Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Základy domu

Od: gala odpovědí: 18 změna:
Zdravím. Po vylití základových pasů za jak dlouho lze začít stavět ztracené bednění? Dík

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Druhý den.

Páč jak hodně budete stavět ZB? Jeden, dva či tři řádky?

Ano, jakmile se dá na beton stoupnout, lze už pokládat zdivo. Něco jiného je provádění podlah, tam se musí 28 dní dodržet, nebo oddělit fólií.

smode*
hodnocení

1x
Dobrý den. Jako základní měřítko se používá 28 dní. Po této době se beton považuje za kompletně vyzrálý. V praxi po betonování v pátek dopoledne některé firmy pokládají na desku bednění již v pondělí. Čím vyšší teplota, tím rychleji beton tuhne (a naopak). Osobně jsem betonoval okolo 3°C přes den (v noci k nule) a ani čtvrtý den se na desku nedalo stoupnout - natož skládat bednění (pod 5°C se tuhnutí zásadně zpomaluje).

A byl použit plastifikátor? Většinou již třetí den (betonáž Pá,další v Po) taháme paleťákem palety s cihlami!Jak v příznivých tak i v nepříznivých teplotách!

smode*
Nebyl. Nejbližší dny nemělo mrznout vůbec a občas se měla teplota dostat přes den i nad 5°C ale stále byly cca 3st. Akorát mi bylo doporučeno až to půjde přikrýt desku plachtou (šlo to pátý den). Později už mrznout také nemělo a nemrzlo.

Jakmile jsou teploty pod 10°C tak se má přidávat plastifikátor a běžně zakrýváme plachtou HNED po betonáži!Už je v procesu dozrávání 4-28 den pak nic krát nemusíte je to pak již zbytečné Jinak pokud je HNED přikrytý-tak snad až do -10°c pod tenkou plachtou nemrzne ale pára srážející se na plachtě se mění na vody -kapky vody,které pak mrznou až se úplachta sundáva,tedy pokud mrzne!

smode*
Zajímavé..nicméně mi to takto bylo skutečně řečeno..jak vidno možností je vícero..při jednání s betonárkou se oboustranně vědělo že bude po akci pár týdnů klid - patrně i tento fakt měl na způsob akce vliv.
krtek6

žádný plastifikátor neexistuje..je to jen marketingový tah...upravuje se akorát poměr vody...kdyby se chtěl někdo hádat...tak tady to info je přímo od týpka co se z betonárky trhl a dělá sám na sebe :)) dělal tam technika a technologa

smode*

Krtek6: to co jsem napsal se mi skutečně stalo ale nezpochybňuji i možnost "skládat ZB druhý den"...tedy předpokládám správně že při nižších teplotách se použije pouze méně vody?

Předpokládáte špatně. Plastifikátor použijete , když teplota klesne pod 10st.C. Snížení množství vody má vliv na zpracovatelnost směsi , ale vůči hraniční teplotě 5st.C, kdy lze ještě betonovat bez zimních opatření, regulace množství vody nemá vliv na rychlost tuhnutí.

Při nižších teplotách bývá obvyklé směs předehřívat teplou vodou a po betonáži minimálně přikrýt plachtou.

figurek*
hodnocení

0x

jj, beton není zdaleka tak nehybný materiál, jak by se zdálo. Při zrání se na délce 10 metrů dokáže pohnout až o několik centimetrů. Proto se čerstvě ulité základové desky mají nechat uležet co nejdéle, třeba přes celou zimu.

Radím nepospíchat a pár měsíců vydržet.

Nic ve zlém, ale chtěl bych vidět stavbu, kde udělají pásy a čekají celou zimu, či několik měsíců, nežli budou stavět dále.

Přes zimu se nechávala stát hrubá stavba. Jen okna zatlouci prknama, ať tam tolik nepadá sníh a může to luftovat.

To jenyk .Jo to bejvávalo.Dnes se v září kopne do země a na vánoce již chtějí bydlet v novém!A pak řešit reklamace jako praskání omítek, velké vlhko a s tím spojeny další problémy atd.To vymrznutí prostě mělo svůj smysl

To diesel. Ano znám. Mnohokrát jsem se s tím setkal. Teď zrovna řeším něco takového. Paní chce schody, na beton, jasanový. Samozřejmě, do prázdnin chce bydlet, ale nejde to položit, neb je stavba vlhká.
Takže podlaháři mají připravený podlahy, já schody, kolega dveře a nikdo nic nedělá, neboť se čeká až stavba vyschne. Sice vlhkost klesá, ale pomalu.
Dávat věci do vlhký stavby, z toho jsem už vyrostl. To radši nic. Ty starosti za to nestojí.

jendad
hodnocení

0x

Tak já nevím . Když jsem byl mladší , tak se běžně betonovalo jak to šlo . Udělalo se bednění a míchal se beton . Ten se dával do pasu a dával se tam běžně kamen z pole. Sused si třeba nachystal komplet celé bednění a dovezl z betonárky beton . Jen jsme si říkaly jaký to je boháč :) A dnes už lidé si dávají ztracené bednění a neznají ani že se dříve dávalo bednění .

I dnes se bední,ale na RD?Bednění a odbednění vyjde několikrát dráž než ztracené bednění-šalovycí tvárnoce...

Proč? Pže-musíte z desek , prken udělat šalunk, pak vyarmovat a zalít druhý,třetí den odbednit prkna desky ... očisti a uložit. Ztracené bedněí? na lepidlo,potěr, zdicí maltu vyzdíte do každého šáru roxor ,pokud je to nutné (totéž i u debnění!),pak několik svislých prutů a zalít betonem a je hotovo-den dva.Při bednění den dva bednit, den na odbednění a jsou to mim 3 dny.ze šalovek jeden den a je hotovo!M (samozřejmě podle rozsahu stavby!beru bězný RD)

jendad,

...Když jsem byl mladší ...

a když byl mladší Váš dědeček, tak se to dělalo taky jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]