Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna ložiska ve strunové sekačce

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Mám strunovku AL-KO 4125 a potřeboval bych vyměnit ložisko na hřídeli strunové hlavy. Spodní převodovku jsem demontoval celkem snadno, vyjmul jsem i segerovku, zajišťující ložisko, vyšrouboval všechno, co vyšroubovat šlo a tím jsem skončil. Víc už nic rozebrat nejde. Jak dostanu to ložisko ven? Podle mě by mělo jít vytáhnout i s drážkovanou hřídelí, ale nejde. Násilí použít nechci (je to hliníkový odlitek). Běžný stahovák mi nepomůže. Co s tím?

Výměna ložiska ve strunové sekačce

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

0x
Z druhé strany hřídele je převod? Je větší nebo menší než ložisko? Podle mě stačí vzít trubku větší než ložisko. Na trubku posadit podložku a matkou přes závit hřídele vylisovat celé ven.
doplněno 02.06.20 14:09: Nápadů by bylo víc :) Záleží na vybavení, zručnosti a odhodlání.
Vyvrtat do hřídele kus závitu. Upevnit například kus pásoviny která bude ve středu přišroubovaná k hřídeli a po obou koncích bude mít závity do kterých dáte šrouby a díky nim můžete hřídel i s ložiskem vylisovat.
hodnocení

Což o to, tohle mě taky napadlo. Jenže problém je v tom, že na hřídeli je levý závit a já nemám levou matku. A matka, zalisovaná v plastové strunové hlavě by to asi nevydržela.

111 - Uvnitř je určitě šikmý převod. Největší otvor je právě ten, kde je ono ložisko, které bylo zajištěné segerovkou. Takže je jasné, že musí jít vytáhnout tímto otvorem. Jen nevím jak :(.

111®
hodnocení

0x

uvnitř bude šikmý převod, není v hřídelce náhodou závit?

doplněno 02.06.20 13:23:

jediný co mne napadá je chytit tu špičku do svěráku, využil bych i té prohlubně a dal tam kuličku z ložiska, a pak dva dřevěné klínky a zkusit stáhnout obal...

hodnocení

0x

Zkusil bych lehce nahřát horkovzdušnou pistolí hliníkové uložení zvenku, tak abych pokud možno nenahřál ložisko, na závit našroubovat matici, tu zlehka upnout do svěráku a poklepáním dřevěným hranolem na hliník by to mohlo jít ven.

hodnocení

No jo, budu holt muset někde sehnat levou matici M8, což bude trochu problém. V běžném železářství (dokonce ani u Břendy) to nevedou.

Nemáte na křovinořez i plechový žací nůž? Ten se upevňuje dodanou maticí.

Nouzově bych to chytnul do svěráku za závit přes dvě dřevěné destičky.

111®
hodnocení

0x

a co sehnat levý závitník a vyrobit si rovnou přípravek?

hodnocení

No vzhledem k tomu, že to budu pravděpodobně potřebovat jednou v životě, tak se to moc nevyplatí. A spíš zeženu tu jednu matici, než závitník. I když právě zjišťuju, že sehnat vagon levých matic problém není, ale jednu budu shánět fakt těžko. Budu jí muset asi kouptit za pár desítek haléřů, a nechat si jí za 150,- Kč poslat na dobírku.

111®
To vyjde levněji ten závitník nebo na stejnou cenu koukal jsem že je za cca 130,_

hodnocení

0x

celou hlavu nahřej na vařiči nebo horkovzduškou a vyklepni nejdřív zadní ložisko s hruškou podívej se jestli není zajištěno segrovkou nebo červíkem a jakmle bude venku zadní čast převodu s ložiskem vyklepneš o hranu desky tu přední hřídel s ložiskem a talířem lisovat budeš opačně

hodnocení

0x

Skúste si zobrať zámočnickú zvierku, uchyťte tu hriadeľ uplne dole,tak aby sa nepoškodil závit a poriadne to dotiahnite. Potom to celé vložte do otvoreného zveráka,tak,aby sa zvierka len oprela o čeluste a poklepávaním po obale to vybite. Nebolo by zlé obal nahriať teplovzdušnou pištoľou. Miesto zvierky by sa dali použiť aj tieto kliešte.

grosche.sk/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]