Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na chatě mám Darling, s tlakovou nádobou a gumovým vakem, který mi praskl. Vak jsem vyměnil ne však za orginál. Nádobu nahustil na 1,8 a zapínací tlak 2 A, vypínací 2,9 A.
Darling běží, ale tlak vody při odběru kolísá. (zesiluje a zeslabuje).
Co s tím, může mi někdo poradit prosím.
Tonda
Zapínací a vypínací tlak je daný tlakovým spínačem, který ovládá čerpadlo. Například tlakový spínč TSA 1/4"má zapínací tlak při 2 bar a vypínací při 3,5 bar. To je nastavené výrobcem a obvykle se v tom nikdo nešťourá.
Aby zapínání a vypínání fungovalo, nastavuje se zapínací tlak o 0,2 bar nižší než zapínací tlak tla/... tedy v tomto případě 1,8 bar. Při prázdné tlakové nádobě, bez vody. Kontroluje se to obyčejným tlakoměrem na pneumatiky, nahustit se to dá obyčejnou hustilkou na kolo (asi pět set šťouchů) nebo na auto.
Při načerpání vody až na vypínací tlak 3,5 A je vak v tlakové nádobě plný a při poklesu tlaku na 2 A ještě něco vody ve vaku zbývá. Při odběru vody tedy tlak ve vodovodním potrubí klesá od 3,5 bar do 2 bar, úplně samozřejmě a při načerpání opět stoupne, což je nejlépe vidět, když zaléváte zahradní hadicí zahradu. Při načerpání dostříknete dál a pak se to trošku zkracuje.
Takže kolísání tlaku v tomto rozsahu je zcela normální provozní kolísání.
Děkuji za váš čas a rady. To kolísání tlaku však není, že po načerpání vody a vypnutí čerpadla hadice stříká dál, než na konci před dalším zapnutí, ale pulzování tlaku je po cca 2 vteřinách.
Děkuje a zdraví T.
Při načerpání vody do tlakové nádoby a vypnutí čerpadla by tlak měl být stálý, což by mělo být vidět i na tlakoměru, pokud ho máte instalovaný a funkční. Při puštění vody stálým proudem by měl tlak klesat plynule bez náhlých změn.
Pokud tlak kolísá při běhu čerpadla zkuste se podívat na tlakoměr, při jakém tlaku to dělá, jestli při minimálním tlaku, kdy čerpadlo zapne a za chvilku zase ihned vypne, což by nemělo být. Načerpání do tlakové nádoby v klidu trvá kolem deseti sekund, pokud se po pár sekundách vypne, tak není v nádobě správný tlak.
Já si myslím že tazatel snad pozná jak mu kolísal tlak před tím a teĎ.Nespíná vám vodárna moc často?Neutekl vám s ní ten natlakovaný vzduch?(špatná montáž,děravá nádoba)
A s tím pulzováním po cca 2sek. vám určitě spíná i čerpadlo.Zkontrolujte znovu ten tlak v nádobě.Buď vám ušel vzduch nebo tam máte vodu (zmáčněte ventilek a poznáte)
a když se nádoba tlakuje, nechá se otevřený nejbližší kohoutek /ventil/ aby vytekl zbytek vody, jinak je to natlakováno chybně..
111: přesně tak, jak píšete.
V nádobě, která se tlakuje nesmí být žádný počáteční tlak, to znamená, že v nádobě /ve vaku/ není voda a jak radíte, je dobré nechat otevřený nějaký kohoutek, aby tlak v potrubí byl opravdu nula.
Pak se pumpičkou nebo kompresorem nafoukne tlaková nádoba tak, aby v ní byl tlak o 0,2 bar nižší než je zapínací tlak. Vzduch je v nádobě, vak je tlakem zmačkaný a teprve když se do něj načerpá voda, tak se naplní a má svůj tvar. Vzduch kolem něj tlačí na vak a z toho se pak vytlačuje voda do vodovodu nebo do hadice.
Před zapnutím čerpadla po nafouknutí vaku samozřejmě zavřete kohoutek a sledujte, jak tlak stoupá a kdy se čerpadlo vypne. Obvkle při 4 barech a ihned jak přestane pracovat čerpadlo, tak skočí na 3,5 bar. A drží. Teprve po puštění vody začne tlak postupně klesat a čerpadlo se zapne až při poklesu na 2 bary.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.