Dobrý den, snad se najde někdo kdo mi poradí. Už nějakou dobu mě trápí problém s praním. Prádlo mám běžně zašpiněné a když ho vytáhnu z pračky mám na něm fleky - šedivé až hnědé jakoby mastné fleky. Pračku mám 4 měsíce starou, dělala to i stará a nakonec jsme koupili mimo jiné kvůli tomuto problému novou. Jenže problém neustal ba naopak je to kolikrát i horší. Na netu jsem se akorát dočetla, že to může dělat aviváž. Přestala jsem používat aviváž, pračku vyčistila jak vevnitř, šuplík tak filtr. Koupila jsem filtr na změkčení vody, přidávám do každého praní Namo, změnila jsem prášek teď peru v Jelenovi. Třídím prádlo, neperu nic od oleje třeba monterky nebo něco takového. Nic nepomohlo. Máme s dcerou už spoustu zničeného oblečení a jsem opravdu zoufalá. Udělala jsem všechno co mě napadlo a nic. Taky je mi záhadou, že to neudělá na všem oblečení je to třeba jen na dvou kouscích a taky to nedělá každé praní. Nedávám ani moc prádla, abych zabránila tomu, že se prášek špatně rozpustí. Používám jen gel žádné kapsle nebo klasický prášek právě kvůli tvrdé vodě co tu máme. Nesetkal se s tím prosím někdo? Budu ráda za každou radu. Děkuji.
Dobrý den, šedé nebo hnědé fleky (či slizské hrudky) = přecpaná pračka prádlem (není tam volně) a špatně vymáchané prádlo. Řešením je vkládat menší množství prádla a přidat (třeba několik) další máchání, aby špína odtekla a nezůstala v záhybech prádla. Zdravím!
Přeplněná pračka (prádlo z počátku odvažte, těžko se odhaduje váha), tím pádem špatně vymáchané prádlo, špatně zvolená teplota. Proč dáváte ke gelu NAMO netuším, nemůže to být příšina?
Já jsem s gelem od Jelena max. spokojená. Ale třeba co půl roku měním značku gelu, prášku. Každý prací prostředek jinak reaguje na různé materiály.
marti93*
Nedávám moc prádla to si hlídám, teplotu dávám max 60° většinou peru na 40°. Namo jsem začala přidávat až teď dávno před tím problémem a poradili mi to v obchodě prý to má změkčit vodu. Navíc i na gelu od Jelena je to vzadu napsané, že se doporučuje používat společně když máte tvrdou vodu.
Zkuste tam přidávat krystalovou sodu - ne tu jemnou jako cukr, ale ty kousky, kilo stojí kolem 30 korun. Mají to i v Kauflandu, ale některé obchody to vůbec nevedou. Já nepoužívám na praní vůbec prášky, ale dělám si prací gel - do kýblu se nastrouhá jedno jádrové mýdlo, zalije se to vřelou vodou a do toho se rozpustí 1 kg té sody. Podle teploty vody je to řidší nebo hustší. Míchá se to s přestávkami a až se soda rozpustí, naleju to do nějakých nádob a pak to dávám do pračky. Díky té sodě to pere bezvadně. Když nemám ten gel, tak tam dám jen sodu a trochu tekutého mýdla, taky dobrý. Navíc je to prý i ekologičtější než ty různé srákoty a je to dobré i pro alergiky.
Krystalická soda je dekahydrát uhličitanu sodného (na každú jeho molekulu je naviazaných 10 molekúl vody; dohromady tvoria rozpustný krystal) Tá biela prášková soda na pranie je bezvodý uhličitan sodný. Rozdiel medzi nimi pre účely prania je jediný - krystalickej sody je potrebné nadávkovať väčšie množstvo - tá chemicky naviazaná voda niečo váži a pre zmekčenie je to len balast. Ak sú krystaly väčšie, je lepšie ich rozpustiť dopredu - môžu pri dostatočnom šťastí pred rozpustením roztrhnúť oblečenie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.