Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvelebování bytu v nájmu (ne rekonstrukce)

Od: klima® odpovědí: 14 změna:
Ahoj, jsme v bytě v nájmu od listopadu. Smlouva na jeden rok s tim, že se po roce obnovuje zase na další rok (předchozí nájemníci tu prý byli 5 let). Lokalita dobrá, vidím to tak, že bychom tu mohli zůstat 2-3 roky, než půjdeme do většího, případně hypotéka. Samozřejmě nevíme, jestli nám tu smlouvu po roce opravdu prodlouží nebo jestli nám nezvednou nájem.
Byt je hezký, po rekonstrukci, je v něm kuchyň i koupelna, ale jinak byl nevybavený.
Jde mi o to, že nevím, zda investovat do nějakého zvelebování. Máme tady takový "studentský" IKEA nábytek, ne vše se hodí ke všemu. Přemýšlím o poličkách, travní koberec na lodžii, nějaké posezení na lodžii, skříňky a prostě podobné věci. Jenže co když se budeme stěhovat za ten rok, dva. To jsme pak kupovali ty věci úplně zbytečně. Navíc to není součást bytu, kterou tu budeme nechávat, takže z toho neplyne ani sleva na nájmu aspoň. Plus být musíme opustit v původním stavu, takže po poličkách se budou muset zadělat díry a vymalovat.
Už jsem se takhle při stěhování minulé zbavovala křesla, zrcadla a pár dalších věcí, které byly v podstatě nové.
Tak nevím. Není to tak, že bychom ty věci potřebovali. Jde čistě o to, že bych to tu chtěla mít hezké, akorát nevím, jestli se vyplatí investovat čas a peníze do něčeho, co bude jen na těch pár let.
Děkuji za odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

jj, známý problém se zvelebováním cizího majetku : Co do bytu napevno namontujete (obklady, dlažba, rekonstruovaná elektrika, nátěry radiátorů atd), není vaše.

A přesně tak jak píšete, majitel vám nařídí vrátit byt do původního stavu.

Svého času jsme měli dva byty, pak jednu dobu ještě třetí pronajatý, použili jsme nábytek jaký byl, pak děcka odrostly, byty jsme postupně opustili a prodali, koupili jsme dům a polovina všech těch postupně dokupovaných zvelebovacích nábytkových doplňků se nám teď válí ve sklepě a pouze zabírá místo.

Moje rada : Ještě pár let vydržte v tom co máte a se zvelebováním bytu počkejte na dobu, až budete mít vlastní bydlení.

joudic*
hodnocení

4x
jednoduche, kupte si jen to, co vyuzijete i dal

kare
hodnocení

2x
Pokud si člověk v podstatě odpoví sám, nemusí zakládat otázku, ne?

mak*
hodnocení

2x

Úleva z nájmu není samozřejmostí ani v případě rekonstrukce, vše záleží na dohodě. Na vašem místě bych si koupil věci, které mají univerzálnější použití a doufal, že je v novém opět využiju.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud dotazu správně rozumím, tak řešíte filozofický problém, jestli pokračovat v životě "věčné studentky" (která střídá byty a stačí ji kufr a věci v krabicích od banánů) nebo začít žít jako "materialistický a usazený dospělák", který hromadí majetek (např. si pořídí nemovitost a tu zařizuje a investuje do ní po zbytek života). Vy na tento problém nejste sama, resp. máte partnera (nebo partnerku) a názor by měl být u obou stejný. Dále do toho vstupuje i perspektiva současného vztahu, možná změna zaměstnání (místa pracoviště), úvaha, zda zůstat v ČR nebo jít do světa, případně i možné dědictví po rodičích partnerů (např. nemovitosti a jak s ní potom naložit) a i to, jestli se některý z partnerů třeba nechce jednou vrátit do místa, kde vyrůstal (např. z Prahy zpět na Moravu). Myslím, že přesně se poradit nedá a je to záležitost individuální (někdo už ve dvaceti touží po baráčku a jiný ještě v padesáti objíždí s kufrem ubytovny). Já osobně bych si bydlení (alespoň v rozumné míře a investici) zvelebil - od toho jsou peníze, hodnotné věci si lze ponechat (nebo prodat) a hlavně bych se vracel každý den do útulného prostředí (a zřejmě několik let). Jinak je to problém, se kterým by snad pomohl psycholog . Zdravím!

kp*
hodnocení

2x

Ahojky, chápu tě, taky žiju v provizoriu, i když ve vlastním bytě :-D koupili jsme před 6ti lety malý byt, protože jsme nebyli rozhodnutí jestli byt 3+1 ve městě nebo domek na vesnici. původně jsme chtěli zustat max. 3 roky. a proto jsme na vybavení také šetřili, protože co když by se nám to nehodilo do nového bytu /domu. také máme něco IKEA.

Ty poličky : já bych je dala (ale bacha na elektroinstalaci při vrtání) zasádrovat díry přece není problém. tři roky se můžeš těšit z poliček a za 1-2 dny máte zasádrováno, vymalováno ;)

travní koberec na lodžii, to snad není taková částka abys ji nemohla obětovat, a zase budeš z toho mít radost :)

menší i větší nábytek bych zkusila koupit z druhé ruky, na FB (market place) v různých skupinách. ty balkonové nábytky nejsou drahé ani jako nové, když jsou v akcích. a vždycky to pak můžeš za půlku prodat ;)

udělejte si to tam pěkné, budete se v tom cítit dobře a budete mít doma pěknou atmosféru :)

hodnocení

1x

@kolikoli - Navíc to není součást bytu, kterou tu budeme nechávat, takže z toho neplyne ani sleva na nájmu aspoň.
Už jste o tom zkusila mluvit s pronajímatelem, nebo si to jen myslíte?

hodnocení

Byt musíme předat tak, jak jsme se do něj nastěhovali. Toto jsme probírali.

hodnocení

0x

Co potřebujete vědět, co nevíte?

hodnocení

Jestli není blbost si kupovat poličky, skříňky, koberečky atd. do bytu, který nám nepatří a hrozí, že je v dalším bydlení nevyužijeme. Případně zda se to i tak vyplatí, protože je to lepší než bydlet jak "studenti".

kolikoli, ale to můžete rozhodnou jedině Vy, nikdo jiný.

hodnocení

To jo, akorát mám dilema, tak by se mi hodilo, jestli by ostatní do toho šli nebo ne. Já bych do toho totiž šla, ale naopak další říkají, že je to blbost a akorát vyhodím zbytečně peníze, když ani nevím, jak dlouho v tom bytě budeme.

111®
hodnocení

0x

no já se stěhoval před 2 roky a nevazal jsem si skoro nic kromě spotřebičů, veškerý nábytek zůsta na starém...

vilik*
hodnocení

0x
Travní koberec je podle mě k ničemu, ale stojí pár stovek.
Posezení se dá vybrat tak, aby se hodilo i jinam.
Poličky bych kupoval podle toho, jak často měním nábytek. My s manželkou například už původní máme jenom stůl, 2 komody v ložnici a polici v kuchyni, naši mají naopak vše původní od jejich svatby. Nutno podotknout, že náš první nábytek byl povětšinou už po někom a postupně, každý rok, jsme něco víceméně spontánně dokoupili a měli jsme z toho vždycky radost. Letos například máme novou komodu, jak už jsem se jinde zmínil. Té původní bylo snad 60 let a ještě nám poslouží, i když pouze v knihovně v podkroví, protože je na rozdíl od nových designových doplňků opravdu praktická. Jednou ji zkusím obrousit a trochu zrenovovat, je totiž z opravdového poctivého dřeva.
Jestli máte v plánu za pár let kupovat vlastní bydlení, už bych s velkými investicemi počkal, a nebo koupil opravdu jen to, co dál potenciálně využiju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]