Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, při přístavbě našeho domu jsme museli přistavět jednu zeď před obvodovou, kvůli únosnosti. Ta původní je 45 a nová 30. Nová okna se tedy budou samozřejmě dávat do nové zdi, čímž ale vevnitř vznikne parapet cca 50 cm. Nebude s tím nějaký problém? Tedy ono není moc na výběr, spíš jen zjišťuji jestli třeba není něco nutné pohlídat.
a jak se na tom širokém parapetu budou mít sazeničky...možná i celý keříkový rajčata nebo lesní jahody...
Problém nebude, pokud budete chtít parapet z masivu, dobrý truhlář nemá problém udělat lepený z několika kusů. A navíc, parapet by měl mít na straně u okna osazení, které se pak zasune pod rám. Zamezí se tak případnému pohybu dřeva. A když ho dobře zazdíte je to OK.
Již před léty jsem čtyři 195 cm dlouhé a 45 cm široké parapety z masivu dělal kutilsky, svépomocí na chalupě. Lepené ze tří prken a koncové lišty překrývající spáru. U okna je falc lícující s horní plochou a zasunutý do drážky v okně. Na šířku jsou pro zpevnění přišroubovány tři svlaky. Prostor mezi svlaky je vyplněn pruhy montážní pěny pro zlepšení izolace a přilepení parapetu k podkladu / je to v kamenné zdi s vnitřní cihlovou přizdívkou/ . Parapety kompletně napuštěny horkou fermeží k omezení vlhnutí. Není to můj vlastní nápad, ani konstrukce, ale akceptace návodů a rad z literatury odborníků. Slouží již 15 let bez jakýchkoli problémů. No, jen když pominu "kolečka" od přelitých květináčů. Za to nemůžu já ani parapet, ale "bytná" . Již se chystám to lehce přebrousit a znovu napustit olejem - fermeží a bude zase na 15 let pokoj.
Jen co je horší : osvětlení se zmenší a radiátor bude daleko od okna, tím se může z důvodů vyšší vlhkosti okno nad spodním rámem rosit.
Pokud máte hluboké parapety, využil bych to k sezení. Na hradech celkem běžné. Pokud se k tomu přidá pěkný výhled, je to jedinečné a dá se trávit čas v okně.
Díky, právě z té vlhkosti mám obavy, je to navíc severní stěna. Sice tam bude nové okno s trojsklem, ale ta místnost je právě ve staré části domu, vlhkost je tam vyšší (do 60%).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.