Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hloubka vnitřního parapetu kolem 50 cm

Od: peterka odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, při přístavbě našeho domu jsme museli přistavět jednu zeď před obvodovou, kvůli únosnosti. Ta původní je 45 a nová 30. Nová okna se tedy budou samozřejmě dávat do nové zdi, čímž ale vevnitř vznikne parapet cca 50 cm. Nebude s tím nějaký problém? Tedy ono není moc na výběr, spíš jen zjišťuji jestli třeba není něco nutné pohlídat.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Nebude problém. Často dělám parapety i o kus širší.
Samozřejmě, jako naschvál, čím širší parapety, tím více lidí to chce z masívu. To pak může být problém, neb dřevo stále pracuje a parapet se pak může kroutit a ohýbat.

hodnocení

6x

Problém bude tehdy, až se budete chtít podívat z okna..

50cm a ještě radiátor před oknem, to už bude celkem někde u 60-65cm.

Z tohoto okna tedy asi peřiny vyprášíte těžko.

Jinak žádné zásadní problémy nebudou.

krtek6
hodnocení

3x

Problém bude pouze estetický v případě, že se bude jednat o úzké okno...jinak o nic nejde..

helin
hodnocení

2x
Problém s tím nebude, mám starý dům a špaletu mám od rámu okna širokou 65cm.

111®
hodnocení

2x

a jak se na tom širokém parapetu budou mít sazeničky...možná i celý keříkový rajčata nebo lesní jahody...

hodnocení

0x
Někdo si tak široké parapety přetahuje dokonce až přes radiátor a použije na ně stejnou desku jakou má na kuchyňské lince takže si tím zvětší pracovní plochu.

hodnocení

0x

Problém nebude, pokud budete chtít parapet z masivu, dobrý truhlář nemá problém udělat lepený z několika kusů. A navíc, parapet by měl mít na straně u okna osazení, které se pak zasune pod rám. Zamezí se tak případnému pohybu dřeva. A když ho dobře zazdíte je to OK.

Ne parapet, nýbrž rám okna by měl mít dole osazení, neboli falc, kam se zasune parapet.

Může být obojí.

Samozřejmě, že může být obojí. Jen když se udělá falc na parapetu a nikoliv na okně, tak až se parapet hne a při takovýhle šířce se hne, tak bude mezi parapetem a oknem škvíra. Když se to udělá tak jak se to normálně dělá, tak se žádná škvíra neudělá.

Již před léty jsem čtyři 195 cm dlouhé a 45 cm široké parapety z masivu dělal kutilsky, svépomocí na chalupě. Lepené ze tří prken a koncové lišty překrývající spáru. U okna je falc lícující s horní plochou a zasunutý do drážky v okně. Na šířku jsou pro zpevnění přišroubovány tři svlaky. Prostor mezi svlaky je vyplněn pruhy montážní pěny pro zlepšení izolace a přilepení parapetu k podkladu / je to v kamenné zdi s vnitřní cihlovou přizdívkou/ . Parapety kompletně napuštěny horkou fermeží k omezení vlhnutí. Není to můj vlastní nápad, ani konstrukce, ale akceptace návodů a rad z literatury odborníků. Slouží již 15 let bez jakýchkoli problémů. No, jen když pominu "kolečka" od přelitých květináčů. Za to nemůžu já ani parapet, ale "bytná" .*smich* Již se chystám to lehce přebrousit a znovu napustit olejem - fermeží a bude zase na 15 let pokoj.

Hloubka vnitřního parapetu kolem 50 cm

Ale ten falc by měl být obrácený, aby zapadl do odsazení na rámu okna.

Ale pak bude nebezpečí, že se to trochu pohne a mezi oknem a parapetem vznikne škvíra.
Takže rozhodně ne obráceně. Ovšem drážka na okně se dělá, když se dávají špalety. Parapet je do falce. Na okně.

asiemil
hodnocení

0x

No možná se bude okno dole trochu rosit a špalety u okna pak plesnivět,protože tam bude špatně proudit vzduch. Ale snad ne.

hodnocení

0x

Jen co je horší : osvětlení se zmenší a radiátor bude daleko od okna, tím se může z důvodů vyšší vlhkosti okno nad spodním rámem rosit.

Pokud máte hluboké parapety, využil bych to k sezení. Na hradech celkem běžné. Pokud se k tomu přidá pěkný výhled, je to jedinečné a dá se trávit čas v okně.

petera*

Díky, právě z té vlhkosti mám obavy, je to navíc severní stěna. Sice tam bude nové okno s trojsklem, ale ta místnost je právě ve staré části domu, vlhkost je tam vyšší (do 60%).

s vlhkostí jsem neměl nikdy problém, jen při malování.

hodnocení

0x

Mám u oken na dvou místech papapet 50cm a žádný problém není. Synek si na něm udělal vnitřní zahrádku, nežli dá vše do skleníku.

Hloubka vnitřního parapetu kolem 50 cm #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]