Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak napakovat plastový závit

Od: bluemanik* odpovědí: 14 změna:

Ahoj, poradíte mi prosím, jak správně napakovat plastový závit na přechodce z PE hadice. Na závit šroubuji mosazné kolínko a pak kohout.Pakuji to teflonovou šňůrou Loctite. Závit nejdřív zdrsním listem od pilky na železo a motám cik cak po směru 15 až 20x. Po dotažení spoj pokapává. Když dám šňůry méně, jde to dotáhnout lehce a kape to. Když dám šňůry více, shrne se. Když dám akorát, tak kape taky. Tvarovka prasklá není. Pro jistotu jsem to zkoušel na další nové.

Díky za tipy.

Jak napakovat plastový závit

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dvacet ovinutí mi přijde opravdu hodně, ty závity k sobě asi moc nejdou, když je toho potřeba tolik. Volil bych tedy jiný spoj.

S oblibou dělám to, že na začátku závitu (co bude dál uvnitř) dávám slabší vrstvu a naopak na konci toho naperu víc. Funguje to pak jako zátka, kterou drží závit. Jestli vám to pomůže nevím...

jabraka*
hodnocení

2x

Plastové závity se obvykle netěsní do závitu.Jak je vidět na obrázku,pod závitem je rovná plocha,určená pro těsnicí kroužek..

Některé výlisky jsou vyráběny do konusu,takže přitažením se závit zamačkne do sebe.Spoj je ovšem více méně nerozebiratelný.

JABRAKA

re4zon
hodnocení

1x
Jak uz bylo receno, vlakno se nedava pres zavit, ale do nej! Pres zavit se dava teflonova paska, pripadne koudel. Koudel se mi u plastu osvedcila nejvic, dat ji malo a ona vlhkosti nabobtna a pak vykryje i pripadne zmeny tvaru vlivem teploty.
Mne nabobtnala tak, ze ten plast prdol. Nie, nepouzival som pri dotahovani nasilie. Mohlo sa ale jednat o vyrobnu vadu. Odvtedy ju ale do plastu nepakujem.
re4zon
Tak ji bylo moc nebo opravdu vada materialu. Mne prdla u vodomeru mosazna tvarovka z opravdu hodne masivniho materialu protoze tam odbornik co to montoval narval moc koudele, na to pozor. Ale u plastoveho odtoku venkovniho bazenu, ktery s vlaknem i teflonem prokapaval neustale jsem si pohral s koudeli a ted uz ani kapka, uz jsem ho sundaval stokrat a puvodni napakovani porad krasne drzi. A to na nej pere slunce, pres zimu je v mrazu.. jen to chce udelat peclive.

asd1
hodnocení

1x

Dej to na teflon pásku (silnější lepší) nebo nejlíp trošku koudele + zalepit akrylovým tmelem. Dá se i samotná koudel.

Obecně tohle se nesmí pakovat moc, jinak plast rupne.

Šňůra Loctite se motá chaoticky i křížem přes závity, na plast se moc nehodí (moc hladké kluzké, šňůru to nezpracuje aby těsnila)

tmel např. toto:

topenilevne.cz/...

hodnocení

1x

aquatopshop.cz/...

Plastové závity se nepakují, použijte tvarovku s mosazným záviterm

Dnes jsem dokonce prováděl to samé jako dotazovaný a protože jsem neměl originál těsnící pryžový kroužek, dal jsem tam koudel a těsní to také

hodnocení

0x

Nemotejte cik-cak, ale postupně po závitech, dělám to tak a nikdy neteče...a naviňte podle rady clayman, méně - více...

hodnocení

0x

S teflonovou šnůrou Loctite se zachází jinak než s teflonovou páskou a s koudelí *zed* . Každé má svoje. Loctite 55 zásadně cik-cak. Počet závitů dle průměru (viz video), konce nitě nechat venku. Natočit, přetáhnout přes koncovou polohu a vrátit zpět.

Originál

instruktážní video zde , prakticky vyzkoušeno na školení distributorů Loctite, funguje to! (narozdíl třeba od samovulkanizační pásky Loctite, která je, ehm, k ničemu)

asd1

Přetáhnout a vrátit - to je nesmysl. Loctite jen uvádí, že je možné při montáži pootočit zpět až o 45°bez rizika netěsnsoti. Jestli to na předváděčce někdo předhazoval jako správný postup montáže, tak to byl kravaťák pitomec ;)

jenda2*
hodnocení

0x
Použijte teflonovou pásku, několik dobře utazenych závitu tesni výborně.

A na to ste přišel jak? Těsnit závit teflonovou páskou chce nějakou zkušenost. Na poprvé se to nikdy nepovede.

Pokud toho dáš málo tak to teče a pokud hodně tak to zase nejde utáhnout. Je potřeba dát tak akorát.

jenda2*
Ale no tak. Úplně snadno, je hodně utahovat. Nedělejte z toho vědu. Teflon jde utáhnout běžne. Zkusmo 6 navinuti. Víc ani nedávám a neteče nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]