Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může ytong po dešti zvýšit vlhkost v interiéru?

Od: ptera odpovědí: 9 změna:

Omlouvám se za asi opravdu hloupou otázku, ale prostě tomu nerozumím - máme novostavbu (omítky dělané cca v listopadu) a v severních místnostech je v těchto dnech vlhkost cca 75%. Sice nic necítíme, ale našli jsme chomáčky plísně na textilu. Větrá se často, pokud možno skoro pořád a žádné zdroje páry (vaření, žehlení..) zde nejsou. Chápu, že to celé vysychá, ale jižní pokoje mají vlhkost kolem 54%, kdežto severní zeď je často mokrá po dešti, tak si říkám, jestli to nemůže venku nasát a částečně pustit dovnitř? Podle materiálů výrobce by to nemělo být možné, prý je méně nasákavý než cihla. Jde navíc o první patru, takže vlhkost od základů to nebude.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Měl jsem několik let novostavbu z Porfixu bez fasády (levnější alternativa k Ytongu, s nasákavostí hodně podobnou) a problém s dešti a plísněmi jsem kvůli tomu neměl. A to bydlím na kopci, kde fouká a dost často prší vodorovně. :)

Viděl bych to spíše na vodu z mokrých procesů v novostavbě.
Vemte si kolik kubíků vody se dobnitř natahalo v betonu, když se dělaly omítky tak to samé, před omítkama se zeď vlhčila, aby tak nesála vodu z lepidla apod.
Je to všechno voda, která se musí odpařit a odvětrat.
První rok bydlení jsem měl mokré sádrokartony v šikminách, nábytek jsem musel dávat půl metru od stěny, pořádně topit a větrat.
Další rok už to bylo v pořádku.

ptr

Děkuji za povzbudivá slova :)

A nezapomeňte na tu vlhkost ve vzduchu, to dusno v posledních dnech. Pomalu se ani neusušila utěrka přes noc.

hodnocení

1x

1. Máte ještě stavbu, která vysychá, což trvá cca 2 roky.

2. Pokud je ještě fasáda nedodělaná a ytong nasaje vlhkost , tak ji dovnitř vydává, pokud je v exteriéru vyšší teplota než uvnitř. Protože máte místnosti na severu, může to celkem snadno nastat. Uvnitř máte 20 st.C a venku třeba 25st.C.

To že výrobce tvrdí, že ytong je méně nasákavý než cihla je docíleno trikem. Ten trik spočívá v tom, že se ponoří ytong do vody, kde je jen 1cm hladina a nechá se voda vzlínat. A oni posuzují vlastně vzlínavost, ne nasákavost. Když obojí hodím do kýble s vodou a po několika dnech vytáhnu a zvážím, ytong s přehledem nasaje víc.

petera*
hodnocení

Díky, to jsem netušil. Nakonec asi nebudeme zateplovat přistavenou část (kde je právě Ytong Lambda), ale jen odkrytý věnec, takže snad to nebude dlouho trvat.

jabraka*
hodnocení

0x

Je potřeba ale vědět,zda má dům fasádu.Pokud ano,není důvod,aby ytong nasával vodu zvenčí.Že vlhkost zdiva během roku a podle ozáření sluncem kolísá,je jasné.Relativní vlhkost vzduchu je spíše záležitostí teploty.Během doby se v celém domě příliš měnit nebude,pokud nějaká místnot není trvale uzavřená.

JABRAKA

petra*
hodnocení

Nemá a ještě tak rok mít nebude :(

hodnocení

0x

No tak toto asi není možné aby z venku nasál vodu a dovnitř ji vpustil!Ono je to spíše souběh více skutečností,od důkladně nevyschlé novostavby,přes jejich orinetaci na severní stranu,teplotu v místnosti-tech...

fik
hodnocení

0x

Nemáte náhodou strop ze spirolu? Věř mi jednou jsem viděl něco co mě dost šokovalo*smich**haha*Jinak první rok je vždycky na stavbě vlhčeji,všechna voda se musí důkladně odpařit. To že něco vypadá že je suuché neznamená že to tak i je. Třeba když se dělá krov ze surového dřeva,ne příhradové vazníky které už jsou vysušené,tak takový krov vysychá přirozeně celé měsíce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]