Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem barák v podobném stavu. Navíc se špatnou střechou a bez oken. První dva roky jsem tu kutil víkendově,potom půl roku naplno. Komplet vše kromě obvodových zdí v novotě,střecha hliníkové plechy,topení elektrokotel v kombinaci s krbem s výměníkem. Obývák,kuchyně,ložnice,chodba,dvě koupelny,technická místnost,dílna,garáž. Včetně nového vybavení to stálo téměř milion,ale pozor - vše jsem dělal sám,z cizích tu byl pouze pokrývač a revizák na rozvaděč. Zbývá mi dodělat fasádu .
V jedné větě - zoufalství . Od toho ruce pryč. Jednoznačně sbourat a postavit nové od základu , izolací . U rekonstrukcí na jedné straně končíte a druhé začínáte odznova . Nikdy více.
Už jenom otázka kotle a vytápění vás vyjde na šílené peníze . U novostavby prakticky topení nepotřebujete (nízkoenergetický dum) a opravdu si vystačíte s malými kamínky a dotápěním přímotopem v ložnicích.
V některých případech je opravdu lepší takové stavení zbourat (vlhkost, nízké stropy, tepelné ztráty, nevhodné rozložení místností, elektro a vodoinstalace apod.) a vystavět to celé s novými materiály a použít nynější okna a nové části střechy případně zpět do nově postaveného. Záleží i na pozemku náležícího ke stavbě, zda se vám zamlouvá i okolí. Pokud je stavba z kamene, z nepálených cihel (vepřovic, kotovic) tak osobně bourám. Nevíme nic o té stavbě, okolí, trvání zim, chcete-li tam bydlet trvale, tedy těžko radit něco konkrétního. Poradit se s projektantem doporučuji z důvodu možného zbytečně vynaloženého úsilí a financí.
Cenu za novou elektriku a za to, co je potřeba v případě opravy stropu vám sdělí příbuzní/známí zedníci a elektrikář. Na vás by bylo vyslechnout jejich doporučení postupu prací a rozsah prací, z toho poté může řemeslník vycházet při určení ceny. Stavba může probíhat postupně od nejdůležitějšího obydlí po přístavky. Nejdůležitější je dobrá střecha a suché/odizolované základy od zemní vlhkosti (potvrdí zedník). Druhý krok je tedy zvolit, jak by měl dům vypadat ohledně místností tj. příčky, dveře, okna, komín, případné budoucí místnosti v podkroví+schody nahoru apod. Je vhodné mít koupelnu a kuchyň, příp. technickou místnost "pohromadě", jsou potom o trochu menší investice do rozvodů vody i elektriky. Pro fungování v domě/bytě je nejdůležitější v dnešní době koupelna, kuchyň a jeden pokoj, ostatní dodělat časem. Vy můžete pomáhat řemeslníkům při nošení materiálu, míchání stavebních směsí apod., na co kdo stačí -tkzv. systém přines, podrž, uvař kafe..
Z vlastní zkušenosti, pokud si to neuděláte sami, hledejte něco jiného.
Pokud nemáte kdy bydlet, musíte se nastěhovat do tohoto prostoru a pak předělávat, trošku Vás již pochopím a pusťte se do předělávání.
Určitě budete potřebovat projekt, pro stavební řízení. Určitě budete potřebovat i podrobnou prohlídku někoho, kdo Vám navrhne různá řešení, třeba studii úprav a využití objektu. Vy si pak budete určovat, co chcete, ať se projektant přizpůsobí Vašemu požadavku.
Předělával jsem dvougenerační domek, úplně všechno, jen staré obvodové zdi zůstali. S dnešními možnostmi a znalostmi, bych to postupně zboural a postavil jinak. Třeba mám teď silné zdi 80-100cm, snacha si libuje, jak velké parapety jsou. Každý si na svém najde to dobré, ale dneska již jinak.
Zásadní otázky:
1. Bude to víkendová chalupa, nebo tam chcete bydlet? Jak je ta část, kterou chcete předělávat velká?
2. Jestli chalupa, tak není problém.. Hodně věcí se nemusí udělat tak striktně pořádně. ![]()
3. Jestli tam chcete bydlet, tak zjistit stav vodorovné izolaco proti vodě (izolace ve zdi a pod podlahou).
4. Jestli je dobrá střecha a okna, tak se dá možno uvažovat o rekonstrukci, jinak to bude asi lepší zbourat a postavit nové.
5. V případě špatné nebo žádné vodorovné izolaci proti vodě - vyřešit - ideálně podřezání nebo postupné podbourání zdí a doplnění. Jestli je levný zdroj na topení (např. levné dřevo) a nebudete zateplovat zdi. A zdi jsou minimálně na pohled suché, tak by se dala vodorovná izolace vynechat... ale..
. Kamené zdivo je špatný izolant, zdi budou chladné a hrozí plísně. A vytápění bude zbytečně drahé a kvalita bydlení horší. Takže ideálně.. vyřešit vodorovnou izolaci a zdi zateplit.
6. Propadá se strop... Kontrola ideálně všech stropních trámů a stropy následně zateplit (jestli nebude podkroví).
7. Je to samota, tak já bych zatím projektanta vynechal. Jestli nebudete zasahovat do nosých konstrukcí a budete to dělat svépomocí, tak bych ho vynechal úplně.
8. Nastudovat nějaké vědomosti na internetu z ověřených zdrojů (zateplení, izolace proti vodě.. ) a promluvit si s tím zedníkem z rodiny. Samostudium je dobré z důvodu odfiltrování řečí typu: "tak se to normálně dělá", "to není pořeba".. atd..
Pro samoty mám slabost, tak já bych do toho šel
.
Kamarád řešil rekonstrukci řadového domu tak, že podepřel dobrou střechu a postupně zboural všechy zdi kromě zdi do ulice..Udělal nové izolace proti vodě a zdi vyzdil nové.. Udělal nové podlahy, stropy, okna, rozvody..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.