Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce terasy

Od: radajz* odpovědí: 12 změna:

Všechny zdravím a prosím o radu, jak se vypořádat s opravou terasy, která je na fotce. Krom toho, že je to výbornej tepelnej most, tak do její konstrukce ještě zatéká voda.

Mám v plánu terasu zrekonstruovat a zateplit polystyrenem. Aktuálně je na hurdiskové konstrukci beton do výšky traverz, následně hydroizolace z IPY a na tom vrstva betonu a na něm nalepená dlažba. Můj plán je vybouchat dlažbu i s betonem pryč, zrušit stávajicí zábradlí a terasu "obalit" polystyrenem. Následně vyzdít sloupky mezi kterými by bylo kovové zábradlí a na polystyren položit nějakou pochozí hydroizolační fólii.

Moje otázky zní:

Uvažuji správně? Jakou sílu polystyrenu použít? A zateplit jen terasu samotnou nebo i nosné pilíře?

Všem předem děkuji za čas.

Rekonstrukce terasy

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Dělal jsem něco podobného. Jen jsem nevybouchal beton, protože mi dělá pevný podklad pod izolaci. Barák máme zateplený, i když méně, než se zateplují domy dnes.
Terasu jsem nakonec obalil 15 cm xps shora a desítkou zdola. Čelně jsem dával 4 cm a sloupy jsem neobaloval. A ani to nevypadá tak blbě, jak jsem se bál. Na polystyren se ještě dává silná OSB deska a fólie, na tu jsem dal dlažbu na terče. A ano, v mém případě jsem vyboural stará futra i s původním překladem a dal nové plastové dveře. Naštěstí je v té straně v patře pouze 1 okno, takže bylo upraveno i to.
Podle příručky Navrhujeme nízkoenergetický a pasivní dům, kterou vydal v 2009 Porotherm, se na betonový konzolový balkon má dát minimálně 8 cm xps z horní strany a 8 cm eps 70 z dolní. Čelo se polystyrenem neosazuje a sloup vzhledem k řešení balkonu není samozřejmě zmíněn.
Dnes jistě seženete i novější informační zdroje.
K vašemu úmyslu vybourat beton a vyzdít sloupky bych se stavěl skepticky, zábradlí bych volil kovové celé a kotvené zboku nebo přinejhorším zhora nasazené na upravené sloupky původního.
Nejlepší byste ale měl vybourat i hurdisky a balkon udělat na původních traverzách znovu z nějakých lehkých materiálů včetně pořádného zateplení stěny. To by pak nemusel být problém s dveřmi a původní zábradlí by bylo dostatečně vysoké a podle stavu možná vhodné i pro další využití.
radajz*

Já zatepluju barák 15cm. Některé zdi už jsou z dřívějška zateplené 5cm, ale připadne mi, že naprosto bez efektu, takže tam, kde je 5cm, ještě přidávám 10cm. Já jsem si tak říkal, zespodu terasy 10cm a zvrchu 5cm, ale zase se bojím, že ta pětka nebude mít význam, viz první odstavec.

Hurdisky rozhodně vybourávat nechci, to už bych raději zboural celou terasu. *smich* Když už se bavíme o Hurdiskách, tak si nejsem jistý, jestli bude moudré ten polystyren zespodu kotvit hmoždinkama. Aby to nějak významně nenarušilo jejich pevnost.

S dveřma problém nebude, protože mám dveře asi 15cm nad podlahou. Pokud jde o zamýšlené sloupky, tak jsem si taky říkal, jestli to není příliš ambiciozní cíl, ale klasický kovový už nechcem, protože drahé vadí, že je tam moc vidět. A dřevo tam nechci už vůbec.

vilik*
Nejsem statik, ale podle mého názoru jsou hurdisky pouze nenosná vrstva pro vytvoření nosné vrstvy, na způsob šalování. Když vybouráte beton, nebude na co izolaci položit, jedině přímo na hurdisky. Nevím, jestli pak bude vrchní osb deska, kterou položíte na izolaci, z tohoto hlediska dostatečná.
Pětku z vrchu bych tam nedával, polystyren stojí pár korun a jestli se s tím děláte, ať už to stojí za to.
Spodek jsem nekotvil, není to v mém případě potřeba. A i kdyby, díra do hurdisky, pokud je správně instalovaná, by vadit neměla.
Když uděláte sloupky zděné, ve finále tam bude vidět stejně, jen je jaksi všechno těžší a pracnější a navíc je pak zbytečné přemýšlet o zateplení spodního sloupu, protože si sám vyrábíte tepelný most, jelikož to musíte dobře ukotvit. Přitom soukromí se dá vyřešit jednodušeji a levněji, třeba plnými výplněmi nebo pomocí zástěn.
To už je ale vaše starost.
radajz*

Jasně, Hurdisky jsou v podstatě ztracené bednění. Ale, jak jsem psal, tak mezi "Ičkama" je beton, potom IPA a na ní další beton. Já bych vyboural jen ten vrchní beton, takže staticky by neměl být problém.

S tou pětkou potvrzujete mou obavu, že to nemá moc význam, takže bych asi šel do těch 10.

Pokud jde o zábradlí, tak jsem nahlodanej a je pravda, že by to bylo zbytečně těžký.

Každopádně děkuji.

vilik*
Promiňte, myslel jsem, že chcete vzít pryč celý beton. Což je samozřejmě ve vašem případě nesmysl.
Hurdisky sú nosné (!) Dokonca betón na nich bez separačnej vrstvy môže robiť neplechu z dôvodu rôznej roztiažnosti betónu a keramiky. Tak isto zatečená a zamrznutá voda.
Do spodnej príruby hurdisky nie je možné nič kotviť na ťah. Keď už, tak prevŕtať durch a kotviť to do vrstvy nad hurdiskou.
Polystyrén by som asi lepil plošne na hrebeň.

hodnocení

1x

Uvažujete nedobře. Proč zateplujete terasu, když pod ní nemáte obytný prostor? Vás trápí nějaká plíseň někde od tepelných mostů?

radajz*

Mě trápí, že v zimě se v podkroví nedá stát půl metru ode zdi s terasou, protože nám mrznou nohy. Nosné traverzy jsou totiž uložené ve zdi v úrovni stropu a tak "promrzá" i strop.

krtek6

tak zatepli pořádně podkroví včetně podlahy...totíím nic nevyřešíš

radajz*

Zateplování podlahy, krom toho, že si to nedovedu představit bez toho, aby se podlaha zvedla min o 10cm, je jen mírnění následků, ne řešení příčiny.

hodnocení

0x
Tak jedině celou terasu obalit 15 cm polystyrenu.
Podlahu i strop. Takže všude vlastně přibude dohromady 30 cm.
Pohledově nic moc.

radajz*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]