Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednotící nátěr nábytku

Od: janazah* odpovědí: 3 změna:

Mám složený nábytek z několika kusů mírně odlišného odstínu, na všech jsou letokruhy dřeva, které chci na nábytku zachovat. Lze docílit jednotícího nátěru lakem, když žádoucí výsledek má být odstín dub světlý, ale některé kusy jsou mírně tmavších odstínů přírodního dřeva? Nějaký nápad, jak na to? Přetřít Balakrylem znamená ztratit letokruhy přírodního dezénu, předpokládám. Moc děkuji za radu a tipy.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Balakryl na nábytek? To tak někam do stodoly, nebo do dílny.
Pokud to má k něčemu vypadat, tak to zdaleka nebude tak jednoduchý, jak se zdá. Hlavní věc je, zdali je vše jedna dřevina. Pokud ne, nikdy to nebude stejný. Vždy to bude vidět. Pokud je vše jedna dřevina, tak nejlépe vše sundat, neb se to pak dělá podstatně lépe.
Potom vzít brusku, nejlépe excentrickou a brousit. Ovšem jen starý nátěr. U dýhy velký pozor na probroušeni. To je hned. Po dokonalém obroušení, nikde nesmí zůstat ani kousíček starého laku, se může mořit. Nenatírat lazurou, nýbrž molitanem nanést mořidlo a jemným kartáčem napřed přes léta a potom po létech rozkartáčovat. Po uschnutí mořidla nastříkat lakem. Radši nějakým matným. Přebrousit lak a stříknout druhou vrstvu. Když to takhle uděláš, nábytek nepoznáš. Budeš si myslet, že je celý nový.
Postup v podstate správny. Vyžaduje ale určitú zručnosť a trpezlivosť. Tiež netriviálne vybavenie. Odporúčam natrénovať na nejakých vyhodených kusoch získaných za odvoz.

hodnocení

0x

Jednou jsem pomáhala kolegovi se stěhováním. Měla jsem za úkol být venku a hlídat věci před naložením. Vedle mě skládali starou paní. Skládali va chodník její nábytek. Měla tam několik věcí natřených hráškově zelenou a béžovou barvou. Přišlo mi to strašně ubohé, jakože výsledek celoživotního snažení. Pár skříní natřených balakrylem. Bylo mi paní velice líto a slíbila jsem si, že nikdy, nikdy v životě nebudu na tom tak zle, abych musela renovovat nábytek nátěrem. Opravdu se stalo, že jsem měla bídu, ale bez nábytku jsem se obešla. Stačil gauč, konferák, něco pod televizi a knihovna. Pár triček se do skříně vešlo. V dětském pokoji to bylo podobné. Nakonec jsem zjistila, že žádné "stěny", na vystavování křišťálu nepotřebuji. Vestavěné skříně vyřešily skladovací prostory. *mir*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]