Nejste přihlášen/a.
Může se nerez dřez poškrábat od nádobí jako smaltovaný dřez? Dává se tam na dno ta umělá síťka?
Dobrý den, nerez škrábnete možná lépe, než smalt (ten se spíše odrazí). Boky dřezu neochráníte, ale tou mřížkou nic nezkazíte (při mytí nádobí nebudete např. porcelánem nebo sklem bouchat do kovu, ale do umělé hmoty, což by mohlo ochránit nádobí). Zdravím!
Drobné škrábance není nutné řešit. Není to na parádu, ale na práci. Máme nerez řadu let a funguje dobře.
Ještě doplním, když vám náhodou něco vypadne z ruky, tak se nic neděje. U smaltu už je pak problém.
Škrábance vznikají, ale jsou nepatrné, můžete je hledat lupou. Při troše opatrnosti je dřez stále pěkný, smaltovaný už nikdy.
lipanek Ten granitový dřez není žádná sláva; bez každodenní údržby horší než nerez. Máme barvu SAHARA (ve vašem odkazu SEVILLA v pískové barvě) a po šesti letech ho už není možné dostat do původního stavu, a to se denně o něj staráme...třeba taková červená řepa...nerez stačí opláchnout...a podobné barvící potraviny udělají své...
Z popisu máme Franke
Granitový dřez – výhody aneb snadná údržba je velkou předností
Důvodem oblíbenosti granitových dřezů je jejich snadná údržba. Neusazuje se na nich vodní kámen ani nečistoty nebo bakterie – po každém použití je stačí pouze vytřít hadříkem do sucha. Jednou za čas je dobré ošetřit je lešticí pastou od některého z výrobců granitových dřezů, ta na ošetřeném povrchu vytvoří ochrannou vrstvu a zabrání usazování vodního kamene. Zejména v oblastech s tvrdší vodou je pravidelné vytírání dřezu do sucha velmi důležité, funguje jako nejlepší prevence proti vápenatým usazeninám. Je dobré si na hadřík k vytírání pořídit speciální nádobku, aby se pod ním, pokud byste ho nechali vlhký ve dřezu ležet třeba přes noc, netvořily usazeniny vodního kamene. V granitových dřezech nenechávejte ocelové nebo litinové kuchyňské potřeby a nepoužívejte k jejich čištění drátěnku, kovové houbičky ani suché písky – jejich pravidelným používáním byste mohli dřez zbytečně poškrábat. Při čištění se také vyhněte používání silných bělidel, mohlo by to ovlivnit barevnost vašeho dřezu.
Trochu napsané šalamounsky...
Takže bez pravidelné denní údržby (po každém namočení dřezu), je to o ničem...raději nerez, dá se vyleštit a vypadá i po letech jako nový...skoro. U granitu leštit čím, abych ho nepoškrábal, odstranil barevné skvrny atd...
Nonek - tak to Vám mockrát děkuji, já bych na tu reklamu skočila. Jako se musí nerez každý večer pěkně vyleštit /dělám to mikroutěrkou/ tak tedy i ten granitový, nebo po každém mytí. Potom podle Vašeho je lepší už ten nerez, kde se žádné flíčky od kari, nebo červené řepy nekonají. Moc dobrá zkušenost a rada. Budu zase klidněji spát, že jsem zvolila právě ten nerez. Nerez vypadá pořád dobře, jenom v něm nesmíte nechat přes noc něco obarvujícího, nebo rezavého, i když se udělají malé flíčky, tak se časem dřez vrátí do původního stavu. Pokud koupíte kvalitní, tak i ty škrábance asi nebudou. Já mám dřez obyčejný, kulatý /nic tedy složitého/, stál 1300 Kč a je vidět, že je za tu cenu kvalitní.
Ten popis údržby od výrobce je, dá se říci, totožný pro nerezové dřezy.
Měla jsem tmavě hnědý smaltovaný dřez několik desetiletí a práce s ním byla jednoduchá. Když jsem ho ale vymontovala, tak venku na sluníčku už bylo vidět, že má ty nejlepší roky za sebou, ale za ty peníze tenkrát, posloužil přepychově.
Koupila jsem hlubší dřez asi o 2.5 cm, aby se lépe nádobí mylo. Tak to tazateli také doporučuji, pokud odpad a místo pod linkou dovolí, běžte do hlubšího dřezu, pokud ho tedy již nemáte. Mytí je o hodně příjemnější.
Ještě se mi nestalo, že by byl nerez dřez poškrábaný.
U smaltovaného se mi okraj třeba odštípnul, když mi kastrůlek vypadl z ruky.
Ale nerez je stále jak nový.
Dám ale dobrou radi. Také jsem po něm toužila, je hygieničtější bez podložky, kterou jsem právě používala do toho smaltovaného.
Po zjištění, jak je náročné udržet jej v lesklém stavu, bez kapiček, tedy stále pulírovat, tak sáhněte po granitovém dřezu.
Je sice asi o 2000 dražší, ale dnes bych po něm asi sáhla raději. primagran.cz/...
Nemám s ním zkušenosti, ale třeba někdo tady má a přidá svoje zkušenosti.
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.