Dobrý den, potřebuju asi na týdenní práci svépomocí akuvrtačku. Jednu mám už doma, 10 let starý Einhell 18 V, byl jsem s ní spokojen, ale akumulátory jsou už k ničemu. Přemýšlel jsem nad těmito možnostmi: Koupě jednoho nového akumulátoru. Tím bych vyřešil akutní současnou potřebu a odložil nákup nového nářadí na neurčito. Jenže nevím, kde koupit. Repase akumulátoru svépomocí, na to bych si asi podle návodu na YouTube troufl, ale moc se mi do toho nechce. Koupě nějakého levnějšího výrobku, Einhell, Parkside, od toho mě zrazuje předpokládaná menší výdrž do budoucna, třeba i v možnosti koupit náhradní zdroj (a dle některých videí i absence ochranných prvků v akumulátorech), abych zas nekupoval další, až mě třeba zase popadne záchvat kutilství. Koupě základní řady značkových výrobků, typicky Makita, Metabo. Nyní mám tyto kandidáty: akusroubovaky.heureka.cz/... verze s příklepem. akusroubovaky.heureka.cz/... bez příklepu. akusroubovaky.heureka.cz/... s odšroubovatelným sklíčidlem. akusroubovaky.heureka.cz/... se systémem rychlé výměny sklíčidla. Makita je zřejmě vyrobena v Číně, její akumulátory nejsou kompatibilní s jiným nářadím stejné značky. Příklep nevyužiju, ale cenový rozdíl je minimální. Metabo má systém sundání sklíčidla, první pomocí klíče, druhý pomocí nějakého rychloupínání. Systém nevyužiju, naopak se spíše bojím funkčnosti, zejména u rychloupínání s údajně plastovou sponou, protože je to další mezistupeň navíc. U mě je to ale jedno, většinu času bude ležet v dílně. Otázka, koupili byste si k práci okolo domu neznačkový výrobek, oživovali byste starší, který už máte doma, nebo byste koupili některý výrobek z odkazů a případně nějaký jiný?
Určitě bych koupil kvalitní značkovou. Taky jsem měl jako druhou akuvrtačku Einhell a po dojetí akumulátorů šla do popelnice. Ostatně měla i horší kufr - jeden zavírací klip byl uitržený. První mám Bosch s dvěma akumulátory a v profikufříku a druhou mám Metabo, ale menší,lehčí, přitom supervýkonnou a vyhrála moje testování mezi Bosch a Metabem.Při práci s ní nebolí tolik ruka, pokud není třeba superkroutící moment. Pokud bych měl volit mezi vašimi zástupci, vybral bych Metabo Quick, má akumulátory s kapacitou o 25-33% vyšší než konkurence. Takže i déle vydrží. Samozřejmost je dvojice aku.
vilik*
Můžu se zeptat, z čeho poznáte, že jsou aku u tohoto konkrétního modelu s vyšší kapacitou než konkurence? Já jsem to tam nevyčetl. Naopak, zdají se mi podle popisu menší, obě metaba mají mít 1,3 Ah a makity podle nových popisů přímo v obchodech 1,5Ah. Popisy na Heurece jsou totiž někdy zavádějící. V diskusi je zřejmé, že se dřív prodávaly varianty s aku s vyšší kapacitou. Ale jinak děkuji, přikláním se k názoru, který uvádíte spolu s panem Bergerem, koupit něco dražšího a repasi neřešit. U metaba přemýšlím nad verzí bez quick a s ním, protože myslím, že to nikdy sundávat nebudu.
vilik*
Omlouvám se, metabo verze quick má skutečně na rozdíl od té druhé 2 Ah. Toho jsem si nevšiml.
Teď jsem koukal co mám a je to Metabo Power Max BS Basic, 10,8 V 2 x2Ah, zkuste ještě zvážit tuto. Je velice lehká do ruky a nahradí i ty o něco větší.
Asi tak - mám tady profi bosch,šlape,jak hodinky,jen aku jsou v h... . Vedle BD,totéž. Když jsem uvažoval o repasi,dostal jsem se na cenu kolem litru za ks. A za trojku nový stroj od makity anebo hitachi,se dvěma aku a svítilnou,není co řešit. Bosch a BD zůstanou ležet....
V těch odkazech,stačí ve vyhledávači odmazat čárku a lomítkou a jedou...
vilik*
Právě to si myslím taky. Nový aku mi nikdo asi neprodá, je to starý kousek. Musel bych jít do repase, která cenově vyjde jen o trochu méně než nová levná vrtačka se zárukou. Ta Makita asi ale zrovna svítilnu nemá, což je jen detail.
berger*
Mě u té makity zaujala věta - má dva "náhradní" akumulátory. Já jsem rejpal,tak to chápu tak,že mám komplet funkční stroj a k tomu dva náhradní aku..Obávám se,že prodejce to chápe jinak...
No já Makitu mám, v kufříku je jeden akumulátor navíc, je s příklepem a lepší jsem snad neměl. Jo a kupodivu vyrobena v Anglii! Stála něco kolem 3000Kč a kupovaná u Bosche.
berger*
Ovšem toto je bomba,bacha na to. Tento stroj mi nabízel mourek u OBI,že nemá na benzin... Celé to bylo polepené cenovkama 12 500kč,prý to dá za trojku,ale rychle... Polská kopie za pětikilo...
vilik*
Mám úhlovou brusku od Makity. Už druhou stejnou, ta první vydržela chvíli a záruka mi nebyla uznána. Nabídnutá oprava by stála víc než polovinu ceny nové. Ale prodejce se zachoval velmi slušně, protože ačkoliv nemusel, nabídl mi jako omluvu 50% slevu, tak jsem vzal novou s tím, že ji kdyžtak po roce vyhodím. Dělám s ní stejné práce jako s původní, a tato překvapivě zatím brousí, a to se k ní chovám mnohem hůř než k té první. Obě byly vyrobeny někde v Rumunsku. Takže i z té čínské vrtačky od Makity čekám podobnou kolísavou spolehlivost.
krtek6
takovej kauf...kdo by to nebral...hlavně to Makiita...to I a U dohromady nebo co to je...ty barvy
Lídl so svojími 20V akunáradiami predáva aj samotné náhradné batérie,kde cena je do 15 €. Tu by nemal byť problém.
vilik*
U Lidlu mě trochu odrazují videa, kde je vidět, že ty aku nemají žádné ochrany proti vybití apod, takže jako laik to chápu tak, že cena odráží levnější zpracování. Proto jsem vlastně založil otázku. Abych získal jiný názor. (Je vidět, kde mám priority, na pořízení mnohem dražších výrobků se zde neptám, na výrobku pro mě zbytném strávíme kolektivně celý den .)
Když ty nevíš co vlasně chceš. To se potom těžko radí.
Já mám starou Narex-ku a tam je 10NiCd článků spojených do série. Jako ochrana je tam nějaké teplotní čidlo a tím to končí.
Baterii dám před použitím do nabíječky. Když s vrtačkou pracuji déle a vidím, že akumulátor už nemá šťávu, tak nářadí nechám odpočinout a baterii dám nabít.
Dokud jdou ty baterie nabít, tak bude i vrtačka fungovat. Když nepůjdou nabít nebo po vložení do vrtačky během prvního vrtání baterie klekne, tak baterie vyměním.
vilik*
V zásadě máte pravdu. Mám 4 možnosti volby, nejlevnější vyjde na tisícovku a nejdražší na 3, a já hledám názory jiných na optimální řešení. Nechce se mi dávat ty peníze za novou značkovou, protože jsem hrozný škrťa, ale zároveň chápu, že to je z mého pohledu to nejlepší, i když netvrdím, že nejvýhodnější. To není nic proti Parkside, sám jsem si taky něco v Lidlu v minulosti koupil, to je neznalost v oboru a snaha vyloučit možné problémy.
S tym Lidlom by som si nebol tak isty. Minimalne ta, ktoru som pred 3 rokmi mal pozicanu, nejaku ochranu mala - z polovicneho vykonu sa zrazu zastavila, bolo jasne, ze by (destruktivne) nejaku stavu z baterky este vymackla. Ci tam ale bola ochrana jednotlivych clankov a balancer alebo ci len sledovala pokles celkoveho napatia, netusim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.