Nejste přihlášen/a.
Je nějaké hlavní jídlo levnější než tři vajíčka a pečivo? Vajíčka M za 1,80Kč kus.
Hlavní jídlo je to, které pokládáme za nezbytnou součást dne, věnujeme mu největší péči, je nejpestřejší a jíme ho s určitým potěšením, nejen jako zahnání hladu. Angličané ho jedí v jinou hodinu než my zde v Evropě, čas tedy není rozhodující, jen by ho mělo být dost na poklidné snězení beze spěchu. Takže když pracujeme celý den, klidně to může být i zde večeře, o víkendu pak oběd v poledne.
Vajíčka a pečivo je prostě jídlo k zahnání hladu, nic víc. Možná je nejlevnější, ale nesplňuje dané parametry. I když, pokud ho tazatel krásně upraví, z pečiva udělá lahodná sousta a nejí to při čumění na televizi nebo do kompu, warum nicht
Snídám pečivo s pomazánkou a čaj nebo čtyři smažená vajíčka s pečivem, v poledne jdu na jídlo v závodní jídelně - ve spěchu, přestávka je jen půl hodiny i s cestou do jídelny z pracoviště, večeřím zapečený toust nebo párek. K přesnídávce a svačině mám ovoce nebo zeleninu. A teď mi řekněte, které jídlo mám jako hlavní a jak splňuje Vámi dané parametry?
Nejlevnější je nejíst vůbec nebo lízat kamenou sůl v lese srnkám .
Spíš by jsi se měl ptát sám sebe co udělat pro to, aby jsi vydělal víc peněz a normálně jedl.
Pokud to není dotaz z praxe, ale teoretická debata, tak bych uvažoval nad zemědělstvím a chovem zvířat, kdy většinu prodáš za cenu X, aby pro vlastní obživu vše stálo 0,-kč.
Netuším. Nechodím na staromák. Ale pletete do toho byznis.
Zkutečná cena jídla je vždy jiná. Základem je nabídka a poptávka.
Na Marsu by vepřoknedlozelo mohlo stát klidně milion a určitě by se kupec našel, pokud by marťani donesli vodu a prodali jí.
Pánovi je 70 let, chodí do závodní jídelny na půl hodiny mezi prací, váží 140 kg a bere důchod. Hlava mi nebere.
Bramboráky.
Tady u nás v ČR je považován za ,,hlavní jídlo,, oběd.
Levné jídlo by mohly být vařené brambory s máslem a solí.
Kilo brambor prodává u nás soukromník za 16 Kč.
Když bych nandala 40 dkg na talíř, trochu soli a másla, nebo sádla, tak se najíte určitě dost. A nové brambory obsahují i více vitamínu C, takže by to byla i zdravá varianta.
pb, trošku to rozeberu - Bílkoviny tam nejsou, pokud nebude máslo, ale zato je tam vit. C.
Tazatel se neptal na zdravé jídlo, ale na levné.
Může si na brambory nastrouhat tvrdý tvaroh, nebo sýr, potom by to ale nebylo levné.
Kromě toho, tazatel měl k snídani 4 smažená vejce a pečivo. Pečivo není také z hlediska zdravé výživy správné, lepší by byl tmavší chléb a kromě toho, k večeři zapečený toast /opět snad bílý, pšeničný toast, uzenina+sýr?/ anebo párek už vůbec ne. Troufám si tvrdit, že můj navrhovaný oběd /může si posypat šnytlíkem ze zahrádky, nebo z parapetu/ je nejzdravější jídlo celého dne. .
Jinak z enviromentálního hledisko je toto jídlo velmi doporučované, protože neobsahuje maso, které klade velké nároky na výrobu a znečišťuje vody, ovzduší. Pro potěchu oka můžeme doporučit kopřivový špenát, který je zcela zdarma, kromě trošky oleje a cibulky.
Též z ekonomického hlediska je takovýto oběd více než žádoucí. Nové brambory se pouze omyjí, není zde žádná ztráta hmotnosti, a pokud se rozkrojí na menší dílky, ekonom zajásá. Vaříme pouze 3 minuty od bodu varu. Ať žije zelená domácnost a rok 2030, kdy lidé napůl roboti budou mít tuto chutnou, levnou krmi na stole každý druhý den a budou baštit, až se jim budou dělat boule za ušima..
Já si myslím, že na vaši otázku je jediná odpověď: musíte začít vařit! Kam se podíváš, tam je recept. Jednoduchý, levný, až po luxus s dlouhým pobytem u plotny, ale to předpokládá ještě delší a finančně náročné nakupování surovin. Musíte se naučit vařit nejprve základy a také získat zručnost a s prací se surovinami a kuchyňskými nástroji a přístroji. Např, loupání brambor, cibule a její krájení. Když neumíte tryhle věci, strávíte v kuchyni zbytečně moc času. Ta vejce a vůbec, odbývání se s jídlem má těžký dopad na vaše zdraví. A podle sebe vím, že když nemám v poledne teplé jídlo, celé odpoledne mám pocit hladu a vyjím úplně všechno. Nejlevněji vyjde vařené jídlo. Ale do 10ti korun se nevejdete s žádným jídlem. Nemůžete šetřit, musíte vydělat.
Je mi 70, už nevydělávám a co mi nepošle Babiš, to nemám, těch 15 tisíc mně bohatě stačí. Vařit umím velmi dobře, mí čtyřicetiletí synové říkají, že můj gulášek nebo vepřoknedlozelo nebo pečená kolena nebo smažený květák nebo rajská nebo smažený nebo na přírodno kapr nemají konkurenci. No a manželka taky umí, ale nechce se jí vařit, protože jí jak vrabec a musí vařit pro mých 140kg.Tak nevaří a musím si vařit sám, vařit to, co jsem psal, je jednoduché, manželka si vždycky ode mne zobne. Potřeboval bych jíst k obědu nějakou zeleninu, ale co furt vymýšlet? Navrhněte mi k obědu nějakých deset zeleninových jídel prosím.
Pokud máte fakt 140 kg, tak byste se měl nad sebou zamyslet a i vaše manželka, že jí to není jedno, když se takhle zabíjíte jídlem.
Jste to měl říct rovnou a neptat se na tři vajíčka s pečivem...
Co třeba vařená mrkev s masem a bramborem?
Bez vařeného jídla můžete mít i víc, jak 140kg, když nebudete jíst tak, jak se má.
...
Pokud vaříte, tak si troufám tvrdit i fakt, že toho uděláte kotel a tak dobrého jídla, že se to prostě místo vyhození musí dojíst i když děcka na poslední chvíli odřeknou, že nepřijedou na oběd?
Mě mimo jiné dost chutnala kapusta s masem. Takové to vepřo knedlo,zelo, ale místo zelí kapusta (nejsem kuchař, tak neznám přesné názvy). Přes den si taky vezmu nůž a kedluben a dlabu na zahrádce.
Pro Vás bulik bude asi nejlepší rada, která se Vám nebude líbit. Zajděte na zahradu, nebo si kousek políčka propachtujte, vezměte rýč a motyku, zryjte to a všechnu zeleninu si vypěstujte - brambory, cibuli, česnek, ředkvičky, cukety, okurky, fazolky, hrášek, rajčata, špenát, šrucha zelná, šnytlík, petrželka, kopřivy na špenát, houby nyní pýchavky a Rudoušek Uťatý /v suchu zalévám/, jahody a muchovník, josta, rybíz, malina + další co teprve zraje, to sice není zelenina, ale zdravé to je také atd. Tohle všechno mám nyní na zahradě a je to radost. Věřím, že těch 140 kg brzy mít nebudete a navíc si na vlastním pochutnáte.
Všechno bude drahé a do 10 korun se nevejdete.
Možná ovesná kaše vařená ve vodě a vedle můžete na sádle osmažit pěkně cibulku. Tohle je také moc dobré.
A kombinujte s kroupami, krupkami, sáček kyselého zelí.
Jahodové knedlíky s máslem a tvarohem nejsou moc dietní, ale z 300 g mouky to až tak drahé jídlo není. Pokud jsou domácí jahody, tak se do 10-12 korun vejdete.
A máte tam ovoce, tvaroh, máslo, vejce a to jsou přece zdravé potraviny.
Vodu z knedlíků nevylévejte, udělejte si z toho polévku /šetříme/. Trošku ovesných vloček, zelené natě, 1 mrkev, oříšek másla a co máte v lednici za zbytky /česnek, cibule, celer/.
Tuhle měli v kauflandu polévku ze sáčku za 3 kč. Ta bude levnější, ale musíte počítat s horkou vodou a buď opotřebením rychlovarné konvice, nebo hrnce a spotřebou plynu či elektřiny.
Ještě by to chtělo trochu cukru a to počítáte pudink z celého litru mléka? Pokud jen z půl litru, tak by to bylo míň- ale asi jste se překlepl v konečné částce, nějak mi vaše počty nevycházejí.Pudink se dá koupit taky levněji. Nepočítáme samozřejmě energie a mytí nádobí. Ještě by byla možná ovesná nebo jiná kaše v sáčku,když je v akci, dá se koupit kolem 6 Kč, případně ve výprodeji s prošlou záruční lhůtou.
12,-Kč = 5,-Kč za mléko (půl litru) + 7,-Kč puding (celý sáček)
Cukr a energii jsem do toho nepočítal, tam se bavíme o ceně do 1,-Kč za obojí.
Kilo cukru stojí 17,-Kč, do pudingu jdou 2-3 pol. lžíce (24-36g) = 0,4-0,6Kč. A to samé energie. Při 700W vařiči a vaření na 10min. se při ceně 3,5Kč/kWh bavíme o 0,4Kč za elektřinu...
@gumidek A místo kapusty brokolici a místo brokolice špenát a místo špenátu čočku a místo čočky hrách a místo hrachu fazole a místo fazolí květák s prézlama, kurňa to je veselej život !
Jste dobrej pesimista. To, že Babiš víc nedá neznamená, že budete sedět na zadku a jen natahovat ruku nebo brečet. Ta práce na zahrádce s krompáčem Vám jen a jen prospěje. Navíc si vypěstujete vlastní zeleninu, takže mužete pak nadávat jen sobě .
Stále s diskuze né uplně chápu, zda jde o prachy nebo o zdraví.
@gumidek No přece jde o oboje. Je přece nesmysl vyhazovat zbytečně prachy, třeba za kaviár nebo stejk na bambusových výhoncích ! Stačí knedlíky s vejci s okurkovým salátem s česnekem, to je pošušňáníčko !
Já mám dnes na oběd: Uvařím květák. Polovinu horkého dám na talíř, posypu strouhaným sýrem, zasypu osmaženou strouhankou, plátky másla, přikryju a nechám sýr roztopit a protéct do květáku. Mikrovlnku nemám. A k tomu okurkový salátek. Zítra bude květákový mozeček. Na další den uvažuji o leču z čerstvých rajčat a paprik. Neměla bych, asi se to na urologii nebude líbit, ale mám strašnou chuť.
Kuřecí prsa na nudličky, na cibulku, přidat oblíbené koření, nastrouhat česnek, posmažit doměkka, přidat strouhaný sýr (sýr strouhám vždycky na hrubém, okurkovém struhadle) nechat roztopit a doředit smetanou. Na špageti. Tohle jsem měla v neděli.
Na sobotu plánuji smaženou rybu a bramborek.
V neděli kuřecí křidélka, nakrájím syrové brambory na pekáček, posolím, pokmínuji. Možná, že k nim na kolečka mrkev, na to položím nasolená křidélka, mi stačí 2 a celé to šoupnu do trouby na cca 50 minut na 18°C. Tohle jde udělat i s plátky krkovičky a když pod bramborky dáte vymačkané kyselé zelí, nemá to chybu.
Koprovku nebo houbovou omáčku. Na másle zásmažku zalít vývarem nebo vodou, povařit, nasypat kopr nebo houby, povařit, přidat kostku Masoxu, dolít smetanu.
Všechno jednoduché, rychlé a levné.
@babkazov Díky, to všechno dělám taky, akorát místo dvou křidélek celé kuře. Od zítřka mají v Kaufošu maďarskou chlaZENOU KACHNU za 60Kč kilo, no nekup to, červené zelíčko, knedlík, na dva obědy akorát. Manželka dostane taky ty křídla !
Líbí se mi, jak jste hodný na paní manželku. Má se s Vámi opravdu moc dobře. Co bych za to dala, takhle se o mě někdo postarat. Já dnes budu mít polívku z tý vody z knedlíků s mungem a potom 2 nové brambory s květákem a navrch plátek sýra. Bez té osmažené houstičky.
Už delší čas pozoruji, že u babkazov se papá opravdu dobře. Tak dobrou chuť babkazov, já budu obědvat až okolo 14. hodiny. Nemohla jsem spát a vstávala pozdě.
Proč už není diskuse zrušena? Pán si chtěl evidentně povykládat, protože mu manželka nevaří a vy se tady všichni dřete s nápady, které on ani nechce slyšet. Dobré tak do volné diskuse!
Špenát z kopřiv. Mladé kopřivy do výšky dvaceti pěti centimetrů nastříhat nůžkami ve výšce 5 cm od země. Doma opláchněte vodou, nasekat
namenší kousky, dusíme cca 10 minut. Nakonec příchuť: posolit, rozmačkaný česnek, trochu másla. Přílohy dle libosti vejce, šunka. Zcela vynechat pečivo a mléko! Místo mléka sušenou syrovátku, proteinový nápoj. Doporučuji denně jíst vařené kroupy, jáhly, hrách, fazole, čočka - to pojídat celý den. Také je dobré jíst celý den jen meloun, pokud je hlad tak doplnit obilovinami či luštěniny - nemyslím pečivo, ale již zmíněné jáhly, kroupy,ovesné vločky apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.