Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zplynovací kotel na dřevo

Od: jambus* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Zajímaly by mě Vaše zkušenosti a poznatky se zplynovacími kotly na dřevo (ev.uhlí).

Poté co jsem začal nasávat informace a v různých prospektech jsem viděl ,že kotel může vydržet v žhnoucím režimu 5,6,nekde psali že i 10 až 12 hodin,jsem byl ohromen a problém s přikládáním se zdál být vyřešený.Moje myšlenka byla jasná:pořádně roztopit a pak jen temperovat.Ale pak jsem začal zjišťovat,že takový to režim kotli neprospívá.Že pokud voda na zpátečce klesne pod 65 stupňu začíná kotel dehtovat a výrazně se snižuje jeho životnost!Takže se doporučuje zapojení kotle s kombinací akumulačních nádrží,kdy kotel jede naplno a po vyhanutí se topí ještě ,,setrvačnosti " naakumulováného tepla.Což znamená podstatně větší prvotní investici :(

Takže bych rád slyšel vaše názory a postřehy.Hlavně těch,kteří jedou bez akumulační nádrže a na min.výkon :)

Předem díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rob*
hodnocení

0x

Zdravím,

tento problém vyřeší samočinná mísící armatura, která se nainstaluje mezi kotel a rozvody. Mám kotel na pelety a ta armatura byla přímo od výrobce kotle a stála tuším kol 4 tis.

jirbar*
hodnocení

0x

Čtyřcestný ventil. Viz. Stejný případ

vytapeni.tzb-info.cz/...

tzb-info.cz/...

nemostranky.cz/...

vytapeni.tzb-info.cz/...

ponast.cz/...

Případně doplnit ekvitermní regulací

atmos.cz/...

dzejar*
hodnocení

0x

Pro udržení teploty na zpátečce se dává trojcestná směšovací termostatická armatura (např.

bola.cz/... ) nebo ( atmos.cz/... ).

Schema doporučeného zapojení atmos.cz/...

nebo atmos.cz/...

A teď ty zkušenosti bez aku nádoby - kotel i přes instalovaný Ladomat dost dehtuje (zvláště v přechodném období) a neustále se zanáší komín, který je tak nutné minimálně 1x měsíčně. Přikládání do kotle 3x denně.

jirbar*

Možná za to může ten trojcestný ventil. Ten se dává do soustavy s akumulační nádrží. Jinak čtyřcestný. A protože čerpadlo je až v druhém okruhu a bojler je třeba zapojit do prvního okruhu tak se přidával injektor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]