Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zlepšit cirkulaci u hlubokých parapetů?

Od: petera* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, před pár dny jsem se zde informoval ohledně hlubokých parapetů, které musíme mít kvůli přizděné nosné zdi a novým oknům, které v ní budou usazeny. Celková hloubka vnitřních parapetů bude cca 60 cm.

Hodně jsem přemýšlel (a četl) o snížené cirkulaci vzduchu v tomto místě a rád bych zjistil, co s tím můžu dělat - jde o severní zeď a již teď jsou v místnosti problémy s vlhkostí /navzdory vodorovné hydroizolaci, ještě budu dodělávat izolaci podlahy/ a plísní v nadpraží jednoho z oken, kde je betonový překlad. To chápu, že snad vyřeší zateplení fasády, který tepelný most u překladu zmírní.

Je ale vůbec něco, co mohu udělat pro zlepšení situace u těch hlubokých parapetů? Pod oknem je radiátor.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jedině nucený proud vzduchu.

Dával jsem Vám fofo velkého parapetu, na kterým má snacha kytky, nikdy se okno nepotilo. Mám trojskla, tři těsnění, plastový rámeček. Takže hodně záleží na kvalitě okna.

petera*
hodnocení

Děkuji. Okna budou snad dobrá - hliník a trojsklo. Ale je to prostě severní zeď, a už teď je tam vyšší vlhkost, tak uvidím. Přemýšlel jsem, jestli třeba namísto parapetu neudělat jakoby pod oknem trochu schod (sundat tři čtyři řady cihel), aby to bylo více do prostoru, ale nevím.

Dělejte, jak uznáte za vhodné, když tam uděláte schod, musíte dát i radiátor níže. Pak ten vzhled, parapet jako schody..

Já bych to neřešil teď. Hodně bude záležet, na jakou teplotu budete topit.

aleka
hodnocení

0x
Ja bych to řešila podle feng shui .
Severní strana za okno červené vrtulky nebo oranžové trepetalky pro zjištění větráku a umělohmotné květy které mohou také nasát vlhkost nebo se hodí i do stínu sukulenty které milujou vlhkost z okna v bytě a nemusi sr vubec pak zalevat jen je obcas dat na sluníčko na jih v létě .
Někdy

hodnocení

0x

Máme největší parapet s hloubkou asi 30cm.

Abych zajistil proudění teplého vzduchu kolem okna (a tím omezil rosení okna), tak jsem vyřízl do desky parapetu obdélníkové otvory a do nich vsadil hliníkovou větrací mkřížku.

doplněno 10.06.20 14:29:

Omlouvám se, ale asi jsem nepochopil, jak to tazatel má. Normálně je pod parapetem výklenek a v něm je radiátor. A aby teplý vzduch nemusel obíhat kolem parapetu, tak jsem nad radiátorem do parapetu doplnil ty větrací mřížky.

ptr

A odkud tam jde vzduch? Pod parapetem bývá přece zdivo...

colombo, třeba Vás nechápu, ale tlustá zeď, na ní široký parapet 50 cm, Mřížka nepomůže, páč pod ní je ta silná zeď.

hodnocení

0x

Máte možnost hluboké parapety ubourat a topení posunout, nebo pod parapet v blízkosti okna instalovat tichý ventiliátor na rozhánění vzduchu. Na parapet dát mřížku.

maks
hodnocení

0x

Pokud nemáte nucené větrání (vzduchotechniku), tak ta cirkulace vzduchu (přesněji přívod čerstvého) u toho okna začíná, takže nemůže být malá.

Pokud máte kvalitní hydroizolaci, nemůžete mít problém s vlhkostí.

Pokud se vám přesto okna rosí a na stěně se tvoří plíseň, je tam ta vlhkost nějak dodávána, v kritických mítech je nízká teplota a dojde k dosažení rosného bodu.

Řešení je: Zvýšit teplotu a snížit produkci vlhkosti nebo zajistit odvedení vlhkosti.

Teplotu zvýšíte snadno topením, pokud je pod kritickým oknem radiátor, dejte záclonu přes něj, aby teplý vzduch šel více na okno. Samozřejmě, že zvýšíte ztráty, ale posunete rosný bod.

Vlhkost: Pokud se jedná o dům krátce po rekonstrukci nebo ještě v rekonstrukci je to jasné. Do domu jste nanosili spoustu vody (omítky, betony...), ta se musí odpařit a to není hned. Ne nadarmo se traduje, že nový dům se musí nechat vymrznout. nejde o mráz, ale o vyschnutí. Pokud v domě bydlíte už delší dobu, ten problém dřív nebyl a nyní nastal, tak prostě jen málo větráte.

Všiml jste si, jaký má tazatel problém?

maks

Ano všiml. Nepotřebuje cirkulaci, ale potřebuje zvýšit teplotu nebo snížit vlhkost v kritických místech, aby nebylo dosaženo rosného bodu. Cirkulace je jednou, ale zdaleka ne jedinou možností. Řešit je třeba příčiny, nikoliv následky.

Naprostý nesmysl se zvyšováním teploty. Pokud zvýšíte vnitřní teplotu, zvyšujete i relativní vlhkost vzduchu, která pak může kondenzovat po obvodě zasklení. Řešení je tam, kde to sám tazatel naznačuje, že ještě musí dodělat. Takže bych se nijak zatím neznepokojoval dalšíma vylepšeníma.

1. Odizolovat podlahu a zateplit zvenku překlad. Nechat stavbu vyschnout a pak teprve něco řešit , nejlépe v zimním období, kdy se to může projevit nejvíc.

Naprostý nesmysl je, že nepomůže zvýšení teploty radiátoru.

maks

Tak to jsem skutečně netušil, že zvýšením teploty zvýšíte o relativní vlhkost :), slyšl jste někdy o H-X diagramu? Zkuste si ho najít a nahlédnou do něj.

Zvýšením teploty zvýšíte i povrchovou teplotu (oken, stěn...) a tak ji dostanete mimo rosný bod. Ano, je to za cenu vyšší spotřeby energie, ale je to fyzika a tu na rozdíl od české legislativy obejít nelze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]