Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení štítu domu - malá mezera mezi domy

Od: radon60 odpovědí: 29 změna:
Dobrý den,
prosím o radu jak postupovat. Popíši situaci : v řadové zástavbě je zbořen dům a na pozemku je postaven nový montovaný dům. Dříve byly domy na sebe "nalepeny", takže odpadlo zateplení štítu domu. Ale nový montovaný dům je umístěn tak, že mezi domy je nyní mezera (30 cm?) a zajímalo by mě, jak štít mého domu zateplit. Mezi domy se asi nikdo nyní nevejde. Nevíte prosím, zda je možné nechat mezi domy v řadové zástavbě tak malou mezeru? Z venkovní strany našeho domu jsou nyní jen holé cihly a není možnost ani je opatřit omítkou, natož provést tepelnou izolaci.
Děkuji za odpověď.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Obrátil bych se na stavební úřad, který to povolil. To je tak do nebe bijící, že je jasné, že s tím nic nesvedete. Měli to postavit na kontakt, maximálně s oddilatováním např. 5cm polystyrenu. Pokud do 30 cm nevloží tepelnou izolaci, je to průšvih nejen pro vás ale i pro projektanta i stavební úřad. jsem zvědavý, jak to chtějí řešit. Určitě bych rovnou požadoval zbourání takového domu, neboť jste vy poškozený a to tím, že vám nejspíš bude prochládat stěna, kterou nikdy nejste schopen dodatečně zateplit. Navíc budete nejspíš vystaven riziku promrzání, možná plísní, což by mohlo být hygienicky neúnosné.

Abychom zbytečně ńebili na poplach, skutečně se mezera ničím nedá uzavřít?

re4zon
Pokud ho urad jako souseda vyzval k vyjadreni a on neodporoval, neni to prusvih uradu, ale pouze majitele. Byl jsem v uplne stejne situaci, ovsem resil jsem to. Od toho stavebni rizeni je. Jsem zvedav na vyjadreni tazatele.

hodnocení

2x

To zavání černotou. Nechce se mi věřit, že by to projektant opoměl řešit , následně stavební úřad a v neposlední řadě technický dozor . Můžete sem dát fotografii?

re4zon
hodnocení

0x
A to jste dum koupili uz tak, nebo to nekdo odboural a postavil novy uz za vaseho vlastnictvi? Protoze v obou pripadech to slo resit, pokazde jinak. Ted mate narok aby vas to tam pustili udelat, ale v 30cm mezere to pujde dost blbe.
radon60
hodnocení

Domy byly na ulici jako řadovky, jsou to staré domy. A sousední dům shodili, prodali pozemek a nový majitel tam udělal základovou desku a postavil tam montovaný dům. Ale tchýně tam nebydlí, dům má pronajatý. A protože montovaný dům je rychle postavený, tak jsme si toho všimli, až bylo postaveno ...

radon60
hodnocení

Třeba tam už "něco" nacpali ... A neměl by soused v tomto případě vědět, jak to zaizolovali? Nějaký projekt? Dokumentace?

re4zon
Hlavne by soused mel byt ucastnikem stavebniho rizeni! Takze bud tchyne neprebira postu, nebo se na ni urad vykaslal, nebo to nekdo strhnul a postavil na cerno. V kazdem pripade je ted na miste dotaz na urad, co to ma znamenat. Pokud je to prvni moznost, mate problem. Pokud druha, tak urad. A pokud treti, tak ten kdo to tam postavil..kazdopadne to bude dost o nervy resit.

hodnocení

0x

Izolaci by mohla vyřešit stříkaná PUR pěna

chytrapena.cz/...

štít 6x4 metry, mezera 30 cm, jak se tam dostane?

Zašalovať medzi domami a naliať z vrchu. Prebytok orezať :)
Alternatívne to bude chcieť nejakú hlavu pomazanú, ktorá vymyslí, ako tam laparoskopicky nalepiť polystyrén.

30cm mezera a Vy provedete:

"Zašalovať medzi domami a naliať z vrchu. Prebytok orezať"
Jak chcete pracovat v mezeře 20 cm široké?

Nijak. Možno nejaké dieťa by tam vošlo. Prúser by bol, ak by sa tam zaseklo. Myslel som to ironicky tak, že by sa do medzery 6x4x0,3 naliala pena a komplet ju vyplnila. Správne riešenie nepoznám, snáď len vnútorné zateplenie.
re4zon
Samozrejme ze by to tam dostat slo. Pripadne foukana izolace, drceny polystyren apod. Ale je to hovadina bez domluvy s majitelem montovaneho domu.
asd1

Domluva celkem jednoduchá - buď umožní nafoukat tam izolaci nebo se do toho vrtne přes úřady.. Zaizolovat to technicky není problém...

@milancukrar

na dálku těžko soudit ,ale u pěny jsou možnosti dost variabilní

re4zon
@asd1 Pravda, ovsem porad je tu varianta, ze se na to majitelka vykaslala v dobe, kdy to mela resit. A pak si muze vrtat do ceho chce, ale bude mit nejspis smulu.

Zkuste někdo udělat mezi skříní a stěnou mezeru 30 cm a pak tam něco udělat. Když tam ani nevidíte.

asd1

Nafoukat tam izolaci úplně v pohodě... Klidně i tyčí nastrkat minerální vatu. Tohle je fakt asi nejmenší problém...

V pořádku, už vidím, jak se strká skelná či čedičová vata do mezery 30 cm do štítu 6x4 metry. Zespodu bude co? Vezme klacek, na něj napíchne 15cm silnou desku vaty, zastrčí jí klackem dlouhým 4-5 metrů do středu štítu. Jak jí tam připevní? Nebo spustí ze střechy do mezery pruhy vaty přitluče jí k trámu?

Rád bych viděl fotku mezery.

Má se zateplovat štít, nikoliv celá proluka.

Ale asi jsou češi šikovní, protáhnou se do mezery 30cm, nad hlavou umístí vatu, pak jí ještě překryjí. Nebo trpaslík tam vleze a nastříká pěnu.

Hlavně že tazatel ví, jak to má udělat.

asd1

Např. L ka z prken přes celý barák uchycený na krajích.. Někdo hledá jak to nejde někdo zase jak by to šlo... Mmch. do 30 cm i vlezeš i tam můžeš něco dělat. Zajdi k jeskyňářům omrknout kde a jak kopou hlínu *smich*

re4zon
A nemysli nahodou tazatel stitem celou jednu stenu? Nevim, proc by mel byt problem to udelat.

Takže vyplnit celou mezeru 30 cm izolací?

Jeskyňáři nedělají fasády.

asd1

Přesně tak, vyplnit celou mezeru až k zemi. Když zvládnou kopat šutry v plazivce tak tady ve stoje montovat izolaci úplně v pohodě ;)

re4zon
A proc ne? Neprijde mi to jako takova fantasmagorie. Furt lepsi, nez resit shnily barak kvuli promrzani steny a nasledne kondenzaci, nebo platit demontaz vedlejsiho domu. Pokud to ovsem neni na cerno, ale to se asi nedozvime, pak by existovala lepsi reseni.

Zašalovat mezeru mezi baráky a celé to vysypat foukanou? Proč ne, ale tazatel(ka) chce jen štít, nikoliv až od spodu. Izolaci silnou 30 cm? Kdo to zaplatí? Co nato řekne soused?

Tazatel(ka) se nepřipojí, nedá foto...

Hezký víkend.

@milancukrar

Tahle foukaná pěna se dá plácnout relativně na jakýkoli materiál ,dělají s tím svislé plochy i šikmé střechy zespod.

já ten materiál znám, jen si nedovedu představit technika, jak se vsune do mezery 30cm a tam na stěnu nafouká izolaci o síle 10-15cm. Na volnou stěnu.

radon60
hodnocení

0x
Děkuji za reakce a obrázky připojím. O víkendu tam zajedu. Protože nejsem stavař, tak jsem tím štítem myslel celý bok domu. Moje hlavní otázka ale byla, zda je možné, aby někdo postavil dům tak blízko jiného domu, že se tam při případné opravě nedostanete. Např. při případném zateplení.
To snad nikdo ani nemůže povolit, ne? Tchýně ani neví, že to tady řeším a nechci ji zatím dělat starosti. Jen jsem jel jednou kolem domu a okamžitě jsem si toho všiml. Přes víkend tam zajedu a nafotím stav.
re4zon
Muze to povolit a to zcela normalne. On je ke stavebnimu povoleni i k ohlasce (a i k dalsim rizenim) potreba souhlas vsech dotcenych osob, zejmena primeho souseda. Obzvlast v pripade, ze jde o bourani a stavbu primo navazujiciho domu. ALE pokud ho stavebnik nedoda, urad oslovi souseda primo a kdyz nema namitky, muze vse povolit. Takze staci nereagovat a muze se stat presne tohle.
A jeste dalsi vec - pokud je hranici pozemku zed domu, na zatepleni z vnejsi strany nemate narok! Muzete nedovolit dum odbourat, muzete povolit stavbu noveho jen pokud bude primo navazovat, ale zateplit vam musi povolit soused (a maloktery to udela, neni divu). Takze spis nez situaci na miste reste na urade, jestli to cele bylo povoleno nebo ne. Pokud ne, mate paku na souseda. Ovsem pokud bude hovado, muze to trvat roky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]