Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chybějící překlady nad dveřmi - spadne to?

Od: goauld* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, koupil jsem vloni byt po rekonstrukci, ale poté, co jsem viděl v sousedství jak rekonstruují podobné byty a jaké stavební postupy dělají, tak mě to nenechává klidným. Viděl jsem, že postavili nenosnou příčku a v místě, kde mají být dveře, tak poté, co zdivo zatvrdlo, tak to vybourali krumpáčem. Staví to ukrajinci. Četl jsem, že mají se používat překlady nad dveřmi atd, jenže tohle jsem začal zjištovat poté, co je vše koupeno, zaplaceno, a po čtvrt roce mi spadla horní lišta dveřních obložek na hlavu. I tam šetřili pěnou. Navíc jsem viděl, jak to v reálu borci staví. Jaká jsou rizika, případně dá se to nějak reklamovat? Já myslím, že když se třískat s dveřma nebude, tak to nesletí. Stěna je z děrované cihly, něco jak je wienerberger, heluz apod.. není to ytong ani pevná cihla. Takže myslím, že to může vydržet...Jak byste postupovali vy? Co s případnou fušeřinou můžu udělat, krom toho to celé předělat? Děkuji. Pavel

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Nejspis to nespadne, vaha se vazbou rozklada do stran a to tim vic, cim vyssi je pricka nad otvorem. Ale jestli chcete mit klid, neni problem preklad doplnit, rozhodne se nemusi predelavat cela zed. Staci dva L profily, kazdy z jedne strany.

hodnocení

1x

Do příček se překlady obecně nedávají.

Pokud máte tl. příčky 100 mm, ocelovou zárubeň, tak ta se zazdívá rovnou s příčkou a překlad není třeba.

Jiná situace je u dřevěných obložkových zárubní, kdy se tyto zárubně dávají do otvoru dodatečně. protože se překlady š. cca 100 mm nevyrábí, stačí to podložit při zdění prknem, nebo kdo tomu nevěří vloží dva pruty oceli průměr cca 10 mm a vybetonuje si překládek atypický, nebo rovnou dva úhelníky cca 30/30 - 40/40.

hodnocení

0x
Za starých časů se futra dělaly ze tří trámků 10x10 a na trámu, pokud příčka nebyla nosná byly cihly na stojato. Vedle sebe jako když se dělá klenba ale bez oblouku. Domů kde to je tak řešené stojí určitě stovky a i když jsou stoleté tak to nikde hromadně nepadá. Akorát že tam byl nosným prvkem ten trámek zatímco dneska jsou obložky akorát z mdf nebo nějakých lisovaných pilin.

hodnocení

0x

Z Vašeho popisu jde zřejmě o cihly standartního rozměru ale duté tzv dvouduťáky-z těch se dělal překlad velmi snadnovločil se drát (roxor od 6mm do 10mm dle zdiva nad i víc drátů) do dutin a ditiny se zalil betonema po vytvrzení se umístilo do zdi a bylona pohled tam překlad není ,ale skutečně tam je!

Pokudjste to tak koupil tak asi reklamovat můžete-ale na lampárně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]