Nejste přihlášen/a.
Zdravím zdejší znalce a mám dotaz hlavně na ty, kterým se tento nemilý problém už také stal.
U firmy jsme objednali zakázku, podepsali smlouvu, zaplatili zálohu a pak už nenásledovalo nic. Zakázka neprovedená, dodavatel se věčně vymlouvá, nesplnil ani svůj vlastní náhradní termín, odstoupili jsme proto od smlouvy o dílo.
Můj dotaz : Do jakého termínu po odstoupení od smlouvy je firma povinná vrátit mi zálohu?
Ono jde o poměrně dost peněz, na trestní oznámení by to bohatě stačilo. Já bych se ale nerad dozvěděl, že policie trestní oznámení odložila, protože jsem ho podal příliš brzo a nedodržel jsem nějaký termín v nějakém paragrafu.
Dík za případné rady i další zkušenosti.
Že ve smlouvě o dílo není uvedený termín vrácení zálohy při odstoupení od smlouvy ještě neznamená, že dodavatel může vzít zálohu a pak natahovat čas donekonečna. To opravdu ne.
Můj dotaz spíše směroval k tomu, jestli někdo tady na poradně tento problém už řešil a vyřešil civilizovaně.
@figurek - na trestní oznámení by to bohatě stačilo
Trestní oznámení spíš ne, protože podvod - "uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti" (§ 209 tr.z.) - respektive úmysl, se bude těžko prokazovat.
Takže "civilizovaný" občanskoprávní spor - předžalobní výzva (vysvětlení muj-pravnik.cz/... už někdo napsal za mě ) a následně žaloba. Osobně bych považovala za vhodné nechat si už výzvu napsat advokátem - on někdy papír s hlavičkou a razítkem zafunguje a finančně vás to asi nezruinuje. Ostatně můžete se předběžně na přibližnou cenu informovat na několika místech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.