Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta vody v hadici - jak na výpočet

Od: rotorod® odpovědí: 9 změna:

dobrý den

mám tlakové čerpadlo s výstupem 1 1/4 ", dopr.množství 5500l/h, výkon 800W. čerpadlo je v studni v hloubce 4m od povrchu. Chci napojit na něho 22m hadici, z čeho 4m budou v studni (výškový rozdíl) a 18m bude vodorovně. Přemýšlím buď koupit přímo hadici 1 1/4 ", nebo mám doma hadici vnitřní průměr 23mm (něco mezi 3/4 " a 1"). Dokážete prosím někdo mi pomoci s výpočtem, kdybych dal jednu či druhou hadici, jaký rozdíl vody by byl za np. hodinu čerpání?

fakt nevím jak na to. děkuji Vám

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Neuvádíte kompletní potřebné údaje.
Když ale budu počítat reálný průtok hadicí 0,7l/s, tak hadice s vnitřním průměrem 23mm bude mít tlakovou ztrátu 3x vyšší, než hadice s vnitřním průměrem 30mm. V číslech je to 1500 vs. 500Pa/m.
Ale neznám pracovní bod čerpadla, křivku výkonu, ani to, co opravdu potřebujete (tlak, průtok na konci hadice).
5500l/h samozřejmě to čerpadlo nedá ani omylem, to je pouze teoretický údaj při nulové výtlačné výšce.

hodnocení

0x
Výpočet ti poradí asi jeden místní odborník ale z vlastní zkušenosti je ztráta citelná mám kalovku zn pumpa obdobných parametrů a když jí připojím na coulovou hadici tak žadná sláva ale voda teče. Jestli jde o koupi hadice potažmo o úsporu tak provizorně potrubí z ht 40 funguje taky dobře ( měl jsem ho na akci )

hodnocení

0x

Výpočet nemá žádný smyls, protože vypočtené hodnoty se budou od reality dost lišit.

Takže první otázka pro tebe je: potřebuješ za hodinu načerpat 5500litrů za hodinu?

Čerpadlo a jednu hadici máš. Takže na výtlak čerpadla můžeš namontovat rozbočku a v případě, že průtok jednou hadicí ti stačit nebude, tak dopojíš ještě jednu stejnou hadici, jako máš doma.

Jakákoliv větší hadice než 3/4 už je docela nepříjemná pro manipulaci. Ráda se láme a pokud koupíš nějakou kvalitní se silnější stěnou, tak je zase těžká.

Takže to smontuj a vyzkoušej. Podle prvního pokusu se potom rozhodneš, jestli ti to stačí nebo budeš rozšiřovat.

I kdyby těch 5500l/h potřeboval, tak s tímto čerpadlem nepochodí. I v případě, že by místo uvažovaných běžných hadic použil požární hadici typu A110, takový průtok nedostane.

hodnocení

děkuji za rady, našel jsem graf, je to Gude GDT 901. ano je mi jasné že když to jakmile ponořím, nedosáhnu max kapacitu objemu vody. Přemyšlim že si tu danou hadici položím pod dlažbu a po těch 18ti metrech vytvořím "vodovodní zásuvku" (abych to neměl tak daleko k studni) a k té připojím už klasickou zahradní hadici a budu polévat zahrádku + využijí na zavlažování trávniku. Proto asi je spíše důležitější zachovat co největší tlak vody nebo průtok? Takže čím větší trubku dám, tím lepší, že?

děkuji

Ztráta vody v hadici - jak na výpočet
Tak to není tlakově žádná hitparáda.
Reálný tlak bude někde kolem 20m (spíše méně) na začátku hadice.
Pokud něčemu nevadí ten větší průměr, tak bude pochopitelně lepší.
Toto cerpadlo som pouzival. Pravda, vytlak u mna len 2 m. Mal som ho pripojene na 25 m 3/4” zahradnej hadici, ktoru som nasledne este rozdelil na dva paralelne useky s 1/2” hadicou po 10 m. Mal som tam dva zahradne postrekovace a stihalo to akurat.
Na rucne polievanie z 3/4” hadice tiez parada aj pri 50 m. S dlhsou 1/2” namotanou na bubne to uz nebolo ono...
Vo Vasom pripade by som isiel asi do 1” PE trubky. Pripadne aj tu 5/4”. Pocitajte ale s drahsimi fitinkami. Vodne zasuvky by som zvazil podla sposobu pouzitia. Vacsinou maju 1/2” pripojovaci priemer a su dost priskrtene. Spravte si urcite aj min. 3/4” zahradny kohut. Nejaky kvalitnejsi, ktory nebude vo vnutri prilis priskrteny.

figurek*
hodnocení

0x

v hadici se voda neztratí. Jak by taky mohla?

Technicky řečeno, nejde o ztrátu vody, ale o ztrátu tlaku. Čím víc ohybů a fitinek, tím větší odpor proti proudu. Čím hrubší a nepravidelnější vnitřní stěna trubky, tím větší odpor proti proudu. Čím menší průměr trubky, tím rychlejší proud a tím větší odpor trubky proti proudu. Tyhle všechny odpory proti proudu se posčítají a projeví se jako ztráta tlaku v potrubí. Čerpadlo prostě protlačí méně vody.

Proto vám radím :

1/ Pokud má být přípojka vedená v zemi, nepoužívejte žádné hadice a už vůbec ne flexi hadice. Použijte normální vodovodní trubku. Je to ta plastová, černá, dost málo ohebná roura s modrým páskem, kterou najdete v každém hobby marketu.

2/ Jestli máte čerpadlo s výstupem 1 1/4", pak pro trubku musíte použít nejméně tenhle průměr.

3/ přesně vám tuhle úlohu nikdo nespočte, protože vůbec není snadná. Není to jen dosazení do nějakého vzorečku, nejde jen o průměr. Faktorů, které rozhodují o ztrátě tlaku, je víc.

hodnocení

takže kdybych si tam dal trubku DN40 nebo DN50 tak v pohodě jo? jen stejně ty 4m, co mám v studni, musím napojit max nějakou hadicí 1 1/4 " a pak zredukovat na to DN. A není to jedno, když 4m budu mít menší průměr než pak vodorovnou trasu? není pak jedno mít celou trasu 1 1/4 "? tím že bych to zredukoval po 4 metrech na větší DN, to asi tlak a množství vody najednou nepřidá? nebo se mýlim? A na konci trasy zásuvka na 3/4 ". Asi tak že? nic jiného nevymyslím.

děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]