Dobrý večer, prohlížím si teď internet a zkoumám, jaká je nabídka svěráků. Často "narážím" na svěrák, který je na obrázku. Je označený, jako Kasper. Není to ale zvláštní? Vždyť typ svěráku Kasper by měl mít pevnou přední část a pohyblivou zadní část. Typ provedení na obrázku je přece York (pevná zadní část a pohyblivá přední část). Nebo se v tomto případě jedná o výrobní značku (Kasper), nikoliv o označení typu svěráku?
No jestli si dobře vzpomínám, tak tento svěrák má pevnou přední část. Ta je k ponku upevněna v prostoru lyzin, po kterých se pak pohybuje zadní část (ve tvaru tunelu). Mělo by tedy podle mě jít o svěrák typu Kasper.
Děkuji za odpovědi. Podle fotky mi totiž připadalo, že se vysouvá ta přední část, proto mě to zaskočilo. Mimochodem, mám doma starší svěrák (taky Kasper), přidávám fotku. Nevěděl by někdo, co je to přesně zač? Jaký výrobce a jak je svěrák asi starý? Celý jsem ho prohlížel, nikde nemá žádné označení, jen na jedné straně je symbol luku se šípem (takže tuto stranu jsem vyfotil).
berger*
Přesně toto jsem přitáhl ze šroťáku. Je to takhle kompletní? Já si vždy myslel,že tomu chybí nějaká základna. Mám to natvrdo našroubované k ponku.
No, on ten svěrák má takové atypické uchycení (alespoň pro mě). Vzadu na základně má uprostřed jeden otvor na šroub (vertikální) a dole z čela svěráku jsou dva otvory na šrouby (horizontální). Navíc je základna do tvaru "L", takže se přední část "přirazí" k ponku a v tomto místě je ještě zespodu svěráku uprostřed taková přepážka, která se má usadit do výřezu ve stolu. Popisuje se to složitě, v případě zájmu sem můžu dát nějaké fotky.
Jestli je takto svěrák kompletní a má se takto přidělávat na stůl, to nevím. Třeba k tomu byla nějaká základna, která se přidělala na stůl a na ni teprve svěrák. To fakt nevím. Já ten svěrák dostal takto, tak, jak je na fotce.
pro berger A jak máte uchycené ty dva přední šrouby? Nějaké vruty přímo do stolu nebo máte na ponku železné okraje a k nim to máte přišroubované normálními šrouby? A do stolu jste si tedy udělal drážku? Jinak svěrák vypadá festovně. Chci si dělat nový ponk a nemůžu se rozhodnout, jestli si nechat tento svěrák nebo sehnat svěrák typu York. Svěráky Kasper jsou sice masivnější a asi i více vydrží, ale svěráky typu York mají tu výhodu výsuvné přední části. Takže když člověk potřebuje uchytit vertikálně třeba tlustší tyč, není to problém. U Kasperu je maximální tloušťka dána vzdáleností přední čelisti od stolu.
Se divím, že takový svěrák dal někdo na šroťák. Zřejmě by se dal za slušnou cenu prodat třeba na inzerát.
berger*
Desku ponku mám ze slepených hranolů a na tom cetris desky,takže ty dva šrouby mám do dřeva. Ten horní závitovou tyčí durch. Ten zub zespodu jsem vyfrézoval.Drží to tak,že fest. Jsem s ním spokojený,fajny kus železa...
berger*
Ech,blbě napsáno. Pro ten zub zespodu jsem vyfrézoval drážku do stolu... Ještě k tomu yorku,soused teď pláče,yorka roztrhl vejpůl,dotahoval to pajcrem...,snaží se to svařit.
No jo, Kaspery jsou pevnější a více vydrží, než York (samozřejmě, když se budeme bavit o svěracích vyrobených z materiálů stejné kategorie). Také jsem četl, že Kaspery díky lepšímu vedení mají přesnější a pevnější sevření čelistí (resp. stabilnější).
kababos
Řešíte podivnosti, pod svěrák se VŽDY dává podložka-támek, nebo fošna... v tomto případě z výřezem/ šikmina v předu/ podložka se přišroubuje k ponku, no a na to se z čela přišroubuje svěrák velkými vruty a vzadu šroubem skrz ponk, svěrák.
Jinak svěráky PRAKO, jsou výborný, nedám na ně dopustit, v rodině je máme už tři generace, jiný bych nechtěl.
Ještě dodatek: dnes jsem se rozhodl, že svěrák zrenovuji. Poté, co jsem odstranil starou barvu, tak jsem ještě na svěráku objevil výrobní číslo Ale to jsou jediné značky na svěráku: ten luk se šípem a výrobní číslo.
A fakt nikdo neví, co je to za výrobce svěráku a jeho stáří? Zkoušel jsem hledat na internetu, ale marně. Jen jsem občas narazil na inzeráty, kde přesně tento svěrák někdo prodává.
pavel13
Je to slovenský svěrák PRAKOVCE, jsou snad nejlepší co znám... bohužel su už nevyrábějí a takto je kompletní.
Ještě menší dotaz: až budu svěrák opět skládat, je lepší prizmatické lyžiny namazat nebo nechat suché? Nejsem si úplně jistý, co je lepší. Namazané budou lépe chodit, ale zase se na ně bude chytat bordel. Trapézovou šroubovici namažu určitě, ale s lyžinami si tak jistý nejsem.
Suchý to jde hrozně ztuha, nadruhou stranu namazané se tam chytá bordel, origo to bývalo mazané tukem. Co vím tak se to bězně na dílnách mazalo vazelínou a jednou za mešíc se to prostě vyčistilo a znovu namazalo. Jeden z důvodů proč na lehčí práce je vhodnější YORK který je prakticky bezúdržbový.
Mám tyhle typy svěráků v podstatě 50 let a nikdy nebyl problém s mazáním, jelikož se málokdy vysouvá tak daleko, aby se obnažila lyžina, tak se tam moc často bordel nedostane, a když, tak se většinou zase při stažení svěráku ten bordel sám odhrne, protože to sedí na tý lyžině celkem přesně a bez mezery, takže se ten bordel tam nedrží.
Někdy se tam dostane trocha jemnýho prachu při broušení, ale ten svěrák, co na něm dělám, tak jsem ho už asi 5 let nečistil a nemazal a funguje pořád dobře, jinak stačí kápnout troška oleje a je zase klid.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.