Nejste přihlášen/a.
Plánuji koupi Dakona s ručním přikládáním. Aku nebude, tudíž ani revize. Má cenu umisťovat ochranu zpátečky? Teď jsem zvyklí, že když kotel dohořívá tak do radiátorů jde teplota 50 °C a níž ještě nějakou dobu ale když osadím ventil na 55°C tak se na této teplotě okruch uzavře a teplo zůstane v kotli. Tudíš otázka zní: Pokud neplánuji revizi (ano vím, že je to nezákoné) je třeba osazovat ventil na ochranu zpátečky? Díky
Přesně ten myslím. Ano to vím, ale 14 let jsem fungoval bez něj tak proč ne dál, když při dohořívání kotle při cca 50°C mají radiátory nějaký výkon. S ventilem se při 55°C radiátory "uzavřou".
Jo takhle... No,když jste tak fungoval předtím,zřejmě tak můžete fungovat i dál. Jenže i Dakon ten esbe ventil chce,prostě je to "dobré". Bojím se zeptat - dochlazovací smyčku plánujete anebo je také zbytečná? Dříve také nebývala.
Dochlazovací smyčku plánuji kvůli klidnému odjezdu do práce. Teď mám záložní zdroj, jen té technice moc nevěřím, takže raději 2 "zálohy". Neberte to zle, jen jsem chtěl vedět výhody toho trojcestného ventilu, když stávajcí kotel vydržel 14 let bez něj a nemyslím si, že ten nový vydrží dýl. Nemám problém ho tam dát, jen bych si pak nerad trhal vlasy třeba nad nedostatečným průtokem radiátorů nebo, že mi to netopí při dohořívání jak v některých diskuzích na fórech.
Díky za odpověd.
Ochrana rosného bodů je především věc záruky. Pokud je tlaková expanzní nádoba, měl by být instalován dochlazovaci ventil. Chybějící revize může přijít pěkně draho.
Chybějící Aku má snad řešit dochlazovací ventil a snad jen tehdy pokud je tlaková expanzka. Měl jsem 4CV na rady odborníka vyhodil a dal termostatický 3CV. Prý určitě musí fungovat malý okruh z 5/4" trubek. Čerpadlo bylo na horké vodě v radiátorovem okruhu. Prostě ventil se neotevřel a kotel se uvařil. Dle Regulusu i Esbe musejí být dvě čerpadla. No viděl jsem tutéž instalaci s čerpadlem v malém okruhu. Ono to fungovalo a kotel se neuvařil. Totiž v malém okruhu by čerpadlo mělo běžet již při zátopu, aby eliminovalo tlakovou ztrátu toho termostatického 3CV. Ve velkém okruhu by měl čerpadlo spínat termostat třeba nastavený na 60°C.
Jenže ten termostat řídí to čerpadlo v malém okruhu. Vysvětluju si to tak, že čerpadlo neběží, teplota na kotli stoupá, vůbec nefunguje malý okruh. Teplota dosáhne těch 60°C, čerpadlo zapne, běží malý okruh, termostatický ventil se pomalu otevírá až nakonec je malý okruh uzavřen a vše běhá přes velký okruh.
Dochlazovaci soustavu jsem vyhodil. Kontermy požadují 90°C a ventil mne začal vypouštět vodu již při nějakých 80°C.
Pokud je bojler tak by byl požadavek na třetí čerpadlo.
Kotel mám 8 kW, takže revize netřeba. Pouze po přechodné období. Jaro podzim. Jinak plyn. Kotel je vybaven jistým počítačem a ventilátorem. Několik čidel. Počítač umí spínat ventilátor, dvě čerpadla, prioritu UTV atd.
Přikládání růčo fůčo. Stěny snad 8 mm, i na černé uhlí.
Příklad1,nechápu souvislost smyčka - expanzka,proč? Jinak to mám,jak píšete - čerpadlo na malém okruhu,sondu v kotli.Čerpadlo nabíhá dřív,už při 40 stupních a honí vodu přes malý okruh,když stoupne teplota,otevře esbe. Uvařil jsem to zatím dvakrát,jednou vlastní blbostí - příliš razantní zatopení,podruhé byly ucpané filtry. V obou případech spustila smyčka. Jenže tazateli jde o něco jiného,je mu líto,že zbytek tepla zůstane v kotli a nejde do radiátorů... K revizi - normálně mi na dveře bušil nějaký kretén a mával papírem,že v této oblasti má na starosti revize kamen. A vidí komín a revizi nedělal,jestlipak ji mám? . Měl jsem zrovna dobrou náladu,takže jsem mu oznámil,že krb dává 4 kW do vzduchu. O dalších sedmi do vody jsem se nezmínil. Chtěl to vidět,tak jsme tam šli. Jenže u krbu spává jeho veličenstvo Baron a když se vzbudí,je nevrlý. Zavrčel a tím revize skončila...
berger - dochlazovací smyčka se montuje u tlakové EN, u otevřené ne (např. montážní návod Viadrus ...)
Nunici,no jasně,díky. Ani mě nenapadlo uvažovat otevřenou soustavu. Tato souvislost mi tak nějak unikla
To Berger. Dochlazovací smyčku nemám. Jednalo se o dochlazovací ventil. Tři šroubení. Napojen na přívod studené vody. Při určitě teplotě se ventil otevře a začne vypouštět horkou vodu. Výtok musí být viditelný a rozhodně ne do guly. Na to už pár lidí doplatilo. Druhý přívod je studená voda a třetí přívod je napojen na napouštěcí ventil. Respektive za něj. Vytéká horká voda a skrz ventil studená protéká do napouštěcího ventilu. Podle nějakých norem to musí být jen při použití tlakové expanze.
To honzas1. Esbe i Regulus psali že v malém okruhu musí být čerpadlo a ve velkém by mělo být taky. Já měl ve velkém jedno a špatně. Viděl jsem jedno čerpadlo v malém a fungovalo to. To je prostě náhoda, že čerpadlo sepne dřív než se kotel začne vařit. Dokud čerpadlo neběží, malý okruh nejede. Já si to nevymyslel. To byl požadavek projektanta.
To honzas1. Docela by mne zajímalo zapojení. Můj kotel 8 kW jen na dokrývání. Koupený 4CV 5/4" a malý okruh trubky 5/4" odbočení asi 30 cm nad kotlem. S Ekvitermni regulaci jsem nepočítal. Ruční nastavení. Byl jsem ukecán, že při tak malém výkonu kotle a velikosti 4CV vůbec nebude fungovat směšování. Pouze zavřeno běží malý okruh a otevřeno běží velký okruh. Čerpadlo by bylo ve velkém okruhu. K malému okruhu by byl připojen bojler a tam by možná již byl problém kam dát druhé čerpadlo.
Takže jsem byl ukecán na termostatický 3CV, čerpadlo ve velkém okruhu a celou zimu jsem topil plynem. No musím to předělat. Buď termostatický 3CV, čerpadlo v malém okruhu a druhé u TUV. Nebo 4CV čerpadlo ve velkém okruhu a druhé u TUV.
Zapojení pouze s jedním čerpadlem pokud je to funkční a nestěžuje to provoz, jistě může být zajímavé.
Jo díky. Nerad bych dělal pokus omyl. Už teď je v tom 4CV utopeno dost peněz. Spíš mne zajímalo snad jsi psal o jednom čerpadle. Asi v malém okruhu kvůli tomu bojleru. Nevím zda tam je servo. Nejspíš při zátopu 4CV zavřít. To samé v létě při natápění bojleru. Po zátopu ten 4CV vhodně otevřít pokud tam není Ekviterm. Ono hraje roli i umístění čerpadla pokud chci aby se při vytápění domu taky natápěl bojler. Bodnul by malý nákres. Díky.
Teď čtu že máš v malém okruhu nepoužívané čerpadlo. Druhé bude asi jinde. Možná na horké vodě. To zas kvůli nějakým tlakovým poměrům. Dříve se doporučoval na zpatečce. Při špatném umístění se soustava zavzdušňuje
To honzas1 Druhý obrázek nemám námitek. Podle literatury by mělo být čerpadlo ještě na teplé vodě. Pokud je toto čerpadlo připojeno na kotlový termostat tak se sepne třeba při 50°C a do té doby vůbec neběží malý okruh. Plánuji ještě do malého okruhu připojit bojler. Pravděpodobně bude vyžadovat svoje čerpadlo.
To honzas1 První obrázek klasika. V mém případě kotel 8 kW a malý okruh z 5/4 trubek by jistě měl běžet i bez čerpadla. Podle výpočtu by však měl být menší 4CV než 5/4 jinak je prý narušena směšovaci funkce. Čerpadlo je v těch místech jistě zbytečné. Ovšem mám obavy co na to bojler, když celý výkon jde do radiátorů. Spíš mne připadá, že by čerpadlo mělo být v okruhu bojleru a řízeno nějakým bojlerovým termostatem. Dávají taky nějaký ovládaný, třeba termostatický ventil. Já si na nějakých 65°C v bojleru nehraju. Čím víc, tím líp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.