Nejste přihlášen/a.
Kotel asi není automat...máte tam nějakou regulaci? Pokud ne, pak termostatický ventil 55°C nebo 45°C a izolaci
Můžete zapojit hned za kotel, ochráníte i vlastní těleso kotle...nebo jen před bojler; ale načrtněte vaše hydraulické zapojení bojleru i radiátorů a kotle...
Pokud máte čerpadlo tak to snad při nízké teplotě vypne. Bojler by měl být připojen, aby nahřátá voda nevycirkulovala a k tomu zpětná klapka.
příklad,
...to snad při nízké teplotě vypne...ale to je již pozdě. Pro boiler je třeba teplota nad 60°C, ale vypnutí čerpadla třeba 40°C. Proto se voda stále točí a ochladí ohřátou vodu. Ani zpětná klapka nepomůže, páč voda se točí stále stejným směrem. Jedině termoventil, nebo elektroventil pomůže, kde mu dá nějaký termostat pokyn, při teplotě třeba 55°C, zavři se.
Teoreticky je to pravda, ale když vyhasne kotel jakpak asi je dlouho na 40°C. Kotel je delší dobu mimo provoz a pak dochází k cirkulaci. Tomu zabrání zpětná klapka. Údajně má stačit i připojení bojleru ke kotli, aby obě trubky od kotle bylo připojení do bojleru výše než připojení u kotle. Už neběží čerpadlo. Z vlastní zkušenosti vím, že to asi moc nepomáhá.
Teoreticky je to pravda a prakticky ano. Co zavře zpětná klapka? Vůbec nevím, proč by tam měla být, rád se nechám poučit. Kde bude ta klapka?
Samotíž nebo čerpadlo ženě teplou vodu z kotle do bojleru. Ovšem po vyhasnuti kotle a nahřátém bojleru se voda v bojlerovém šneku ohřívá a má snahu vycirkulovat do topného systému a tím ochlazuje bojler. To je ovšem opačný směr proudění a tomu brání zpětná klapka.
Ovšem po vyhasnuti kotle...ale to je již pozdě, páč před vyhasnutí klesá i teplota kotle a proudící vody, kterou tazatel požaduje uzavřít. To, že čerpadlo přestane pracovat, zastaví se koloběh vody a pak teplá voda z boileru se vrací zpět do okruhu, to netuším, a nikdy jsem si toho nevšiml.
Já dal jen typ jak se to taky praktikuje. Nezávislé na ruční obsluze a na El. energii. Jinak ať si to udělá jak chce. Jinak čerpadlo na 40°C zrovna moc nerespektuje rosný bod.
Dá se pořídit regulace která srovnává teplotu zdroje a teplotu spotřebiče (bijleru) a podle toho zapíná/vypíná čerpadlo (případně zavírá ventil).
Jeden nápad bych měl.
Použijete motorový ventil třeba od číňana: ZDE.
Poté trubkový příložný termostat: ZDE
a jedno relé od číňana: ZDE
Princip činnosti je takový: Po sepnutí termostatu sepne fáze, která uvede do činnosti relé, které pustí fázi do motorového ventilu (ten má koncový spínač a sám se vypne i když fáze bude stále přivedena), který otevře a pustí teplou vodu do bojleru. Po vychladnutí kotle termostat vypne, vypne se relé - přepne se na druhou fázi, která sepne druhou větev motorového ventilu (opačnou) a ten uzavře přívod vody do bojleru. A je to vyřešené...
Ventil se dá u číňana sehnat i levněji, poslal jsem Vám skoro první odkaz, co jsem našel, ale pozor na značení kabelů motorové části! S tím si hlavu číňan neláme a neplatí zde L, N, PE podle barev! Dva vodiče jsou pro fázi a jeden pro N, nutno rozebrat a podívat se jak je to zapojené!
Ale jinak celkem levné zapojení, myslím si... Vše od číňana bych ale raději uložil do cetrisové krabičky, kdyby náhodou...
Špatné řešení by to, co uvádíte, určitě nebylo, ale ta cena je podle mě dost vysoká. Ale zase byste nebyl závislý na proudu. Takže je na Vás, co si vyberete.
Aha, pardon, netušil jsem, který myslíte. Tak to pak ano, klidně použijte tento Vámi odkazovaný. Nevěděl jsem, že takový existuje. Čím míň elektroniky, tím lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.