Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat - našel jsem takový pěkný starý klíč (myslím, že dozický), sice trochu rezavý a já bych chtěl, aby zreznul ještě mnohem víc, asi jako by byl vytažený z Titaniku, pak bych si jej pověsil na stěnu jako dekoraci. Můžete mi někdo poradit, jak na to? Vodu jsem zkoušel, i slanou ale bylo to málo. Mám zkusit H2O2 nebo KMnO4?
S kyselinou nepochodíš. Ta kov i rez rozpouští.
Doporučuji ho nechat někde ve vlhkém prostředí. Za úvahu by stálo i zakování do země. Ale stejně to nějaký čas potrvá.
Kolik asi bude potřeba té kyseliny na rozpuštění velkého ocelového klíče? A proč byly kastliky na autobaterie u starých škodovek celé rezavé? Jinak doporučuji taky ZAKOVAT.
Jo do kyseliny tak to jo já už se lekl ,že... A kolik ty kyseliny si mam tak asi připravit a jak budu moct dlouho mudrovat?
S úspěchem lze použít i kyselinu dusičnou a chlorid železitý. Najdi si nějaké stránky s výrobou historické zbroje, puškařství a nožířství, ti to hojně používají k renovacím a patinování.
doplněno 23.01.10 17:17:Kdysi mi kolega přines jakýsi tzv. bělič používaný při výrobě fotek z Fotostaru. Ponořil jsem do něj 80 -ku hřebík a druhý den zněj byla polovina. Ale jak se to jmenuje chemicky...?
Vidím tady pár chemických úvah,jako by je použil agent Mac Gyver(Richard Dean Anderson).Spider má pravdu,ne každá kyselina železo rozpouští.Kromě toho mnoho korozních reakcí má na svědomí také elektrochemická koroze.přítomnost bludných proudů v okolí zdrojů proudu.
K tomu klíči.Já osobně pro pasivaci kovu a starobylý vzhled bych použil pasivaci v oleji.Klíč v plynovém plameni ohřát asi na 400 st C a ponořit do oleje.Železo získá po očištění pěkný černý vzhled.
Jinak by stačilo klíč zavěsit do lázně s kyselinou sírovou na anodu a stačilo by na patřičnou dobu připojit zdroj o napětí asi 4 V a anodická oxidace vykoná své.Jako katodu použít železný plech.Pak stačí jen nechat běžet takovou dobu,až povrch zídská potřebnou hrubost.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.