Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepší zbořit nebo renovovat?

Od: petr56 odpovědí: 22 změna:
Zdědil jsem chatu, je veliká, mám tam uložené vzpomínky, ale prostě vadí mi že je to starý barák z kamenů, malá okna věčná vlhkost a údržba tak obrovské budovy, je skoro nemožná. Vnitřní plocha i s podkrovím a sklepem je 1,25 km2. Zdědil jsem i peníze, přesněji 2,4 milionu korun. Přemýšlím o demilici, a následné výstavbě menší chatky, líbil by se mi srub. Má to smysl?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Plocha chaty 1,25km2 je opravdu hodně.
To bych raději vážně něco menšího.
petr56
hodnocení

Souhlasim, vadí mi hlavně to klima uvnitř. Vlhkost tak 70, když se všude otevře tak 60, v létě je vedro, v zimě když to promrzne tak se tam týden musí naplno topit.

berger*
hodnocení

3x

Vy fakt máte chatičku,kde podlahová plocha je 1 250 000 metrů čtverečních? Mívám tendence vše opravovat,ale ve Vašem případě bych asi fakt postavil něco nepatrně menšího...*smich* Než jsem to nadatloval,pan martincakl byl rychlejší...

Kilometr a čtvrt? *smich**haha**smich*
Taková malá chajdička pro dva na stáří.

berger*

Za mě dobrý,tam by se vešlo psů...*poctar*

hodnocení

1x

Jako pohádka dobré, teď tu o Červené Karkulce.

mathew
hodnocení

1x

No 2,4 milionu není na likvidaci starého a stavbu nového zase tak moc. Kromě toho ty kameny tady budou i za 300 let. Osobně bych to spíš opravil, ale těžko radit, když nevíme jaký je současný stav.

janm*

Připojuji se, je-li to tak velké tak část třeba ubourat a zbytek zrekonstruovat. Podřezat lze i strojně, případně zateplit, zdi budou zřejmě asi bytelnější než "papundekly" co se staví dnes, navíc předražené.

petr56
hodnocení

Stačí nahodit omítku zvenku, uvnitř vymalovat překopat elektriku, udělat podlahu, nová kamna, nový nábytek, vyklidit bordel z půdy, jediné co je v pořádku je střecha. Ta je tam asi 10 let. Takže to nespadne. Ale bydlet se tam nedá. Ani tam není natažená voda, ohřev vody tam jsou kamna. Septik taky není, kadí se na sucho. Ani nechci počítat kolik by tohle všechno stálo.

hodnocení

1x

Tak já se tady fakt musím smát. Asi vůbec nečtete odpovědi, protože několikrát rádci upozorňují na chybu v metrech čtverečních a Vy nereagujete. Asi jste to nepochopil. No a nakonec z toho vyleze, že to nějaká spíše chajda, kde jsou dvě místnosti, kde není záchod, voda a topení. Zbourejte to vlastnoručně, nebo si to upravte jako zahradní domek a využijte ten pozemek k pěstování nějaké zeleniny pro svou rodinu. Ta bude čím dál dražší, tak budete rád, že budete mít vlastní. Nezlobte se, ale já mám obavy že ani těch 520 m čtverečních je opravdu realita.

hodnocení

0x

Nechte si udělat rozpočet na demolici a odvoz suti a pozvěte i odborníka na stavby, třeba by se dala část zachránit a obnovit( to kvůli vzpomínkám ).

Potom bude rozhodování snazší. ;)

petr56
hodnocení

To já bych to raději shodil celé. Vzpomínky jsou fajn, ale nedovedu si představit že za 15 let budu měnit střechu. Teď mám ušušňaných pár stovek tisíc, a za to pochybuji že bych zrenovoval celou střechu, ještě za 15 let + inflace.

hodnocení

0x
Dneska jsou prostředky se kterými se dá sanovat skoro každý problém. Je to jen otázka financí. Jestli má chata rozumnou dispozici a máte s ní spojené vzpomínky tak bych se přikláněl k opravě. Srub asi stejně za 2 mega nebude úplně podle vašich představ a budete muset dělat ústupky kvůli rozpočtu. My koupili starou chalupu se stodolou za cenu stavebního pozemku s tim, že se nejspíš strhne a postaví znova, ale nakonec se kvůli rozpočtu jen renovovali a nelituji toho. Dcera má pěkný domek za třetinu ceny novostavby.

hodnocení

0x

Chata o ploše 1,25 km2 je holý nesmysl. Zřejmě jste se překlepl a jedná se plochu 125 m2.

bulik*
hodnocení

0x

Zbourat a postavit poloviční superzateplenou s klimatizací !

petr56
hodnocení

Jde mi spíše o tu náročnost na údržbu. Rád jezdím na chatu odpočívat. Úklid chaty si představuji na max jedno odpoledne. Ne na 2 týdny.

hodnocení

0x

Příště si raději vyhledej převod jednotek než něco takového plácneš *smich*

jednotky.cz/...

mak*
hodnocení

0x

Obrovská budova z kamene bude spíš chalupa než chata. Samozřejmě záleží na stavu, ale já bych to neboural. Zvláště, když máte jen 2,4 mega, to je tak na to zbourání.

petr56
hodnocení

Stav je v pohodě, ale ta údržba je hrozná. Rodiče obydleli jen 2 místnůstky, zbytek budovy plný pavučin, prachu, a plísně. Úklid mi trval 2 týdny.

petr56
hodnocení

Omlouvám se chalupa má jen 527 m2 ale i tak je to podle mě velké. Omylem jsem k tomu přičetl i dvůr.

petr56
hodnocení

Mám v tom nějak bordel, rozhozené myšlenky je to pro mě těžké rozhodnout se a udělat si v hlavně pořádek. Ale abych to uvedl na pravou míru. Je to jen budova která má zlé vlastnosti. Bez trubek, pro vodu do studny, ohřev vody kamna, velká potřeba suchý záchod, koupelna žádná. Myslím že si zavzpomínám, minimálně půlku nechám zbořit, a tu malou část zrenovuji, zateplím, podřežu aby to tolik nevlhlo, udělám septik a snad budu mít vysněnou chajdu.

jabraka*
hodnocení

0x

Vedle soused staví nový dům.Na místě stál staerý,sice sešlý,ale sám bych šel na renovaci.On to celé nechal zbourat,/včetně zdi,která nás dělila od jeko pozemku.Byly tam zakotveny i střešní konstrukce garáže,ale vem to čert.Jen za zbourání a likvidaci zbytků dal 850 k.,Kč.Teď je na třetině novostavby,,počítá koolem 2 melounů.A pak vybavení a připojení inž.sítí.To spočítané nemá

Ovšem je to budoucí obydlí.Jako chata na občasné bydlení by to bohatě stačilo bez velkých investic.

.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]