Nejste přihlášen/a.
chtěl bych si rozmyslet na základě rad těch, co s tím mají praxi, jak nejlépe rozdělit fáze v elektroinstalaci.
Mám vyvedený z hlavního rozvaděče 3-fázový kabel do kotelny, která sousedí s dílnou. V kotelně chci dodělat malý podružný rozvaděč a z něj vyvést rozvody elektřiny na světla v kotelně a v dílně a na zásuvky v kotelně a v dílně.
Jelikož budu často používat svářecí invertor, tak můj prozatímní plán je takový:
1 fáze bude úplně samostatně na jednu zásuvku určenou čistě na svářečku.
2 fáze: tu bych rozdělil na okruh zásuvek v dílně + světelný okruh v kotelně.
3 fáze: zásuvkový okruh v kotelně + světelný okruh v dílně.
Ty okruhy dílna/kotelna mám v plánu přehodit úmyslně. Když vyhodím zásuvkový jistič v dílně, tak mi alespoň v dílně zůstane svítit světlo.
Vzhledem k tomu, že v kotelně je v podstatě do zásuvky zapojený jen kotel s čerpadlem, tak mě ještě napadlo, jestli by nebylo vhodnější 2 fázi zapojit jako společný zásuvkový okruh jak pro dílnu, tak i pro kotelnu a tím pádem 3 fázi využít jako společný světelný okruh pro dílnu a kotelnu.
Rád bych rady praktiků, jaký na to mají názor, jak by to asi bylo vhodnější zapojit.
Moc děkuji za Vaše rady a zkušenosti.
2x
Musíte brát v potaz zapojení fází v domě, pokud táhnete z hlavního rozvaděče 3 fáze na barák a 3 fáze ještě do dílny, kde řešíte dělení.
Tomu 3f jističi je jedno, jak máte rozděleny fáze v dílně. Pokud na jedné fázi v domě máte myčku nebo přímotop a na tu samou fázi pojede samostatně ještě svářečka, tak ten 3f jistič shodí komplet celý barák
i s dílnou a kotelnou.
doplněno 05.06.20 20:37:
Bojler, mikrovlnka a krátkodobě rychlovarná konvice. Nejlépe si to nakreslit se spotřebiči pro názornost.
Existují i přednostní relé, které při zatížení nepotřebný spotřebič krátkodobě odpojí (třeba přímotop).
Musím se ještě podívat, jak to máme rozdělené v tom hlavním rozvaděči. Na zásuvku pro svářečku bych pak samozřejmě využil tu nejméně vytíženou fázi.
Máme doma elektrickou varnou desku a troubu, to jsou asi nejnáročnější spotřebiče na příkon. Pak už jen tu myčku a jinak nic s vysokou spotřebou (žádné přímotopy, apod.).
Ale já většinou něco dělám, když jsem doma sám a mám na to klid, takže nikdo nic nezapíná.
Je mi jasné, že elektroinstalace má svoje omezení, takže nemůžu svařovat, když bude zrovna manželka péct kuře v troubě a přitom vařit na varné desce.
A kdyby jo, tak shodí jsitič. Nic se nestane. Problém spíš u špatně rozdělených fází nastane, když je ten jistič společný se světlem a člověk se po tmě nepřerazí na cestě k rozvaděči
.
Nebo pokud se nepoužije více podružných rozvaděčů, tak stejně spadne hlavní 3f jistič a ten shodí všechny fáze současně. Opět chyba špatného rozdělení fází (pokud sám o sobě už není vyhřátý a olítaný - pak je citlivý).
Za těch 5 let si pamatuji, že vypadl jistič snad jen jednou, a to když kuchyňář přivrtával horní skříňky a trefil kabel.
Jinak, když něco, tak občas zareagovalo "fíčko".
Co se týče hlavního jističe, ten nevypnul ještě nikdy.
1x
Trochu mi tam haprují ta světla na zásuvkových okruzích. Jedno světlo v kotelně ještě dejme tomu,ale světla v dílně? Jedno by bylo asi málo a víc jich,mslm,na zásuvkový dát nemůžete...
Psal jsem o rozdělení fází. Takže třeba 1 fáze by byla rozdělená na dva jističe 16A + 10A (zásuvky + světla). Nikoliv, že by světla byla zapojená na společný okruh se zásuvkami.
Snad jsem to teď upřesnil srozumitelněji.
Jinak v kotelně je světlo jedno a v dílně dvě. Všude LED žárovky, takže zanedbatelný odběr.
Jak tedy raději podle Vás fáze rozdělit?
Je vhodnější první nebo druhá možnost popsaná v úplně prvním příspěvku?
Já myslím, že jsem vám to popsal přesně. Jak to uděláte je na vás. Jen vy znáte vaše spotřebiče.Vždy je třeba brát v úvahu instalovaný příkon.
Spíše mám dilema, jestli mám udělat společný zásuvkový a světelný okruh, jak pro dílnu a kotelnu nebo to rozdělit tak, jak to popisuji hned na začátku.
Mám možnost to částečně vést stropem (podhledem), tak by byly lišty vždy jen svisle od stropu k zásuvkám a k vypínačům.
Klidně lišty. Mě se líbí spíše trubky k vůli pevnosti na povrchovou montáž. Žádná víčka. Jinak lišty rozhodně KOPOS.
Malpro není moc kvalitní.
Co se týče zapojení elektriky, tak s tím nemám problém, ale neznám předpisy a chtěl bych, aby to neodporovalo nějaké normě.
Předpokládám, že se trubky jen zasouvají do sebe (že se třeba nemusí lepit).
Nasucho se zasouvají. Je k nim sortiment kolínek, vývodek, Tček, objímek, atd...
Jsou i ocelové do těžkého průmyslu, ale to je zbytečné. Dříve se to běžně užívalo na dřevěných chatách k vůli požární ochraně.
Je to i nutnost do prašných prostor třeba truhlárny.
A po trámech to tedy vést můžu, neodporuje to nějakým předpisům?
A ještě bych se chtěl zeptat, jakou máte zkušenost s tím, když do těch trubek (myslím tím teď trubku o větším průměru) potřebuji protáhnout více kabelů. Jde to dobře?
A co třeba když do tlustší trubky protáhnu např. 3 kabely a v trubce zbyde ještě místo a časem bych tam chtěl protáhnout další kabel, jde to dobře nebo s tím už trochu problémy jsou? Přece jen u klasických lišt člověk sundal kryt, nainstaloval další kabel a zase se kryt nacvaknul zpět a bylo to bez problémů.
Normy na dřevostavby neznám. Dříve byly na některé stavby výjimky. Ale třeba nesměl být hliník s kterým se snad dnes již ani nedělá. Jednu věc poradím. Protáhněte si s těmi kabely taky provázek. Pro jistotu.
pro Gumidek
Snad jsem to nepřehlédl, ale díval jsem se na systém těch trubek a našel jsem tam jen kolínka. Téčka k nim opravdu taky dělají? Docela se mi ty trubky zamlouvají, tak bych to asi dělal z nich.
Já používám raději lišty (můžu kdykoli otevřít a přidat další kabel) a je to estetičtější než trubky, ale to záleží na každém, jak to pojme. Trubky třeba tyhle a montují se na příchytky. Třeba takové. V tom případě tam natáhnout spolu s kabely nějaký provázek, jak bylo uvedeno a nechat ho na koncích kousek vyčnívat, pro přivázání případného kabelu. Těmi téčky budete kabel těžko protahovat, je to přeci jen pravý úhel. V tom je lepší použít lišty, tam kabel vytvarujete podle potřeby.
U trubek se mi hlavně líbí ta pevnost.
U těch lišt je zase (kromě již zmiňované možnosti otevření a přidání kabelů) výhoda, že dodávají různé krytky (rohové, odbočné, zakončovací) a to se mi líbí. Taky se lišta přišroubuje uvnitř a není nic vidět. U těch trubek jsou viditelné ty přichytávací objímky.
Tčko je pouze na husí krky (tady jsem napsal chybu). Třeba elektrika u aut.
KOPOS Tčko řeší pomocí el. krabice, aby se dalo dráty dobře instalovat.
Je to jen o vkusu. Lišty mají Tčkové překrytky i třeba z jednoho rozměru průběžné lišty na menší rozměr doplňkové lišty. Tam je větší sortiment a ano, u trubek jsou vidět plastové objímky.
Je to jen o vkusu designu nebo k vůli účelu použití.
Osobně za 5 let, co tady bydlím, jsem 3-fázovou zásuvku nikdy nepotřeboval.
Myslíte, že má v dnešní době smysl ji dávat nebo se mám na ni "vyprdnout"?
V mém okolí je jen jeden větší obchod s elektroinstalačním materiálem, ale bohužel nemají e-shop. Já bych si chtěl sepsat, co vše budu potřebovat a v klidu z domova vše objednat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.