Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrácení zálohy po odstoupení od smlouvy o dílo

Od: figurek* odpovědí: 6 změna:

Zdravím zdejší znalce a mám dotaz hlavně na ty, kterým se tento nemilý problém už také stal.

U firmy jsme objednali zakázku, podepsali smlouvu, zaplatili zálohu a pak už nenásledovalo nic. Zakázka neprovedená, dodavatel se věčně vymlouvá, nesplnil ani svůj vlastní náhradní termín, odstoupili jsme proto od smlouvy o dílo.

Můj dotaz : Do jakého termínu po odstoupení od smlouvy je firma povinná vrátit mi zálohu?

Ono jde o poměrně dost peněz, na trestní oznámení by to bohatě stačilo. Já bych se ale nerad dozvěděl, že policie trestní oznámení odložila, protože jsem ho podal příliš brzo a nedodržel jsem nějaký termín v nějakém paragrafu.

Dík za případné rady i další zkušenosti. :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

0x

Do takového termínu, který je uveden ve smlouvě...jestli ve smlouvě takový temrín není...může ti to poslat když ne nikdy...tak třeba za 10let

mak*
hodnocení

0x

Záleží, co máte ve smlouvě. Obvykle tam bývá smluvní pokuta za nedodržení termínů a pokud vrácení zálohy nemáte ve smlouvě, tak si myslím, že můžete firmu honit pouze za nedodržení termínu.

re4zon
hodnocení

0x
Pokud to neni ve smlouve, tak bez zbytecneho odkladu. Ale je to uplne jedno, protoze tohle neni na trestni oznameni, ale na obcanskopravni spor. Takze neztracejte cas s policajty a a poslete firme predzalobni vyzvu. Kdyz nebude reagovat, tak si hledejte pravnika.

figurek*
hodnocení

0x

Že ve smlouvě o dílo není uvedený termín vrácení zálohy při odstoupení od smlouvy ještě neznamená, že dodavatel může vzít zálohu a pak natahovat čas donekonečna. To opravdu ne.

Můj dotaz spíše směroval k tomu, jestli někdo tady na poradně tento problém už řešil a vyřešil civilizovaně.

re4zon
Civilizovane? Vyzva, pokud je slusny, vrati to. Pokud je to hajzl, tak ne a nezbyva nez predzalobni vyzva a pak pripadne soud. Kdyz ho vyhrajete, mozna penize po letech uvidite. Jake jine reseni si predstavujete? Jedine na nej nastoupit, coz je nelegalni a pro vetsinu lidi nebezpecne. Nebo o pulnoci podriznout kohouta, stat na leve noze a pri piti jeho krve odrikavat magickou formuli, treba ho to ocaruje a vrati to dobrovolne..

hodnocení

0x

@figurek - na trestní oznámení by to bohatě stačilo
Trestní oznámení spíš ne, protože podvod - "uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti" (§ 209 tr.z.) - respektive úmysl, se bude těžko prokazovat.

Takže "civilizovaný" občanskoprávní spor - předžalobní výzva (vysvětlení muj-pravnik.cz/... už někdo napsal za mě :)) a následně žaloba. Osobně bych považovala za vhodné nechat si už výzvu napsat advokátem - on někdy papír s hlavičkou a razítkem zafunguje a finančně vás to asi nezruinuje. Ostatně můžete se předběžně na přibližnou cenu informovat na několika místech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]