Hezký večer, chtěl bych si rozmyslet na základě rad těch, co s tím mají praxi, jak nejlépe rozdělit fáze v elektroinstalaci. Mám vyvedený z hlavního rozvaděče 3-fázový kabel do kotelny, která sousedí s dílnou. V kotelně chci dodělat malý podružný rozvaděč a z něj vyvést rozvody elektřiny na světla v kotelně a v dílně a na zásuvky v kotelně a v dílně. Jelikož budu často používat svářecí invertor, tak můj prozatímní plán je takový: 1 fáze bude úplně samostatně na jednu zásuvku určenou čistě na svářečku. 2 fáze: tu bych rozdělil na okruh zásuvek v dílně + světelný okruh v kotelně. 3 fáze: zásuvkový okruh v kotelně + světelný okruh v dílně. Ty okruhy dílna/kotelna mám v plánu přehodit úmyslně. Když vyhodím zásuvkový jistič v dílně, tak mi alespoň v dílně zůstane svítit světlo. Vzhledem k tomu, že v kotelně je v podstatě do zásuvky zapojený jen kotel s čerpadlem, tak mě ještě napadlo, jestli by nebylo vhodnější 2 fázi zapojit jako společný zásuvkový okruh jak pro dílnu, tak i pro kotelnu a tím pádem 3 fázi využít jako společný světelný okruh pro dílnu a kotelnu. Rád bych rady praktiků, jaký na to mají názor, jak by to asi bylo vhodnější zapojit. Moc děkuji za Vaše rady a zkušenosti.
Fáze se rozdělují tak, aby instalovaná zátěž, byla při provozu rovnoměrně rozložená do všech fází. Takže pokud je v domě více rozvaděčů, ve všech by měla být dodržena tato zásada, aby byl hlavní jistič při provozu rovnoměrně zatížen.
Musíte brát v potaz zapojení fází v domě, pokud táhnete z hlavního rozvaděče 3 fáze na barák a 3 fáze ještě do dílny, kde řešíte dělení.
Tomu 3f jističi je jedno, jak máte rozděleny fáze v dílně. Pokud na jedné fázi v domě máte myčku nebo přímotop a na tu samou fázi pojede samostatně ještě svářečka, tak ten 3f jistič shodí komplet celý barák
i s dílnou a kotelnou.
doplněno 05.06.20 20:37:
Bojler, mikrovlnka a krátkodobě rychlovarná konvice. Nejlépe si to nakreslit se spotřebiči pro názornost.
Existují i přednostní relé, které při zatížení nepotřebný spotřebič krátkodobě odpojí (třeba přímotop).
Dobrá připomínka to mě vůbec "netrklo". Musím se ještě podívat, jak to máme rozdělené v tom hlavním rozvaděči. Na zásuvku pro svářečku bych pak samozřejmě využil tu nejméně vytíženou fázi. Máme doma elektrickou varnou desku a troubu, to jsou asi nejnáročnější spotřebiče na příkon. Pak už jen tu myčku a jinak nic s vysokou spotřebou (žádné přímotopy, apod.).
No a vlastně ještě pračka Ale já většinou něco dělám, když jsem doma sám a mám na to klid, takže nikdo nic nezapíná. Je mi jasné, že elektroinstalace má svoje omezení, takže nemůžu svařovat, když bude zrovna manželka péct kuře v troubě a přitom vařit na varné desce.
A kdyby jo, tak shodí jsitič. Nic se nestane. Problém spíš u špatně rozdělených fází nastane, když je ten jistič společný se světlem a člověk se po tmě nepřerazí na cestě k rozvaděči .
Nebo pokud se nepoužije více podružných rozvaděčů, tak stejně spadne hlavní 3f jistič a ten shodí všechny fáze současně. Opět chyba špatného rozdělení fází (pokud sám o sobě už není vyhřátý a olítaný - pak je citlivý).
My máme elektroinstalaci dělanou před 5-ti lety komplet novou a zatím jsme nikdy naštěstí žádný problém řešit nemuseli. Za těch 5 let si pamatuji, že vypadl jistič snad jen jednou, a to když kuchyňář přivrtával horní skříňky a trefil kabel. Jinak, když něco, tak občas zareagovalo "fíčko". Co se týče hlavního jističe, ten nevypnul ještě nikdy.
Já jsem si právě tenkrát nechal od toho elektrikáře udělat přípravu pro tu dílnu s kotelnou. Přes jistič 3x20A mi vyvedl kabel do kotelny. Dílnu a kotelnu už mám opravenou a teď mě ještě čeká dodělat ten rozvod elektřiny.
Trochu mi tam haprují ta světla na zásuvkových okruzích. Jedno světlo v kotelně ještě dejme tomu,ale světla v dílně? Jedno by bylo asi málo a víc jich,mslm,na zásuvkový dát nemůžete...
Světla nebudou zapojená na zásuvkový okruh. Psal jsem o rozdělení fází. Takže třeba 1 fáze by byla rozdělená na dva jističe 16A + 10A (zásuvky + světla). Nikoliv, že by světla byla zapojená na společný okruh se zásuvkami. Snad jsem to teď upřesnil srozumitelněji.
berger*
Mea culpa,mea maxima culpa.... No jasně,občas mám ruku rychlejší,než hlavu...
Celkem dobrá úvaha. Rozdělení fází rovnoměrné, pokud je i rovnoměrné rozdělení v baráku a dobře navržená a udělaná elektroinstalace, celkově to zatížení fází moc neovlivní. Jedině, že by jste si místo svářečky pořídil solárko
V diskuzi jsme nakonec trochu odbočili a nevyřešili jsme hlavní otázku. Jak tedy raději podle Vás fáze rozdělit? Je vhodnější první nebo druhá možnost popsaná v úplně prvním příspěvku?
Jasně, rozdělení příkonů spotřebičů prověřím a podle toho přizpůsobím další zapojení. Spíše mám dilema, jestli mám udělat společný zásuvkový a světelný okruh, jak pro dílnu a kotelnu nebo to rozdělit tak, jak to popisuji hned na začátku.
Rozdělil bych to. Pokud nějaký spotřebič v zásuvce shodí jistič, tak to zhodí i světlo a jdi někam po tmě. Kór v kotelně to nebude moc bezpečné nebo se přerazit v dílně plné harampádí .
Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o kotelnu a dílnu a tudíž tak nezáleží na estetičnosti, tak uvažuji, že to budu tahat v lištách, co myslíte? Sekat drážky do zdi a pak to zapravovat, to by byla asi zbytečná práce. Mám možnost to částečně vést stropem (podhledem), tak by byly lišty vždy jen svisle od stropu k zásuvkám a k vypínačům.
Kdybych to stropem vyvedl do dílny (kabely), tak mám možnost v dílně pokračovat pod stropem po trámech. Takže kdybych pak lišty přidělal k trámům a vedl elektriku takto, může to být? Co se týče zapojení elektriky, tak s tím nemám problém, ale neznám předpisy a chtěl bych, aby to neodporovalo nějaké normě.
Jinak ty trubky, teď jsem na to koukal, vypadají zajímavě. Ještě se později podívám na sortiment, co k tomu nabízí. Ani jsem nevěděl, že se něco takového vyrábí. Budu o nich uvažovat. Předpokládám, že se trubky jen zasouvají do sebe (že se třeba nemusí lepit).
A po trámech to tedy vést můžu, neodporuje to nějakým předpisům? A ještě bych se chtěl zeptat, jakou máte zkušenost s tím, když do těch trubek (myslím tím teď trubku o větším průměru) potřebuji protáhnout více kabelů. Jde to dobře? A co třeba když do tlustší trubky protáhnu např. 3 kabely a v trubce zbyde ještě místo a časem bych tam chtěl protáhnout další kabel, jde to dobře nebo s tím už trochu problémy jsou? Přece jen u klasických lišt člověk sundal kryt, nainstaloval další kabel a zase se kryt nacvaknul zpět a bylo to bez problémů.
priklad1*
Normy na dřevostavby neznám. Dříve byly na některé stavby výjimky. Ale třeba nesměl být hliník s kterým se snad dnes již ani nedělá. Jednu věc poradím. Protáhněte si s těmi kabely taky provázek. Pro jistotu.
Snad jsem to nepřehlédl, ale díval jsem se na systém těch trubek a našel jsem tam jen kolínka. Téčka k nim opravdu taky dělají? Docela se mi ty trubky zamlouvají, tak bych to asi dělal z nich.
Já používám raději lišty (můžu kdykoli otevřít a přidat další kabel) a je to estetičtější než trubky, ale to záleží na každém, jak to pojme. Trubky třeba tyhle a montují se na příchytky. Třeba takové. V tom případě tam natáhnout spolu s kabely nějaký provázek, jak bylo uvedeno a nechat ho na koncích kousek vyčnívat, pro přivázání případného kabelu. Těmi téčky budete kabel těžko protahovat, je to přeci jen pravý úhel. V tom je lepší použít lišty, tam kabel vytvarujete podle potřeby.
Právě s těmi téčky bych u trubek taky viděl problém. U trubek se mi hlavně líbí ta pevnost. U těch lišt je zase (kromě již zmiňované možnosti otevření a přidání kabelů) výhoda, že dodávají různé krytky (rohové, odbočné, zakončovací) a to se mi líbí. Taky se lišta přišroubuje uvnitř a není nic vidět. U těch trubek jsou viditelné ty přichytávací objímky.
Tčko je pouze na husí krky (tady jsem napsal chybu). Třeba elektrika u aut.
KOPOS Tčko řeší pomocí el. krabice, aby se dalo dráty dobře instalovat.
Je to jen o vkusu. Lišty mají Tčkové překrytky i třeba z jednoho rozměru průběžné lišty na menší rozměr doplňkové lišty. Tam je větší sortiment a ano, u trubek jsou vidět plastové objímky.
Je to jen o vkusu designu nebo k vůli účelu použití.
Měl jsem i v plánu vyvést ven 3-fázovou zásuvku 400V, ale nějak si nejsem jistý, jestli to má ještě smysl. Dříve bylo běžné, že třeba svářečky, cirkule, míchačky, apod. byly na 3 fáze. Dnes se většinou pro domácí použití tyto spotřebiče dělají 1-fázové na 230V. Osobně za 5 let, co tady bydlím, jsem 3-fázovou zásuvku nikdy nepotřeboval. Myslíte, že má v dnešní době smysl ji dávat nebo se mám na ni "vyprdnout"?
A ještě bych poprosil o doporučení solidního e-shopu. Nemusí být nejlevnější, ale aby měl velký výběr a byl spolehlivý. V mém okolí je jen jeden větší obchod s elektroinstalačním materiálem, ale bohužel nemají e-shop. Já bych si chtěl sepsat, co vše budu potřebovat a v klidu z domova vše objednat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.