Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solarni kolektory ano ci ne?

Od: michal55 odpovědí: 17 změna:

Zdravim,liby se me reklama na solarni kolektory "slunce ucty neposle"...

Zajima me jestly se takova investyce vyplati pro obycejneho smrtelnika ktery ted postavyl dum a nema zbytecne penize na neco co nebude ucine!

kdyz uz tak bych chtel kolektory ktere jsou uz i na prytapeni nejen na ohrev vody!Jaka je cena takovych kolektoru a jake mate zkusenosti?Muj dum je 4 1 12x11m podkrovy

prosim o doporuceni overene znacky za rozumnou cenu!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

2x

Můžeš mi prosím napsat jaké máš zaměstnání, že se Ti v dnešní době podařilo postavit dům. Generálního ředitele nejspíš neděláš. Alespoň soudím podle tohoto.

liby se me

jestly se takova investyce

postavyl dum

prytapeni

podkrovy

A české klávesy asi nejdou nalézt.

jirbar,

přikláním se k "jabraka".

I když to bije dost do očí, domnívám se, že by mohlo být na místě trochu ( i když tady přece jen i o trochu víc ) tolerance, ... protože nejsme přece jen ve škole, ale snažíme se poradit.

Nakonec, poraďte (? ), jak se na něco v této poradně zeptat, aniž by to bylo potřeba napsat? Prostě ne každému je dáno to, aby všechno zvládl bez "překlepů" ... viz Vaše kritické vyjádření.

Kopie Vašeho textu:

Můžeš mi prosím napsat jaké máš zaměstnání, že se Ti v dnešní době podařilo postavit dům. Generálního ředitele nejspíš neděláš. Alespoň soudím podle tohoto.

No a ... ač nejsem zdaleka génius na ČJ, dovolil bych si uvést, jak bych se pokusil ... s vypětím všech svých sil ( ... tedy s maximální snahou o úplně jasné - a co nejlépe "pochopitelné" - vyjádření ) ... to napsat sám:

Můžeš mi, prosím, napsat,jaké máš zaměstnání, že se Ti, v dnešní době, podařilo postavit dům?Generálního ředitele -nejspíš - neděláš. Alespoň soudím podle tohoto:

To je, že bych ( pro jasnější vyjádření ) Váš - poměrně krátký - text malinko upravil:

... nejlépe 5-ti čárkami ( tj. takto: , ) - ( ... i když uznávám, že by jich tam - skutečně - nebylo asi ani tolik potřeba *smich* )

... a jedním otazníkem ( tj. takto: ? ) - ( ... bez toho by se ta věta asi neměla také vůbec obejít *nevi* )

... a dvěma pomlčkami ( tj. takto:- ) - ( ... ale jde to i bez nich :D )

... a jednou dvojtečkou ( tj. takto: : ) - ( ... která by tam - asi také - byla na správném místě *hi* )

... no, je ale docela možné, že jsem třeba i na něco zapomněl

( ... je mi jasné, že moje doplnění je přehnané, ale - pro větší srozumitelnost - to skutečně lze napsat i takto )

A k tomuto snad ještě - jenom jeden - malý dovětek.

Věřím, že ... místo poslední věty: "A české klávesy asi nejdou nalézt." ... byste tazateli určitě více pomohl tím, kdybyste mu poslal odkaz na program, který - pro kontrolu psaného textu - sám používáte.( Nepomohlo by to sice ve všem, ale základní gramatické problémy by byly ... určitě "ty-tam". *hej**nevi* )

( Já bych to rád udělal, ale skutečně to sám nevím, protože to - ve svém PC - prostě mám, aniž bych věděl *hi* , která dobrá duše mi to tam "propašovala". *ua*

jirbar,

... a protože jsme v poradně, ... tak k Vaší otázce ( ... jak postavit v dnešní době domek ...? ) je rada poměrně jednoduchá:

... na hypotéku ... a třeba i do tří měsíců

Pochopitelně jinou záležitostí je ale otázka měsíčního splácení hypotéky, což by také nemuselo být ještě tak nemožné.

Ale představa, že se dáte do "holportu" s bankou ... ... ( která Vám - třeba i velmi ráda - poskytne hypoteční úvěr, kdy konečnou úhradou ... celkové vypůjčené sumy, ... úroků, ... všech poplatků, ... dlouholetého {často i nadstandardního} pojištění, ... a dalšího jiného ... zaplatíte poměrně ... dost vysoké navýšení *ee**sok*) ... ... je přímo děsivá. *zed*

No a přijde-li člověk o práci, což je - při dnešních jistotách - "raz-dva" ( a nemá-li jiný stálý příjem, či nemá-li nějaké "chechtáky" navíc "zašité" někde ve "strožoku" ), ... pak si muže - velmi svižně - nacvičovat bydlení "pod mostem". ( ... což je - samozřejmě - přehnaně řečeno, ... ale je dobré to mít na zřeteli )

... upřímně Vám přeji příjemný každý nový den ;)

pearmonik*

podle me to jirbar vystihl presne a polozl trefny dotaz. Carky se moc v diskuzch obecne neresi, to aspon nebije tolyk do oci a ani hacky a carky, ja treba mam bezne zaplou anglickou klavesnici a skoda to porad prepinat. Ten kdo polozil otazku pise i-y metodou random a to s mizernou uspesnosti, to se neda cist

Můžeš mi prosím (tu carky byt urcite nemusi) napsat, jaké máš zaměstnání, že se Ti (tu nema carka co delat) v dnešní době podařilo postavit dům? Generálního ředitele nejspíš (-nejspíš- co to ma byt? to neznam ale mozna to teoreticky jde) neděláš. Alespoň soudím podle tohoto:

doplněno 20.01.10 08:41:

a jinak inteligence toho co polozil dotaz muze byt velmi vysoka, jak vidim jak se pise na technicke VS, tu bezne borci za par minutek vyresi silenou soustavu diferencialnich rovnic nebo provedou slozity matematicky dukaz,ale jakmile prepnou z matematickych symbolu na cestinu tak to je bida

kejki

Nejspíš by mohlo být příslovce, je i v internetové jazykové příručce.

A ty čárky ti teda nejdou. "Prosím" je věta, která je vložená ve větě "Můžeš mi napsat" a tudíž se odděluje čárkami z obou stran. *frajer*

kejki,

je to přesně tak, jak píšete ( to "prosím" je vsunuto do věty ).

*modla* Prosím, ... už to ale nerozebírejme.

Tazatel chtěl vědět něco o kolektorech ... a my jsme tu začali řešit úplně jinou :-P věc.

... přeji příjemný den ;)

P.S.: ... jinak se mi velice zalíbilo užití toho "křenícího se" brýlatého smajlíka, ... prostě mi tam nějak sedl. ( ... i Vy jeden "filuto" )

pearmonik*

prosim je ale vyjimka,takze carky nejsou nutne, vsak nepisu ze to ma spatne jen ze tam byt nemusi a tak to taky je

doplněno 20.01.10 18:54:

takze nejdou spise vam *frajer*

pearmonik,

je skutečně možné, že máte pravdu.

Děkuji Vám za Váš čas, který jste tomuto problému věnoval.

... přeji Vám příjemný den ;)

pearmonik,

"jirbar" nic přesně nevystihl, protože finální "dotaz" tazatele zněl: "prosim o doporuceni overene znacky za rozumnou cenu!"

... a k té "jirbar" neřekl VŮBEC NIC, ... takže tazateli vůbec nepomohl, ... jen ho pokáral, což mi přijde ... ne na místě.

Když už se na napsaný text "nemohl" dívat ... a došlo ke kritice, pak bylo možné ( třeba i vnitřní poštou ) zaslat odkaz na nějaký prográmek, který by tazatel ( po náznaku kritiky ) určitě i přivítal.

Jinak "čeština" je skutečně jazyk k hodně rozsáhlé diskuzi, kterou jsem tady neměl vůbec zájem rozebírat, ... protože jsem si vědom toho, že zvládnout češtinu na "stopro" dokáže patrně asi jenom ten, kdo se tímto jazykem malinko více zabývá, což já skutečně nejsem, protože také nepíšu bez chyb.

Samozřejmě, že některá slova mají svoje neměnná ( a jediná správná ) pravidla, zatímco jiná vyjádření mají možnosti i alternativního použití, které se ( v rámci možností ) mnohdy využívá podle účelu, ke kterému mají uvedená sdělení posloužit, ... jako je zvýraznění sdělovaného, ... či reklamní "trik" a podobně, ... ... ale v tomto dotaze nešlo o češtinu, ... ale šlo o kolektory.

... nic ve zlém, ... stejně tak i Vám opravdu přeji příjemný každý nový den. ;)

jabraka*
hodnocení

2x

Jirbar:

To sem nepatří,na gramatiku,ač to trhá oči,tu neradíme.Pokud můžeš chudákovi michalovi poradit,poraď.Na oči si dej klapky,ať to nemusíš číst,nebo aspoň panáka.

JABRAKA

jirbar*

Souhlasím, jenže když vidím ty hrubky, malá písmena ve jménech, chybějící nabodeníčka a ty nemožné chatovací zkratky jako "sry", "z5" a to nemluvím o interpunkci. Tu asi taky chybuji.

Dát si pokaždé panáka tak jsem celý den "ožralej".

Horší však je, že vždy mám předem dojem, zda bude tazatel radu schopen pochopit. I ten písemný projev o něčem svědčí i vlastní dotaz.

Tento je jistě kvalifikovaný, ale pokud se ptá žačka 9. třídy jak se vypočítá aritmetický průměr, to nemám slov.

jirbar,

úplný souhlas s Vámi. *palec*

Také mi to nedělá dobře, když vidím tu gramatickou spoušť ... ale na dotazy, o kterých si myslím, že by měl tazatel na ně stačit ... nebo jenom z pohodlnosti je "hodí" do fóra ( tak jako třeba ten žáček, či žačka, z 9. třídy - bez schopnosti spočítat aritm. průměr {ono to ale byla - mám dojem - stejně neúplná informace, takže spočítat průměr ani nešlo} ... a přitom chce jít dále studovat ) ... na ty prostě reaguji jenom vyjímečně, protože je někdy považuji ( třeba i chybně ) pouze za nevhodný žert.

Máte ale skutečně VELKOU PRAVDU v tom, že musíte-li se "proplétat" textem různých zkratek ... a texty s chybami, pak pozornost člověka ( který ty texty s chybami musí číst ) je dost často hodně - doslova - "otupena" ( ... a oči si také na ty chyby zvyknou ), takže k těm vlastním chybným textům má blíže i ten, komu bezchybné psaní jinak nedělá žádné problémy. To je neoddiskutovatelná skutečnost, protože to mám sám velice dobře vyzkoušené.

Je mi skutečně moc líto, jestli jsem se Vás ( nebo i tazatele, či kohokoliv ) nějak dotkl.

Vycházím ale z toho, že každý z nás se dovede orientovat v něčem jiném ... a byla by tedy škoda, abychom zbytečně přicházeli o kolegy poradce, kterým sice v gramatice "sem-tam" něco "uletí" ... ( o to víc by si pak měli - těch několik řádků - nechat "projet" vhodným kontrolním prográmkem ), ... ale mohou tazatelům kvalifikovaně poradit v jiné odborné problematice.

Pokud to vypadá tak, že jsem se nechal svými výroky nějak unést, pak se tímto všem omlouvám ... a příště budu více vážit svoje slova, protože bych si - ze všeho nejméně - přál, abychom v naší poradně ztratili ty, kteří tady dovedou skutečně dobře poradit, ... mezi které ... také Vy ... zcela určitě ... patříte. - Tímto bych si dovolil ... také Vám ... zcela upřímně ... poděkovat.

... všem přeji příjemný den ;)

jirbar*

Co k tomu dodat. Já si myslím (protože toto fórum neumožňuje editaci), že by stačilo dříve než ťuknu na "Vložit", si po sobě přečíst to co jsem napsal.

Za další, když kladu otázku, tak se vcítit do role protistrany, zda otázku kladu jednoznačně (viz dotaz na žárovku).

A v neposlední řadě, když již jsou vyžádány doplňující dotazy, tak je zodpovím ve smyslu požadavku a taky u toho přemýšlím.

Pokud tomu tak není, tak skutečně mohu poradit jenom obrátit se na věštkyni po půlnoci na PRIMĚ. Když občas nespím a nějaká ženská se té věštkyně vyptává za 90,- Kč za minutu, aby ji poradila co má dělat, když je ve finančních problémech, to je prostě děs.

jirbar,

zdravím Vás ... a jen se připojuji k Vašim slovům o té "poradně" na PRIMĚ.

Protože se také občas dívám na vytipované pořady v nočních ( až ranních ) hodinách, tak jsem také ( ze zvědavosti ) párkrát "vydržel" u několika dotazů těch tazatelů, kteří ... "věštkyním ... na drátě" ... volají o radu.

Je ale pravda, že jsem vždy ( poměrně rychle ) "zabrousil" na jinou stanici ... za zajímavějším pořadem, který člověku dovede dát i něco víc.

Na druhou stranu se ale domnívám, že

... tak, jak někdo ty "rady" věštkyň vůbec nepotřebuje, protože si ( v převážné většině problémových životních situacích ) dovede poradit i sám

... jiní lidé ( často pod vlivem nepříznivých okolností ve svém životě, ... a někdy už i ze zoufalství ) se nakonec odhodlají jít pro radu i do takových pořadů, jakým je např. "věštírna po telefonu" ... na PRIMĚ.

Přestože se ( nad některými dotazy volajících ) musím hodně "krotit", aby se mi podařilo "moje koutky zastavit alespoň o uši" ( tj., aby se mi úsměv "nerozjel" ... "kolem-dokola" ), vůbec ty volající neodsuzuji.

To z toho důvodu, že v některých dotazech je přímo cítit ta touha volajícího ... po získání ( alespoň malinkatého ) toho pověstného "zrnka" naděje, od kterého si slibují a opravdu také očekávají, ... že je - sdělená odpověď - posílí do dalších dnů jejich žití.

Rozhodnete-li se ( alespoň chvilku ) ten pořad ještě někdy sledovat, pak si všimněte, s jakým zaujetím - ti tazatelé - kladou svoje další otázky, ... jak jsou ( "technicky" řečeno ) "natlakovaní" problémy, které je tíží ... a vlastně hledají pouze někoho, kdy by jim ( od toho napětí ) pomohl.

Ten tazatel ... je na tom prostě tak, jako nažhavený "papiňák" ... a odpověď věštkyně u tazatele působí ( v podstatě ) jako "pojistný ventil", který mu ( tou odpovědí ) vlastně jenom uleví od toho jeho nashromážděného napětí.

Pokud ta odpověď tomu tazateli tedy pomůže, tak vlastně je to moc dobře, ... protože ona může zabránit třeba i tomu nejhoršímu.

To zejména proto, že je dobře známo, že v zoufalství je člověk schopen provést třeba už i ten poslední krok ve svém životě, kterého ale někdy není ani zapotřebí ... a skutečně někdy stačí pouze několik vlídnějších vět, ... které jsou ( právě dost často ... a také celkem "okatě" ) věštkyněmi... tazatelům ... vstřícně předkládány.

Vy se pozastavujete se nad tím, že to všechno "funguje" i za 90 Kč za minutu? ( je mi jasné, že Vaše vyjádření bylo v souvislosti s finanční krizí tazatele, kdy "pláče" nad svými špatnými financemi, ... ale vesele utrácí i 90 Kč za minutu svého dlouhého hovoru )

Já se tomu - v dnešní době - vůbec nedivím.

Mám takový dojem, že tu věšteckou poradnu na PRIMĚ je možné jednoduše nazvat ... OBCHODEM S NADĚJÍ, protože ta telefonní čísla o tom jasně hovoří. Prostě - i toto - je byznys.

To sice tazatelé určitě vnímají, ... ale často si - pro tíží svých problémů - důsledky zbytečné ztráty nějaké té "kačky" vůbec nepřipouštějí.

... ale to je pouze můj názor, proč také poradnu - na PRIMĚ - beru s notnou dávkou tolerance.

... přeji Vám příjemný a úspěšný ... každý nový den. ;)

jabraka*
hodnocení

1x

Slunce skutečně účty poslat nemůže,ale firmy,vyrábějící systémy s kolektory.Není jen investicí bednička s trubkami na střeše,ale celý systém zásobníků a čerpadel a trubek.Takže si myslím,že nebudu se lišit od skutečnosti,když řeknu sumu mezi 30 - 50 tisíci.Firem je dnes hodně,ne výrobců,ale montážních.Je potřeba se poohlídnout v místě bydliště.

JABRAKA

doplněno 19.01.10 21:30:

Ještě odkaz na ceníky

alter-eko.cz/...

JABRAKA

jambus*
hodnocení

0x

Jabrako ,defakto souhlasím,ale pokud by se mělo jednat i o systém s podporou vytápění,tak bych tu Vaši odhadní cenu 4 X až 5 X vynásobil.

Já byl včera na výstavě a ptal se několika firem na cenu soláru pro ohřev TUV pro rodinný dům (pro 3-4 osoby) a u všech se to i z montáži pohybovalo kolem 100 tis :) Takže od slunce účet opravdu nečekejte,ale od firem rozhodně ano.

doplněno 20.01.10 09:44:

s montáží,tam mělo být napsano.

alf*

tak, ceny z odkazu Jabraky, no nevím, asi by to chtělo si nechat udělat skutečnou nabídku. Známý si pořídil před necelým rokem solár na TUV, zásobník 300l, nějaké trubky, regulace, montáž - sečteno podtrženo 113000, dostal dotaci takže platil něco přes 60 tisíc.

dzejar*
hodnocení

0x

Ano - pokud topíte elektřinou (tím ovšem nemyslím tepelná čerpadla) nebo plynem, P-B, ELTO, pelety

ANO i NE - dálkové teplo - záleží na ceně tepla

NE - pokud topíte ostatními levnějšími palivy (uhlí, dřevo)

Je to sice teď díky dotacím trochu složitější s výpočtem návratností ale s tím přitápěním bych raději moc nepočítal, ta návratnost je ještě více složitější než u teplé vody.

U kvalitních výrobků (tím nemám na mysli "čínský šmějd") se ceny pohybují spíše od 100 tisíc jen pro TUV . Přitápění tu cenu spíše zdvojnásobí, ale pod 150 tisíc se asi nedostanete. Tyto částky si pak můžete ponížit o dotaci kterou můžete dostat od SFŽP v rámci programu ZELENÁ ÚSPORÁM. Je ovšem nutno připočítat ještě částku cca do 10 000 na vypracování krycího listu C Žádosti, kdy Vám autorizovaná osoba musí vypočítat "přínos" solární soustavy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]