Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chystáme rekonstrukci a mám následující problém - el. rozvody v domě (cca rok 95) jsou již v mědi a dispozice zásuvek i vypínačů nám vyhovuje, ovšem hlavní jistič je ošklivá krabice, kterou předchozí majitel plácnul do malé chodby. Chtěl jsem ji nechat přesunout, ale řemeslníci (nikoli elektrikáři, kteří tam zatím nebyli) mi tvrdí, že to možné není, že by se musely předělat všechny kabely, co tam vedou v celém domě, protože je nelze navázat.
Je to skutečně jediná cesta, všechno překopat?
Oprava: nejde o elektroměr, ten je ve sloupku před domem. Jde o panel jističů uvnitř..
Díky, o tom jsem neslyšel, mrknu na to. Jediné co nevím, zda není problém - je to na zdi, která je je 15 cm tlustá..
Asi jsem to napsal špatně, omlouvám se, v tomhle se nevyznám. Nejde o elektroměr, ten je v budce před domem. Jde o jističe uvnitř.
Pokud chystáte rekonstrukci tak je stejně nejlepší si udělat celou elektroinstalaci k obrazu svému. Standart již je dnes někde jinde než před 25lety. Dispozice kuchyně bude určitě úplně jiná, nároky v obývacím pokoji jsou také jiné. Datová síť bude chybět zcela...
Rekonstrukce by vždy měla začít technologickým zázemím a až teprve potom lze řešit to "hezké". Lze předpokládat, že instalace z roku 95, kdy ještě kutilové vládli relativně pevnou rukou bude tak nějak různá a v brzké době bude třeba stejně její předělání - když to teď zrekonstrujujete a za 5 let v tom budete dělat elektriku tak to bude o to dražší ...
Spíš bych doporučil ještě řádnou kontrolu stávající instalace, z roku 95 ještě stále může být v soustavě TN C, zvlášť, pokud při jejím tvoření byl nějaký starší praktik. Pokud je to ale v pořádku, asi bych rozvaděč jen zmodernizoval a schoval do zdi. Při běžném používání těch poruch není tolik, aby se vyplatilo přesunutí na dostupnější místo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.