Ahoj, jaké prosím máte zkušenosti s klasickými řeznými kotouči (nemyslím tím diamantové) do úhlové brusky? Je velký rozdíl mezi těmi levnějšími, co stojí kolem 20,-Kč a těmi dražšími kolem 40,-Kč? Budu teď pracovat kolem domu hodně se železem, takže bych si chtěl s předstihem objednat větší množství kotoučů do zásoby. Nebo by v tomto případě stálo za to připlatit si a koupit kvalitnější diamantový kotouč? S těmi diamantovými nemám totiž moc zkušeností, takže by mě i zajímalo, jak dlouho takový diamantový kotouč vydrží (když by se dejme tomu přepočetla jeho životnost způsobem, kolik nahradí běžných kotoučů). Výhody diamantového kotouče jsou mi jasné, jde o to, zda se vyplatí. Děkuji za Vaše reakce.
Děkuji za info. Já jsem ty diamantové kotouče zatím nijak nezkoumal, jen vím, že se vyrábí. Takže pokud ani neexistují diamantové kotouče na kov, budu stejně muset nakoupit ty klasické.
Na železo si koupíte Kotouč průměr (115,125,150,180,230) mm (ocel) řezný kotouč. Důležitá je i síla kotouče, od 0,8 do 2,3 mm. Od toho se odvíjí o cena. Taky je třeba umět řezat, páč jeden skladník nařeže hodně drátů, druhý minimum, páč neví, pod jakým úhlem řezat.
Diamantový se používa ně beton, či železobeton.
doplněno 25.06.20 14:22:
Netřídím kotouče dle značky, jen většinou podle ceny. Přesněji, vůbec nekupuji, jen fasuji.
Já mám právě průměr 125 mm. Na řezání železa se mi osvědčila tloušťka kotouče 1 mm. V hobby obchodě jsem si ale všiml, že v tom stejném rozměru mají levné kotouče a potom dražší "značkové". A právě se mi jedná o to, jestli jsou ty značkové, až o tolik lepší, než neznačkové. Protože za cenu jednoho značkového kotouče koupím dva neznačkové (někdy i tři).
Co jsem tak porůznu měl -tak je to stejné jen nělteré jsou dražší.Ale posuzuji to jen jako amatér,přišlo mi,že na plechu kotouče víc hoří než na větších kusech železa.
Nic se nesmí přehánět. V Polsku u brány tržnice prodává bába kotoučky 10ks za 50kč a ty jsou tak tenký že jsou málem prusvintný. Jenže to v tom svazku není vidět dokud je nerozbalíš. Jinak když koupím multipack někde v baumaxu za levno a vezmu k tomu pro porovnání pár dražších, tak mezi nima zas tak hrozný rozdíl ve výdrži na to aby to odůvodnilo 3x vyšší cenu, poznat není.
Kdysi jsem řezal drážky do kulatiny v jedne kovoobráběcí dílně. Firma zkoušela různé výrobce a rozdíly mezi nimi byly značné. Jeden vydržel 3 x vic než jiný a rozdíly byly i v otřepů po řezáníjx. Ale značky si bohužel nepamatuju. Spíš prostudovat nějaké fora zaměřené na tuhle problematiku. Takže rozdíly jsou mezi kotouči velké a cena až tak nehraje roli.
Také jsem jednou nakoupil kotouče,zdály se mi levné.Když jsem doma zkoušel jeden nasdit,zjistil jsem,že má jiný průmer vnitřního otvoru.Netušil jsem,že jsou i jiné úchytné středy.
Kupuju si většinou levnější, ale záleží taky na tom co budu řezat,protože na plech nebo slabší věci stačí levné ale když jsem vyřezával staré rozvody vody u stropu tak jsem použil ,podle mých zkušeností, to nejlepší, kotouče od Hilti. Ty vydrží mnohem víc ale hlavně mám jistotu ,že nepraskne.Pravda jsou drahé ale tady platí, že za kvalitu se platí. A ony jsou fakt kvalitní. Sílu používám 1mm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.