Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce staré chalupy

Od: annabirone odpovědí: 9 změna:
Dobrý den přeji, s přítelem máme vyhlédnutou chalupu, kterou chceme rekonstruovat. Chalupa má nová okna a střechu, ale tím to končí. V jedné místnosti se propadá strop, potrubí budou zarostlá, je třeba otlouct zdi na kámen a vše nahodit znovu, udělat nové podlahy a elektřinu. V každé místnosti jsou kamna, chceme kotel a topení. Chceme zbourat určité zdi a jinde zdi postavit.
Jelikož je zde spoustu zkušených a většina z vás má podobné rekonstrukce za sebou, chtěla bych se zeptat těch, kteří rekonstruovali něco podobného, na kolik je vše přibližně přišlo a jak dlouho vše trvalo. Ať už svépomocí, nebo s řemeslníky. Stačí mi přibližné odhady, abychom věděli, co nás zrhuba čeká.
A také bych se chtěla zeptat, zda je lepší využít pomoci projektanta, nechat si rozkreslit podrobné plány a nechat to na něm.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

6x

Koupil jsem barák v podobném stavu. Navíc se špatnou střechou a bez oken. První dva roky jsem tu kutil víkendově,potom půl roku naplno. Komplet vše kromě obvodových zdí v novotě,střecha hliníkové plechy,topení elektrokotel v kombinaci s krbem s výměníkem. Obývák,kuchyně,ložnice,chodba,dvě koupelny,technická místnost,dílna,garáž. Včetně nového vybavení to stálo téměř milion,ale pozor - vše jsem dělal sám,z cizích tu byl pouze pokrývač a revizák na rozvaděč. Zbývá mi dodělat fasádu .

jendad
Já bych doplnil asi toto. Záleží jaké máte nároky. Znám lidi co mají socialky za 250 tis, koupelnu za 200tis atd.
V principu jednoduše můžete mít elektrozasuvku za 60kc, nebo také třeba za 600kc.
Pak se můžete pohybovat od 10tis/m2 až po 40tis/m2. Rozptyl je značný.

jendad
hodnocení

2x

V jedné větě - zoufalství . Od toho ruce pryč. Jednoznačně sbourat a postavit nové od základu , izolací . U rekonstrukcí na jedné straně končíte a druhé začínáte odznova . Nikdy více.

Už jenom otázka kotle a vytápění vás vyjde na šílené peníze . U novostavby prakticky topení nepotřebujete (nízkoenergetický dum) a opravdu si vystačíte s malými kamínky a dotápěním přímotopem v ložnicích.

olinl
hodnocení

2x

V některých případech je opravdu lepší takové stavení zbourat (vlhkost, nízké stropy, tepelné ztráty, nevhodné rozložení místností, elektro a vodoinstalace apod.) a vystavět to celé s novými materiály a použít nynější okna a nové části střechy případně zpět do nově postaveného. Záleží i na pozemku náležícího ke stavbě, zda se vám zamlouvá i okolí. Pokud je stavba z kamene, z nepálených cihel (vepřovic, kotovic) tak osobně bourám. Nevíme nic o té stavbě, okolí, trvání zim, chcete-li tam bydlet trvale, tedy těžko radit něco konkrétního. Poradit se s projektantem doporučuji z důvodu možného zbytečně vynaloženého úsilí a financí.

annabirone
hodnocení

Zdravím, chalupa stojí zhruba 100 let. Neobydlená je cca 30 let. Je to vlastně statek. Chlévy, garáže a stodoly jsou překvapivě v lepším stavu, než obytná část. Chalupa stojí na samotě a k ní patří pozemky. S přítelem máme velké hospodářství, proto o chalupu máme zájem. Myslím že je třeba zmínit, že statek je v rodině a pokud budeme mít zájem, dostaneme ho darem. Tudíž ušetříme pár milionů za koupi.
Stropy jsou vysoké, v místnostech plíseň a vlhkost minimální. Největší strašák je propadající se strop a to jen na ploše cca m2. Elektrikáře máme v rodině, ochotně pomůže stejně jako zedníci.
Stále aspoň trochu doufám, že to není beznadějné. Jen stále nedokážu odhadnout, na kolik nás to vůbec může přijít.
olinl

Cenu za novou elektriku a za to, co je potřeba v případě opravy stropu vám sdělí příbuzní/známí zedníci a elektrikář. Na vás by bylo vyslechnout jejich doporučení postupu prací a rozsah prací, z toho poté může řemeslník vycházet při určení ceny. Stavba může probíhat postupně od nejdůležitějšího obydlí po přístavky. Nejdůležitější je dobrá střecha a suché/odizolované základy od zemní vlhkosti (potvrdí zedník). Druhý krok je tedy zvolit, jak by měl dům vypadat ohledně místností tj. příčky, dveře, okna, komín, případné budoucí místnosti v podkroví+schody nahoru apod. Je vhodné mít koupelnu a kuchyň, příp. technickou místnost "pohromadě", jsou potom o trochu menší investice do rozvodů vody i elektriky. Pro fungování v domě/bytě je nejdůležitější v dnešní době koupelna, kuchyň a jeden pokoj, ostatní dodělat časem. Vy můžete pomáhat řemeslníkům při nošení materiálu, míchání stavebních směsí apod., na co kdo stačí -tkzv. systém přines, podrž, uvař kafe..

hodnocení

2x

Z vlastní zkušenosti, pokud si to neuděláte sami, hledejte něco jiného.

Pokud nemáte kdy bydlet, musíte se nastěhovat do tohoto prostoru a pak předělávat, trošku Vás již pochopím a pusťte se do předělávání.

Určitě budete potřebovat projekt, pro stavební řízení. Určitě budete potřebovat i podrobnou prohlídku někoho, kdo Vám navrhne různá řešení, třeba studii úprav a využití objektu. Vy si pak budete určovat, co chcete, ať se projektant přizpůsobí Vašemu požadavku.

Předělával jsem dvougenerační domek, úplně všechno, jen staré obvodové zdi zůstali. S dnešními možnostmi a znalostmi, bych to postupně zboural a postavil jinak. Třeba mám teď silné zdi 80-100cm, snacha si libuje, jak velké parapety jsou. Každý si na svém najde to dobré, ale dneska již jinak.

hodnocení

0x
Toto mam za sebou. Jsou tam aspon podrrzane zdi? Pokud tam je kamen tak to nebude zaden med delat. Otazka kolik mistnosti, co a jak se bude delat a pocital bych ze kolem milionu to polkne. Hodne spolkne treba kuchyn , podlahy, vytapeni. To by se muselo obhlidnout a sdelot predstavy, jinak to je o nicem. Nekdy je fakt jednodussi to poslat k zemi a udelat poradne od zakladu, ale taky zalezi jestli tam chcete zit nebo je vikendovky.

gazda*
hodnocení

0x

Zásadní otázky:

1. Bude to víkendová chalupa, nebo tam chcete bydlet? Jak je ta část, kterou chcete předělávat velká?

2. Jestli chalupa, tak není problém.. Hodně věcí se nemusí udělat tak striktně pořádně. :)

3. Jestli tam chcete bydlet, tak zjistit stav vodorovné izolaco proti vodě (izolace ve zdi a pod podlahou).

4. Jestli je dobrá střecha a okna, tak se dá možno uvažovat o rekonstrukci, jinak to bude asi lepší zbourat a postavit nové.

5. V případě špatné nebo žádné vodorovné izolaci proti vodě - vyřešit - ideálně podřezání nebo postupné podbourání zdí a doplnění. Jestli je levný zdroj na topení (např. levné dřevo) a nebudete zateplovat zdi. A zdi jsou minimálně na pohled suché, tak by se dala vodorovná izolace vynechat... ale.. :). Kamené zdivo je špatný izolant, zdi budou chladné a hrozí plísně. A vytápění bude zbytečně drahé a kvalita bydlení horší. Takže ideálně.. vyřešit vodorovnou izolaci a zdi zateplit.

6. Propadá se strop... Kontrola ideálně všech stropních trámů a stropy následně zateplit (jestli nebude podkroví).

7. Je to samota, tak já bych zatím projektanta vynechal. Jestli nebudete zasahovat do nosých konstrukcí a budete to dělat svépomocí, tak bych ho vynechal úplně.

8. Nastudovat nějaké vědomosti na internetu z ověřených zdrojů (zateplení, izolace proti vodě.. ) a promluvit si s tím zedníkem z rodiny. Samostudium je dobré z důvodu odfiltrování řečí typu: "tak se to normálně dělá", "to není pořeba".. atd..

Pro samoty mám slabost, tak já bych do toho šel :).

Kamarád řešil rekonstrukci řadového domu tak, že podepřel dobrou střechu a postupně zboural všechy zdi kromě zdi do ulice..Udělal nové izolace proti vodě a zdi vyzdil nové.. Udělal nové podlahy, stropy, okna, rozvody..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]