Nejste přihlášen/a.
Omlouvám se za asi opravdu hloupou otázku, ale prostě tomu nerozumím - máme novostavbu (omítky dělané cca v listopadu) a v severních místnostech je v těchto dnech vlhkost cca 75%. Sice nic necítíme, ale našli jsme chomáčky plísně na textilu. Větrá se často, pokud možno skoro pořád a žádné zdroje páry (vaření, žehlení..) zde nejsou. Chápu, že to celé vysychá, ale jižní pokoje mají vlhkost kolem 54%, kdežto severní zeď je často mokrá po dešti, tak si říkám, jestli to nemůže venku nasát a částečně pustit dovnitř? Podle materiálů výrobce by to nemělo být možné, prý je méně nasákavý než cihla. Jde navíc o první patru, takže vlhkost od základů to nebude.
Měl jsem několik let novostavbu z Porfixu bez fasády (levnější alternativa k Ytongu, s nasákavostí hodně podobnou) a problém s dešti a plísněmi jsem kvůli tomu neměl. A to bydlím na kopci, kde fouká a dost často prší vodorovně.
Viděl bych to spíše na vodu z mokrých procesů v novostavbě.
Vemte si kolik kubíků vody se dobnitř natahalo v betonu, když se dělaly omítky tak to samé, před omítkama se zeď vlhčila, aby tak nesála vodu z lepidla apod.
Je to všechno voda, která se musí odpařit a odvětrat.
První rok bydlení jsem měl mokré sádrokartony v šikminách, nábytek jsem musel dávat půl metru od stěny, pořádně topit a větrat.
Další rok už to bylo v pořádku.
1. Máte ještě stavbu, která vysychá, což trvá cca 2 roky.
2. Pokud je ještě fasáda nedodělaná a ytong nasaje vlhkost , tak ji dovnitř vydává, pokud je v exteriéru vyšší teplota než uvnitř. Protože máte místnosti na severu, může to celkem snadno nastat. Uvnitř máte 20 st.C a venku třeba 25st.C.
To že výrobce tvrdí, že ytong je méně nasákavý než cihla je docíleno trikem. Ten trik spočívá v tom, že se ponoří ytong do vody, kde je jen 1cm hladina a nechá se voda vzlínat. A oni posuzují vlastně vzlínavost, ne nasákavost. Když obojí hodím do kýble s vodou a po několika dnech vytáhnu a zvážím, ytong s přehledem nasaje víc.
Je potřeba ale vědět,zda má dům fasádu.Pokud ano,není důvod,aby ytong nasával vodu zvenčí.Že vlhkost zdiva během roku a podle ozáření sluncem kolísá,je jasné.Relativní vlhkost vzduchu je spíše záležitostí teploty.Během doby se v celém domě příliš měnit nebude,pokud nějaká místnot není trvale uzavřená.
JABRAKA
Nemáte náhodou strop ze spirolu? Věř mi jednou jsem viděl něco co mě dost šokovaloJinak první rok je vždycky na stavbě vlhčeji,všechna voda se musí důkladně odpařit. To že něco vypadá že je suuché neznamená že to tak i je. Třeba když se dělá krov ze surového dřeva,ne příhradové vazníky které už jsou vysušené,tak takový krov vysychá přirozeně celé měsíce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.