Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení varné desky - 3 fáze - propojení kabelů

Od: pepavomacka® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

Před 5 lety nám dělali kuchyňskou linku při které se dělali i rozvody elektřiny mimo jiné 3f rozvod pro varnou desku, který je zakončen kabelem. Varná deska má svůj vlastní kabel. Při instalaci linky tyto dva kabely byly spojeny svorkovnici, čokoládou a to ne nijak pečlivě, lezly z ní žívé vodiče. Ale fungovalo až do dneška, kdy to odskákala naštěstí jen svorkovnice.

Udělal jsem výměnu svorkovnice (a použití dvou fází místo původní jedné) + lepší zakončení vodičů koncovkami. Ale stejně se mi nelibí použití prosté svorkovnice. Na druhou stranu, sekat do stěny moc nejde kvůli kuchyňské lince.

Hledal jsem nějaké řešení a našel tohle:
eshop.eleman.cz/...

Která má umožnit instalaci i povrchovou bez zapuštění. Problém je v tom, že krabice má jen jeden otvor pro kabel (aspoň dle dostupných informací). Řešení použít jeden otvor pro dva kabely mi nepřijde správné.

Napadá vás nějaké řešení bez sekání do zdi?

Foto: Elektroinstalace bez kuchyňské linky, původní propojení kabelů

Děkuji za případné podněty.

Připojení varné desky - 3 fáze - propojení kabelů
Připojení varné desky - 3 fáze - propojení kabelů #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

5x

já když jsem zapojoval desku tak jsem si koupil origo krabičku ..nechtěl jsemto mít na prase...mám to normálně v trojrámečku a po každé straně další zásuvka..pěkné,úhledné a správně :)

krtek6
02.06.20 07:29

.

Připojení varné desky - 3 fáze - propojení kabelů #3

hodnocení

4x

V popisu je možnost připojení dvou kabelů. Pokud vám ale nevyhovuje, tak použijte třeba tuhle.

helin
hodnocení

4x
Použijte krabici Acidur a přivrtejte jí na zeď.

hodnocení

2x

Neměla by mít varná deska hlavní vypínač? Takový ten sporákový?

Jinak spojte tímto:

e1.cz/...

Nejlépe však:

e1.cz/...

e1.cz/...

a vypínač

e1.cz/...

doplněno 02.06.20 01:53:

Jiná řešení než ty zásuvky nebo svorkovnice je z bezpečností na úrovni té čokolády a je to nepřípustné řešení.

Ohledně vypínačů je zde diskuze:

diskuse.elektrika.cz/...

hodnocení

2x

Tu svorkovnici, co jste si našel osadíte na krabici určenou pro povrchovou montáž a do ní si patřičný otvor pro kabel už vyvrtáte. Nemusíte mít vše připravené, musíte si to dotvořit. Krabičku pak nejlépe přivrtat na zeď

dusger*
hodnocení

0x

Já bych použil jakoukoli krabici (panelovou, Obo, acidur...) a do ní svorky wago s páčkou, Do nich patří vodič bez dutinek a díky pružině se utahujou samy. Omezí se tím důsledky lajdácké práce, jakou vidíme na obr 1.

doplněno 02.06.20 21:22:

Ještě bych doporučil řádně prověřit možnosti zapojení, ať tu za pár dní nemáme dotaz -- Deska zapojená na 400V už nevaří.

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Zatím to vypadá buď na krabici acidur apod, nebo kabelovou spojku. O wago spojkach uvažuju také. Musim zmeřit kolik mám místa na montáž, neb se tam musí vejít ještě trouba.

Sporákovou kombinaci nepoužiju, varná deska má svuj vlastní 3f jistič. Ale je pravda, že i když jsem ten jistič (i s rovodnou skřiňku) zalepil páskou proti lidské chybě nahození jističe, měl divný pocit, když jsem si hrál se spečenou čokoladou.

Ohledně původního (lajdáckého jak někdo napsal) zapojení. Původně jsem čpěl siru a blesky na firmu, od které sme koupili kuchyňskou linku, ale pak mi manželka oznamila, že dotyčný co to připojoval jí varoval, že neni elektrikář. Ale nějak se tahle informace ztratila ... asi v nadšení že po 14 dnech instalace (špatně uřízlá deska, chybějící dily apod) je už linka kompletní.

Každopádně jsem to měl zkontrolvoat.

Na zajištění jističe proti nahození se používá tato blokace:

chinaexpress.cz/...

elektro-materialy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]