Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení fasády - stará chalupa

Od: kachnanet* odpovědí: 32 změna:

Máme starou chalupu z roku cca 1900, kterou zatím používáme pouze o víkendech. Zdi jsou z kamene o tlouštce asi 90 cm. V každé ze dvou místností jsou stará kachlová kamna s pecí. Problém je vždy v zimě, kdy se začne topit, ze zdí sálá velký chlad a v noci kdy se netopí, klesne teplota z 23 na 15 a míň stupňů dle venkovní teploty. Do budoucna uvažujeme o trvalém bydlení.

Pomůže mi venkovní zateplení polystyrenem? Jestliže ano, jak silný by měl být? Je lepší vata nebo polystyren?

Děkuji za jakoukoli radu

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kejki
hodnocení

0x

Jako první uvedu, že problém s topením se dost vyřeší trvalým obýváním.

Pokud nemá dům vodorovnou izolaci proti vodě (podříznutí) hrozí při zateplení polystyrenem stoupání vlhkosti výš, protože se nebude moct na straně polystyrenu odpařovat. Proto se volí tzv. odvětrávané zateplení - vatou, s mezerou a krytem. To můžou být prkna, nebo OSB desky, což už není ta pravá venkovská fasáda. Další věcí při zateplení je jěště větší utopení oken v silné zdi, přibyde kolem 15cm. Okna jsem řešil vybouráním podokení zdi a výstavby s hydroizolací a z tenčího materiálu, trošku to pomůže estetice.

kachnanet*
hodnocení

Vodorovná izolace je tvořena jílovou deskou, na které celá chalupa stojí. Alespoň to tak vypadá, protože při bourání otvoru pro dveře jsme na jíl narazili.

hodnocení

0x

Máme starou chalupu z roku cca 1896, a jsem přesvědčen, že bez podřezání to nezateplíte kvalitně.

Pokud se ptáte jen na zateplení, tak kejlk má pravdu, jedině provětrávaná fasáda, Jakou tloušku si představujete?

kachnanet*
hodnocení

O tlouštce nemám představu. Uvažoval jsem o 10cm polystyrenu. Někde jsem četl, že si někdo takhle zateplil starý mlýn a vše se rapidně zlepšilo, přestože měl zdi skoro metr. Původně jsem si myslel, že takhle silná zeď je izolace sama o sobě. Na druhou stranu chápu, že po zateplení zeď tolik nepromrzá a déle udrží naakumulované teplo a zvlášť pokud se jedná o zeď kamennou. Jediné co mi moc jasné nebylo, je kondenzace vody mezi zdí a polystyrenem.

milý pane, vydal jste se na špatnou cestu. v tomto 21.01.10 - 18:38 je to samá nepřesnost až nepravda.

"že takhle silná zeď je izolace" musela by být alespoň 4 metry silná

" 10cm polystyrenu" špatné řešení

"déle udrží naakumulované teplo" s tlouškou zdi to vůbec nesouvisí.

ICQ 55 180 641 skype: milancukrar

kachnanet*
hodnocení

Naštěstí jsem se ještě nikam nevydal. Zatím jen hledám řešení. To ze sílou zdi byla jen myšlenka. Čekal bych, že čím tlusčí zeď, tím menší tepelné ztráty ...

Co by jste mi tedy poradil, jako rozumné řešení při zachování charakteru chalupy?

kachnonet, jako mám bez znalosti Vaší chalupy, Vašich nároků, možnosti peněz, vyhlídky na klidné bydlení, Vaše umělecké cítění

vymyslet postup co a jak opravit předělat.

Co takhle fotky?

No, myslím, že pravidlo o tlustší (silnější) zdi a jejích izolačních schopnostech není jednoznačná. Pokud se jedná o zeď kamennou, a to ta vaše je, dá se říci, že je složena ze samých tepelných mostů. A čím větší kameny ve zdech jsou, tím nižší je jejich izolační schopnost. Pro zachování charakteru chalupy je tedy dobré zachovat původní topný režim, který je sice asi náročnější, ale nebude vyžadovat velké stavební změny... ;)

doplněno 21.01.10 19:27:

Cihla má své parametry a je tedy dělena spojovací hmotou s vyšší izolační schopností (ať už je to cihla jakákoliv). Kamenný dům je stavěn z kamenů, které nejednou dosahují objemu deseti i více cihel... a v tom je ten problém.

kejki

Není kámen jako kámen a cihla má parametry většinou horší.

není cihla jako cihla

ale o tom není debata, nic...

kachnanet*
hodnocení

Problém je v tom, že původní topný režim byl ten, že se topilo každý den a to pravidelně. Jestliže myslíte "původní" jako současný, je zase problém v tom, že teplo stoupá v rohu místnosti ke stropu a v protějším rohu mrznou nohy. I při nucené cyrkulaci větrákem, kdy se situace výrazně zlepší, vychází ze zdí strašná zima. Chtěl jsem nějakým způsobem částěčně zabránit promrzání stěn z venku.

Fotky bohužel momentálně nemám, ale po víkendu je vložím.

hodnocení

0x

v rychlosti jsem "spočítal" 90 cm je jako 30 starých cihel...
ale to je hrubý odhad.

kachnanet*
hodnocení

To nějak nechápu *plac* Myslíte to tak, že 9O cm kamene, je jako 30 cihel u sebe = 225cm?

omlouvám se, profesní chyba

90 cm kamenné zdi je asi 30 cm starých plných cihel.
ale upozorňuji že je to zhruba, páč nevím vlhkost, druh kamene atd...

kachnanet*
hodnocení

Tak to jste mě teda dost vyděsil ... Celou dobu žiju v tom, že mam super silnou zeď a vlastně je to přesně naopak. Jak už jsem psal, po víkendu vložím nějaké fotky, aby jste tu "nádheru" viděl. Co se týká peněz, je to docela špatný, musím vše dělat pomalu a po kouskách.

mám už něco za sebou se starým domkem, tak Vás teď vyděsím.

Co takhle po kusech zbourat a postavit slabší a teplejší?

kachnanet*
hodnocení

Tak to už ale není ani děsení *smich* ... Boural jsem v této zdi dveře do kuchyně, nedokážu si představit, že bych to měl dělat podruhé, natož ve větším měřítku. Další problém jsou klenby. To by už bylo skoro na buldozer a bankovní loupež. V neposlední řadě bych rád zachoval původní charakter celého domu. Prostě hledám nějaký střed.

a s úsměvem, :) bydlet v historii s moderním vymožením

doplněno 21.01.10 19:52:

tzb-info.cz/...

kachnanet*
hodnocení

Částečně jste to vystihl. Mám historii velice rád a moderní záležitosti mě moc nelákají, samozřejmě ve smyslu budov. Už jen představa, že bych měl dát před okna radiátory mě trošku děsí, ale určitě to lze udělat tak, aby to netlouklo do očí - jestli mi teda rozumíte ...

rozumím, ale dříve králové v zimě jedzdli do tepla. Co když taky pojedete na zimu na jih?

kachnanet*
hodnocení

jj, ale bohužel nejsem král. A vlastně jezdím na zimu na jih - do jižních čech, ale je mi tam zima. Proto jsem to sem napsal, abych dál jezdil do jižních čech a bylo mi teplo ... Alespoň tomu stále věřím - že mi nějak poradíte *placni*

poradím, pokud budu vědět, ale když tady budeme jen takhle psát, tak zy chvillku bude 100 odpovědí a "někdo" to zamkne

Proto jsem nabádl ICQ a skype

hodnocení

0x

moji rodičové v dobách minulých (70leta) potřebovali z vejminku udělat místnost k žití. Stará zeď byla kamenná a celkem i tlustá. Problem se vyřešil přístavbou uvnitř místnosti z dutých cihel příčkovek, který byly tenkrát k dispozici. Výrazně se zlepšil vzhled v místnosti, a tepelný odpor zdi se zvětšil. Za boha si nevzpomenu jak je to s izolací zdiva (od země), ale vzhledem k tomu, že není výrazně vlhké, tak tam alespoň nějaká náhražka izolace asi byla provedena. Místnost je nyní celkem slušná (hlavně omítky). Zajímalo by mě, co na to řeknou místní odborníci.

Míro, zatím mě byla doručena jedna fotka, ale v neděli budou prý další.

fotky pro správné určení způsobu rekonstrukce nepomohou. To byste musel být genius. Asi by to chtělo mj. nějaké ty sondy (odkopy). Aby se opravdu vědělo z čeho všeho tem dům je. Omítky a nátěry mohou zakrýt mnohé. ""Babička měla obří skříň v ložnici, kde bývala vždy "pekelná zima". A´žse to jednou zaměřovalo metrem, zjistilo se, že z 1m zdi zabírá skříň cca 60cm její tloušťky a za tím je jen 30 nebo 40cm kamenné zdi . . . proto ta zima. To jen na okraj a pro zajímavost o starých domech. Pardon. Nejsem příznivcem rozsáhlých rekonstrukcí a oprav, které spolknou více práce, času a investic než samotná novostavba. Pozor tedy i na toto hledisko. 2x měř jednou řež, já říkám 3x přemýšlej a počítej 2x měř a nejlépe jen jednou buduj . . . . . sladká teorie *smich**klik*

míro, fotky pomůžou nasměrovat ke správnému cíly, nikoliv stanovit přesný postup. Souhlasím s Vámi a nic jiného netvrdím.

drak*
hodnocení

0x

koupili jsme chalupu starou skoro 80 let, ten stejný problém jsme řešili, byly zde různé lepence, vylepšení co dům dal nebo vesnice, slepenec. Nastal boj, protože jsme ji chtěly užívat na trvalé bydlení, jelikož jsme nespěchali trvalo to 5 let. Odesekali jsme vnitřní zdivo až na základní stěnu a zjistili, že tam je kus z cihel, tam kámen a jinde zase smíšené zdivo včetně kotovice. Malířská barva byla snad 10 nátěrů. Před původní zdivo jsme na cementové buchty asi 10 cm od zdi dávali sádrokarton. Zem se strhala, t.j. prkna, odkopala, vše se vyvezlo a podlaha položila novým cementem asi 20 cm / před dáváním sádrokartonu/. Nechala se asi pět týdnů vyschnout. Stropy se strhaly, pochopitelně na prknech byl natlučen rákos. který se odstranil. Tím jsme odkryly, krásné trámy, které jsme ošetřili ,impregnovaly, a nechaly v původní podobě, mezi trámy jsme použili sádrokarton. Po vyschnutí podlahy, se položil miralon, plstěné desky a položila plovoucí podlaha. Stropy se nijak neizolovaly, jelikož se nad nimi vytvořila půdní nástavba, další dva pokoje atd. Obložením stěn sádrokartonem se také dosáhlo vytvoření pravoúhlých rohů, jelikož žádná ze stěn nedopovídala stejnou délkou té protější. Do místnosti bylo zasazeno nové okno, dřevěné, jelikož tyto stavby byly jako stále v pohybu a plast není tak tvárný. To je jen jedna realizace, ze starého nové . Musela bych popisovat místnost od místnosti.Vytvořil se velmi pěkný interier během těch let. Nakonec jsme na celý dům dali zateplenou fasádu. Ten rok jsme dosáhli cenu za plyn měli jsme plynový kotel 10000,- méně než předchozí roky. Z domku, který nikdo nechtěl jsme utvořili místo, kde se chodili místní dívat co se dá udělat se starou chalupou.

drak*

dovětek, ve spodní části sádrokartonových stěn jsme zabudovali malé kulaté mřížky, ( Horbach) do vyříznutého otvoru v sádrokartonu, aby vzduch a případné vlko mělo větrání

pt®

Mně se zdá dobré řešení od miramira to použití dutých cihel. Já bych možná místo dutých cihel použila ytong a ještě mezi ytong a kamenou zeď 2cm polystyren, snad by to nebylo tak drahé na dvě zmiňované místnosti. A samozřejmě podříznout obvodové zdi a odizolovat. Nevím, co na to odborník. PT /stařenka/

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud v té chalupě nebudeš trvale bydlet,nemůžeš myslet na úsporu tepla.Vždy,když přijedeš a začneš topit,akumuluješ do kamene mnoho tepla.Ať jsi zvenčí zeď izoloval,nebo ne.Teprve po určité době,kdy celá tloušťka zdi se vyhřeje,začne zvenčí vyzařovat a pak teprve uplatníš venkovní izolaci.Počkal bych s izolací,až se trvale zabydlíš.

JABRAKA

kachnanet*
hodnocení

U nás je problém v tom, že vnitřní izolace by ty místnosti moc zmenšila. Už takhle je tam málo místa.

add JABRAKA - to je sice pravda, ale momentálně si myslím, že v této situaci ta zeď promrzne zbytečně hodně a rychle ...

dodatečná vnitřní izolace - špatná izolace

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]