Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde nahodit chránič

Od: brblal odpovědí: 12 změna:

Ahoj, ráno mi něco v bytě vyhodilo všechny pojistky i jistič na chodbě paneláku. Nevím co to mohlo být, velké spotřebiče nejely, z těch menších věcí těžko říct... Pojistky jsem nahodil a vše jede, ale nejde nahodit proudový chránič. Když ho zvednu nahoru, lupne, ale nedrží tam a vrací se zpátky. To dělá i když všechny jističe shodím dolů... Je problém v chrániči?
Řeším to samozřejmě s majitelem, ale tam je to na dlouho a sám si elektrikáře pozvat nemůžu, proto pro svůj klid chci zkusit zjistit více tady, než se to vyřeší...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli to spadne ihned po nahození i s vypnutýma jističema je špatný fičko..
Reklamovali jsme už takhle dvě prostě nejdou nahodit.. když jsme je vyndali a praskneš stím o stůl ttak ho nahodíš ale spadne po prvním nějakým otřesu :D

dam®
Tohle nemusí být jisté, pokud bude stále vadný spotřebič v zásuvce, nebo i led světlo, chránič bude reagovat. Z toho, že vyletěli pojistky až na chodbě, tak tam bude tvrdý zkrat, který mohl porušit izolaci mezi zž. a moddrým vodičem.
ra20z*
Vadné fičko občas najdu, ale nikoliv že by náhodně vipínalo ale nevipne úbec.
Fičko rozhodně nezkoušet otřesem tím ho akorát poškodíte.

hodnocení

1x

Někde máte zkrat, tak ho najděte. Třeba je to nefungující zásuvka, třeba nějaký nefunkční spotřebič, drtič odpadků atd. Obávám se , že bez vybavení na to neepřijdete a budete muset volat elektrikáře.

hodnocení

0x

Pokud tam není ještě nějaký obvod, který jde přes onen chránič mimo jističe, tak může být chránič vadný.

Spoj PE a N nevadí chrániči pokud do takového obvodu není zapojen spotřebič. To tazatel vylučuje těmi shozenými jističi.

Měřením se na to příjde. A nebo naslepo měnit chránič.

doplněno 15.06.20 14:57:

Aha, takže vše jede?

Tak zjistit co nejede. Na něco ten chránič byl (nějaký obvod světel nebo zásuvek někde).

hodnocení

0x

Nerozumím tomu, že přesto když je vypnutý chránič, všechno jede. Někde je tedy chyba.

brblal
hodnocení

No já tomu taky nerozumím... Čekal bych, že bude na nějakou část instalace, která ho (nebo přímo najdu spotřebič v dané místnosti) bude shazovat. Takhle to teď vypadá, že je tam úplně naprd, čemuž nerozumím... On v panelákovém bytě být nemusí?
Bohužel je to první vyhození a předtím jsem ho niajk netestoval, takže z minulosti prostě nevím víc... Čekám až se mi ozve majitel no...

pepekk
Fíčko musí chránit všechny zásuvkové obvody (ať už jde o barák nebo panelák) a nově už musí být i na všech světelných obvodech..
dusger*

Pokud je byt už "starší"(cca deset a vice let), fíčko bude v hlavně pro koupelnu, třeba i bez světel. Napřed zkontroluj zásuvky tam, možná ti vytekla pračka.

111®
hodnocení

0x

myslím že bez otevření rozvaděče a prohlídky co je jak zapojenoto nevyřešíme. Teoreticky,pokud je všepřes jeden chránič, nemělo by chodit nic pokud je chránič shozen. To vypadá na nějakou zásadní chybu...hodnou odborníka

ra20z*
Souhlas, tazatel může odpojit ze zásuvek všechny spotřebiče a prodloužení a zkusit nahodit fičko.
Jinak je to práce pro elektrikáře který proměří izolační stav všech obvodů a najde poruchu.

hodnocení

0x

Viděl bych to i tak, že chránič je v paneláku blbě zapojen a nebylo by to vyjímkou. Tobě něco vyrazilo jistič a po nahození jsi chtěl nahodit i ten chránič, který třeba je shozen léta a majitel neřešil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]