hobby.idnes.cz/na/...

ale to není nic zvláštního, a diskuze, to je taky normální...

kvalitní okno a kvalitní práce se nerosí. a tvrdit že je to od špatného větrání ... to můžeme až když zjistíme hodnotu vlhkosti v bytě.

redrose1972
hodnocení

To souhlasím, ale jak pozná laik, kde je kranice mezi nekvalitní práci x oknem a vlhkosti v bytě. Proto si myslím, že si každý laik potřebuje před rozhodnutím přečít, co nejvíce informací a trochu se "zavrtat" do problému :) Bez takových informací se ztratí úplně a bude plně odkázán na řeči dodavatelů. Nebo si samozřejmě může zaplatit odborníka. Ale pak je zase otázka, jak ho poznát... :)

redrose, bohužel většina laiků to nepozná. "Maséři" prodejců a výrobců oken jsou připraveni na všechny otázky co jim laik dá. Páč oni denně musí odpovídat na stejné dotazy.

Ale to je u všech osob co neznají uvedenou problematiku. Osobně vůbec nevím co mám v počítači, kdo to tam ovládá, kolik trpaslíků tam běhá, nevím téměř nic, ale když potřebuji "že to nejde" zavolám technika a musím mu věřit. On zase věří mě, že mu na barák nedám nic špatného.

A tak to je, nikdo není dokonalý! (Kdpak to řekl poprvé?)

hodnocení

0x

Kejikle? to je Vaše?

A kdo si to trosku umi spocitat tak zjisti ze investice do trojskla oproti kvalitnimu dvoujsklu se mu nevrati drive nez za 20 let

Ano ano, to sem byl ja :). Cislo jsem si trosku vycucal z prstu. Pravdou ale je, ze u prumerne zatepleneho normalniho (ne pasiv nebo NED) domu se navratnost dvoj x trojsklo pohybuje v daleke budoucnosti. Tot muj nazor. Mate jiny?

doplněno 04.02.10 17:10:

Jen doplnim, toto neni jen muj nazor, setkla jsem se snim tusim i na living.cz a jinych serverech. Nejsem bohuzel projektant abych to umel spravne spocitat. Narazil jsem na vokno-plastova-okna.cz/... kde se da uspora plus minus zhruba nastrelit. Schvalne kolik vam vyjde uspora za rok.

Me to vyslo takto (viz obrazek). To do toho nepocitam tepelne zisky z osluneni, dvojskolo ma o mnoho vetsi zisk nez trojsklo. Me by trojsklo navysilo rozpocet o zhruba 25tis Kc. Marketingove recicky, 3sklo za cenu 2skel neberu v potaz. To je vzdy usmevne. Kdyz jsem si u takovych firem nechal udelat cen. nabidky, vzdy byly s rozdilem min 20tis. nebo byly ty 2skla zamerne predrazene tak aby jim ten slogan fungoval.

Okna - jedná se o plíseň? Jak na to?

Kejikle, čísla jsou od toho, abychom s nimi zahýbali, jak potřebujeme.

Nevím zdali znáte moji anabázi s poptávkami na okna, ale půl ročním vyjednáváním jsem se dostal s cenou trojskel níže nežli dvojskel. Mnoho firem již dnes marketingově nabízí cenu stejnou, ale to je na další debatu. Takže cena trojskel to bych neřešil ale jednal.

Třeba teď poptávám "obyčejná administrativní okna"64 ks ve dvou rozměrech a dvoje dvoukřídlé dveře.

zde: cukrar.rajce.idnes.cz/...

cenová nabídka je od 167 do 310 tisíc, jak je to možné takový rozdíl?

doplněno 04.02.10 17:54:

blog.vicenezokna.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]