Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Účinnost mýdla

Od: tazatel odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,nedávno jsem četl článek o neúčinnosti antibakteriálních mýdel, že mohou být více škodivá než prospěšná. Proč se tedy pořád používají, když nejsou účinná. Tak by mě zajímalo, jaké mýdlo je bezpečné a účinné (předpokládám, že to budou mýdla na alkoholové a jodové bázi)? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

5x

Mýdlo vyrobené z živočišného tuku a hydroxidu sodného je vlastně sůl organické kyseliny.při hydrolyze vodou se zvyšuje pH a tím se právě zahubí většina mikroorganizmů.Mýdlo ale především snižuje povrchovou aktivitu látek na čistém povrchu a je detergentem pro odstranění nečistot.Ty právě obsahují bakterie.Rychlým odstraněním se vlastně bakterie z povrchu odstraní a jejich působení také.Přísadou desinfekčních prostředků je sice mýdlo dražší,ale ne účinnější.Po umytí i nejlevnějších mýdel nenajdeme na povrchu nic,co by bylo potřeba likvidovat.Proto pro hygienu v době koronaviru je doporučeno nejporve mýdlem ruce umýt a pak použít účinnou desinfekci.

JABRAKA

hodnocení

2x

Jestli ona ta škodlivost nebude spíš myšlena v tom, že likvidují tolik bakterií, že si tělo potom nemůže vytvořit pořádnou imunitu. je to stejné, jako když si na nachlazení necháte napsat antibiotika - zbytečné.

Za mého dětství se říkalo, že každé dítě má během dětství sníst kyblík písku a lopatu hlíny, aby bylo zdravé. Dneska matky v přehnané péči každý den gruntují barák stejně, jako se desinfikují operační sály a děti porazí kde co.

K mytí používám obyčejnou kostku mýdla za pár korun a bezpečné mi přijde dostatečně... ;)

tazatel
hodnocení

Chápu, taky bych na to hned myslel, ale dělali pokus.Taky mám doma jen "kostku mýdla", ale je to zajímavé. :) "Výzkumníci přitom prováděli pokusy s mytím rukou podle rady Světové zdravotnické organizace (WHO), což má trvat minimálně dvacet vteřin. "Po tuto dobu v pokusu vystavovali výzkumníci vzorky nebezpečných bakteriálních kmenů (včetně Escherichia coli, Listeria monocytogenes a Salmonella enteritidis) na Petriho miskách roztoku s přípravkem triclosanu. Zkoušeli i dvě různé teploty: dvaadvacet a čtyřicet stupňů Celsia. Výsledky pak porovnávali s přežíváním bacilů po téže koupeli v mýdle, ale bez antibakteriálního přípravku triclosan. A výsledek? Ani šestihodinové působení nemělo na přežívání bakterií prakticky žádný vliv. Teprve až po devíti hodinách začaly být rozdíly mezi oběma skupinami statisticky významné. Podobně dopadla i simulace očisty ´v reálu´. Tu vědci zjišťovali na rukou dospělých dobrovolníků, kteří se zdrželi používat antibakteriální mýdla po dobu jednoho týdne. Pak pokožku jejich rukou vystavili kontaktu s bakteriemi a následně je nechali si je umýt a to o celou polovinu delším časem, než doporučuje WHO. Po půlminutové hygieně v antibakteriálním přípravku obsahujícím 0,3 % triclosanu, což je maximální koncentrace povolená v Evropské unii, Japonsku, Číně a Kanadě, byl výsledek stejně tristní, jako v tom prvním případě, kdy nechali triclosan působit na bakterie v misce. Oba pokusy nám nad slunce jasněji daly najevo, že tvrzení, tak často využívané v reklamě, že když si antibakteriálním přípravkem umyjeme ruce, že jsme před nákazou lépe chráněni, je ve skutečnosti jen zbožné přání,"uvádí server Osel.cz, který se problematice věnuje aktuálně i v článku."Zdroj: vitalia.cz/...

kepler*
hodnocení

0x

Já jsem ten článek nečetl a odkaz chybí, nevím ani o jaká konkrétní mýdla jde, takže nemůžu posoudit. Zřejmě to závisí na požadavcích, zda jde o desinfekci pro lékaře, nebo třeba na individuální hygienu. I obyčejné mýdlo má antibakteriální účinky. Mimo to vždy se najde nějaký blbec novinář, který něco odněkud přeloží (často chybně) a udělá z toho článek a téma k diskuzi, aniž o tom něco ví. Např. jeden tvrdí, že vejce nejsou zdravá a v zápětí mu to nějaký další BBC vyvrátí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]