Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak brousit vrtáky?

Od: petros odpovědí: 25 změna:
Dobrý den, mám doma mnoho tupých vrtáků do železa od 4-10mm. Chtěl bych si je nabrousit na malé kotoučové ele.brusce, jen nevím jak na to.
Bylo by možné mi poradit postup? Děkuju

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radek11
hodnocení

3x

Nic na tom není, brousím je ručně běžně. Na youtube najdete návodů hodně, např. :

mak*
hodnocení

2x

Jednoduchá varianta je koupit si nějaký přípravek, dělá sejich několik různých. Jinak ručně se to dělá tak, že vezmete do oka úhel a pohybem podobným, jako když chcete něco "uďoubnout" brousíte. Prostě je třeba tím vrtákem pootočit a vzadu se musí ubrat o něco víc než vpředu.

hodnocení

1x

Není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Poradit na dálku se nedá. Já se to kdysi nedokázal pořádně naučit ani za týden odborného výcviku. Jakž takž nabrousím průměr od 8 mm výš, ale ty menší ani náhodou.

kenav
hodnocení

1x

Zalezi jak jsi manuelni zrucny a zda jsi vubec nekdy neco brousil.Hlavne ti to musi nekdo ukazat,jiny povidani okolo nema cenu.video hodne pomuže.Zdar

hodnocení

1x

Dobrý den! Již v temném dávnověku, před několika desítkami let, se u nás vyráběla jednoduchá ruční bruska s ještě jednodušším doplňkem na ostření vrtáků. Žlábek /vodítko/ na položení vrtáku určil dva důležité úhly ostření. Stačilo do vodítka správně položit vrták, několikrát otočit klikou, otočit na druhý břit, zase zatočit klikou a bylo hotovo! :-D *smich*

V příspěvku omylem nevložen obrázek ruční brusky : zde je.

Jak brousit vrtáky?
asd1

Fajn, akorát to kašle na pravidlo že na boku kotouče se nebrousí. Vždy na čele...

Ano, tenkrát byli hloupější, tak si s nějakými pravidly nelámali hlavu. V dílničce, kde jim stačila ke štěstí ruční bruska si s tím, kde se na kotouči brousí nelámali hlavu a jací to byli někdy kvalitní řemeslníci a kutilové.

asd1

Jj, taky si dřív pořizovali dost dětí aby něco dospělo.

To byla jen poznákma, že dělat si podobnej přípravek na současnou el. brusku nemusí být ideální (trošku větší točky než tak ruční ;)

Na starý cirkuli bez jakýkoliv ochrany taky občas někdo dostal špalkem do tykve apod. Proč nebrousit kotouč z boku má svoje důvody...

PS srávně bok = čelo, tj. ne na čele ale an obvodu...

figurek*
hodnocení

0x

ručně to nezkoušejte, protože taková akce skončí fiaskem. Netrefíte ani špičku, ani úhly břitu.

Vrtáky dejte k nabroušení nějakému zkušenému zámečníkovi nebo si pořiďte přípravek. Třeba tento.

triumfcz.cz/...

asd1

Proč by to neměl trefit? Zas tak složitý to neni, viz mak to popisuje dostatečně.. Pár vrtáků asi zmrší, pak přijde jak na to a zjistí že to je v pohodě..

Je dobrý nastudovat si teorii - geometrii vrtáku, jak a čim brousit atd.

host

figurek má pravdu: pokud vám na vrtácích záleží, svěřte je šikovnému brusiči nebo zámečníkovi, který má broušení v paži a v oku. Nejlépe za vaší přítomnosti, dívejte se, učte se, dejte mu k odměně ještě něco navíc, ať vám ukáže alespoň základní místa na vrtáku, na kterých záleží, jak mají vypadat, úhel vrtáku, sklon, podbroušení, atd.

Nabroušené vrtáky si dejte zvlášť nejlépe do stojánku, ať se neválejí na hromádce v krabičce. Pak si vemte nějaké zkušební vrtáky pro vás, nasaďte si brýle, zapněte dobré osvětlení, podívejte se na kotouč brusky, jestli je rovný, jak jsou nastavená stavítka brusky, jestli máte kolem brusky dost místa atd, aby byla práce bezpečná a pak zkoušejte sám. Zkuste nejdřív něco jednoduššího, například hrot důlčíku, nastřelovacího hřebíku nebo rýsovací jehly abyste se naučil držet broušený předmět v ruce a přitom maximálně dodržovat bezpečnost práce, odehnat děti a další zvědavce daleko od vás.

Pak teprve začněte zkoušet vrtáky, nějakou čtyřku, pětku, případně i větší, osmičku a pod a pak i menší, dvojku atd.

Připravte si vrtačku a zkušební kus železa do kterého budete zkušebně vrtat, s předem připravenými důlky důlčíkem, aby vám vrták nejezdil po materiálu a uvidíte, že vaše první vrtáky nebudou brát, budou házet, nebo žvejkat materál. Nechte své pokusy zkontrolovat vaším brusičem, ten vám na první pohled řekne, kde děláte chybu, co je špatně. Učte se postupně. Ani za jeden den odborného výcviku se to učňové nenaučí, chce to opakovat a znovu a znovu brousit a zkoušet.

vilemm

Pokud vrtáte často a nechcete stale někoho otravovat,doporučuji se plácnout po kapse a koupit přípravek od Tormeku.Nyní se dá sehnat asi za 220E.Naučíte se brousit vrtáky s fazetkou.Takto nabroušený vrták nekoupíte.Rozdíl je obrovský.S přípravkem se dají nastavit a dodržet všechny úhly.Třeba se podívat na videa.

petros
hodnocení

Asi to není jednoduché, ale podle videa to vyzkouším, buď mi to po několika vrtácích aspoň trošku půjde, nebo se to prostě nenaučím, ale zkusit je nabrousit chci.
Ten přípravek za 600Kč se mi zdá moc drahý.
Nabrúsiť vrták z ruky zas veľká veda nie je. Nabrúsiť ho tak, aby vŕtal presne, je už zložitejšie.
Ak s tými vrtákmi budete robiť diery do valcovaných profilov pre nity akebo šroub s matkou, tak to určite zvládnete. Ak ich budete upínať do koníka na sústruhu a robiť s nimi hlboké vývrty, to už bude chcieť trochu cviku.
mak*

Na učení jsou nejlepší vrtáky průměru 6-8mm, od 4-ky níž to já se svým zrakem dělám víceméně poslepu, ale vrtaj.

Vrcholový úhel se trefí snadno a úhel hřbetu je o něco horší. Když to nevrtá, tak se podívejte, kde je to otřené a když vzadu, tak je to blbě :).

Že to není snadné dokazuje fakt, že za mnou chodili v práci i staří kusové, abych jim vrták nabrousil, protože se to za celý život nenaučili.

berger*

Feraxi,chodil bych za Váma také a že už jsem jich při pokusech zmršil. Prostě se to nenaučím. Zkoušel jsem i ty brusky z lidlu,marný...

Lepší to bylo, dokud jsem nepotřeboval brýle (dioptrické), ale když si dobře posvítím na kotouč, tak to jde i s brýlemi. Jen to není takovej fofr jako dřív.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud jde o to,mít tupý vrták a piotřebovat vyvrtat jednu díru,pak je věc jednoduchá.Vezmu ten tupý vrták a jen nakrátko přiložím tupý břit ke kotouči brusky.Jde přeci jen o to,přejet lehce bruskou malou plošku,která tvoří oba břity na vrtáku.Obnoví se ostří a mohu hned vrtat.Pokud budu vrták potřebovat i později,odnesu ho mechanikovi.

JABRAKA

hodnocení

0x
Odbornik vedle odbornika. Zaklad je vedet, jak ma nabrouseny vrtak vypadat. Potom to jde vklidu treba lamelakem. Mame primo i brusku na vrtaky z lidlu ale nic moc. Rychlejsi to je na brusce stolni nebo flexou

petros
hodnocení

Dobrý den,
tak jsem dneska zkoušel brousit vrtáky na kotoučové ruční brusce. Vzal jsem úplně nový vrták na železo velikost 10 a pořádně jsem si ho prohlídnul. Pak jsem vzal podobnou velikost - tupý, kterým jsem nejprve zkoušel vrtat do železa a nešlo to. Zjistil jsem, že je to opravdu o praxi a o citu, nabrousil jsem asi 10 vrtáků, tak, že vrtají, ale jestli to mohlo být nabroušené mnohem lépe, to netuším, protože v tom nemám zkušenosti.
Zatím mi to tak stačit a uvidím, za jak dlouho se vrtáky ztupí.
Menší vrtáky 4-5 se brousí opravdu špatně, snad jen od oka, není na ty plošky dobře vidět.
Zkusil jsem nabrousit i ulomený vrták, je sice kratší, ale když jsem s každým nabroušeným vrtákem zkoušel vrtat, tak bral.
Některé vrtáky jsem brousil na několikrát, protože se mi to napoprvé nepodařilo.
To je mé celkové shodnocení.
V ruce to nikdy netrefis presne. Jde o to aby vrtal. . Presne jedine na stroji.

jirihort
hodnocení

0x

Přikládám video, je sice v ruštině, ale je zcela názorné a člověk pochopí, jak se věci mají.

Hodně úspěchů a ostrých vrtáků. Alespoň mně se daří, ale fakt to není jednoduché a po delší pauze je třeba se učit znovu, aby člověk měl ten správný grif.

hodnocení

0x

Hlavně nekupujte přípravky na broušení.vrtáku. Raději zničit pár vrtáku než se to naučíte ručně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bruska na vrtáky
Otázky na téma jak nabrousit vrták

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]