Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mobilní klimatizace ETA - odvod zdí

Od: veena86* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
prosím o radu zkušenější a ty, kteří již stejný problém řešili (a vyřešili).
Zakoupil sem i přes všechna pro a proti mobilní klimatizaci ETA Freezy 1578. S funkčností, hlučností i výkonem sem zatím spokojený (ano, nedá se porovnávat se splitovou, ale s tím sem i tu mobilní kupoval), ale jediné, co mi fakt vadí, je vývod přes okno či balkonové dveře. I taková ta "fólie" do dveří či okna, kterou sem koupil, stojí za starou bačkoru, ve dveřích vypadá divně a navíc omezuje pohyb na balkón i z něj a teplý vzduch se tím stejně vrací dovnitř rychleji.
Chci proto provrtat otvor na odvod přes zeď (v obou částech podkroví domu, aby se dalo přesouvat i do dětských pokojů). Jenže ETA nenabízí originální komponenty (sadu) na odvod teplého vzduchu přes zeď ani mi chytráci na jejich "infolince" nedokážou poradit, co na odvod nejlépe použít - to mě zaráží nejvíc.
Proto prosím o radu Vás - co vše zakoupit k tomu, abych mohl udělat průchodku skrz zeď a 150mm plastovou hadici od klimatizace, viz foto, k ní vevnitř napojit? Nemá někdo zkušenosti a nemá odzkoušenou nějakou plastovou "přípojku", která se na průchodku zevnitř nasadí a na ní nacvakne hadice od klimy (aby to uvnitř v pokoji taky nějak vypadalo). A co jste dávali zvenku baráku?
Díky moc předem všem za rady, fotky z realizace či odkazy na konkrétní komponenty (klidně celé sady od "konkurence, které víte, že pasují).
Zdeněk

Mobilní klimatizace ETA - odvod zdí

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Není problém udělat průraz, zazdít do něj 150mm trubku, z venku dát mřížku. Jenže je tu ,,ale´´ - celkem logicky asi leckomu dojde, že když to fučí ven z místnosti vzduch, musí se někudy do té místnosti doplňovat.

No ať jej berete z venčí - tedy druhou dírou, nebo třeba jinou dírou ve dveřích z jiné místnosti, v každém případě to do chlazeného prostoru nasává nezanedbatelné množství teplého vzduchu.

Takže když jsem si sesumíroval, že to dělá kravál, efektivita i díky výše uvedenému efektu je hodně pofiderní, zásah do stavby je taky docela nezanedbatelný - koupil jsem splitovku. Ten pojízdný nesmysl nám už před lety pořídíl šéfík do kanclu a fakt to bylo dost otravný - a to se bavím o hluku ve dne, ne v noci u spaní.

Na splitovku jsem prokloval zeď dírou pruměr cca 80mm, vysekal šlic k vnitřní jednotce, za den to chlaďař osadil, pak jsem to zednicky zapravil a dál už jen ,, samá pozitiva a životní jistoty´´ *smich* Spát se u toho bez problémů dá, navíc je fajn i to, že to má invertor, takže to žere míň a i k sousedům je to ohleduplnější, protože to při provozu nedělá kravál.

Prostě řečeno - když už něco dělám, nechci polovičaté řešení, když už bourám do baráku, tak chci, aby výsledek stál za to, abych to za dva roky nepředělával.

hodnocení

0x

Jedno z řešení...tady další; taky Poradna

doplněno 28.06.20 20:21:

Co tak použít SPIRO rouru, ven na vývod výfukový kus a na zimu zevnitř koncový kryt s těsněním a do trubky na zimu válec z polystyrénu (samovýroba). Můžete vybírat z více průměrů, třeba 160mm; Výfuková trubka MK Eta má 150mm uvnitř nebo vně? Jsou tam i další komponenty k výběru...

doplněno 28.06.20 20:25:

Případně plastové potrubí 150mm, s příslušenstvím dle výběru, tady

nebo zde. A ještě jednou vzdušín

Oprava odkazu; Jinak velký souhlas s promon, řeším taky splitem

veena86*
hodnocení

Zdravím,
díky moc za vyčerpávající info. Ráno raději přeměřim, jestli je 150mm vnitřní nebo venkovní rozměr té hadice od MK (už sem líný jít v tuhle hodinu do garáže). Podle toho pak objednám...Asi půjdu do plastu (minimálně co se týče vnitřní "přípojky").
Jinak o výhodách a nevýhodách sem si četl vážně dost. Problém je u nás ale i v tom, že máme doma 2 malé děti a manželku, která klimatizace a klimatizované prostory moc nemusí. Takže nám svým způsobem stačí "lepší ochlazovač" = to je pro mě mobilní klima. Stejně mi to žena dovolí zapnout ráno, večer a pak přes den, když nikdo není doma na ochlazení místností .
Ale i přes to nechci někde vystrkovat hadice z okna, blokovat si vstup na balkón apod.
A co se týče "doplnění" odcerpaneho vzduchu do patra. Osvědčilo se mi nechávat pootevřené dveře na schodiště, na kterém je i v parném létě poměrně chladný (chladnější) vzduch, než u nás přímo v podkroví a dole pod schody až skoro zima . Takže zatím řešíme takto a musím říct, že jsme zatím spokojení (jen chci dořešit ten odvod teplého vzduchu nějak smysluplně).
Díky moc za rady.
P.S. : čím nejlépe vyvrtat díru o průměru 150mm? Skladba zdi zevnitř na balkón, kam bude průduch = sádrokarton, 100mm Ytong a silná vrstva polystyrenu.

Zkuste v půjčovně něco takového, jsou různí výrobci, jsou i delší...nákup by byl pro dva otvory mnohem dražší...

veena86*
hodnocení

Jen doplním. Odtoková hadice od klimy má vnější průměr 150mm. Vnitřní je blbě měřitelný, ale něco kolem 130mm...Tím pádem nasadit na průchodku o průměru 150mm není šance a 125mm bude zase úzká a budu muset něčím provizorně stahovat...
Radši bych koupil fakt nějakou plastovou koncovku, co našroubuju na hadici od klimatizace a druhý konec přišroubuju napevno ke zdi (na odvodovou trubku) a vždy jen nacvaknu a zapnu klimu. Ale najít na netu něco podobného, co bude 100% kompatibilní se značkou ETA, to je oříšek...
Kdyby už tento konkrétní problém někdo řešil, prosím o radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]