Nejste přihlášen/a.
Kámoška vyklízela kůlnu na venkově a našli jsme tam tohle. Je to těžké a železné s kulatým ,,držákem,, .
PS: Poprvé jsem přiložil fotky. Tak se předveďte. Nikdo zatím nevěděl, co to je a k čemu to mělo sloužit. Dík.
Dobrý den, kdyby to bylo zazděno do stěny, tak bych k tomu ve stáji přivazoval koně nebo dobytek - myslím, že to je k tomu určeno. Zdravím!
Uznávám, že zazdít to asi nepůjde. No, ale jestli je to dost těžké, tak bych k tomu na pastvě přivázal kozu .
Tak učiním závěrečný verdikt - bude to původně nějaké víko (dekl) a později to mohlo sloužit už jako cokoliv (např. závaží). Zdá se, že na jedné straně jsou zbytky dvou pantů (uražené nebo urezlé) a proto to zřejmě dosloužilo. Zouvák na holínky (dřevěný) vypadá zcela jinak, ale možná by to mohl někdo vyzkoušet a třeba by se mu podařilo holínku z nohy sundat.
Něco s koňma mě taky napadlo. Ale tipoval jsem to spíše jako blbost. Že se ten kruh dal koni do tlamy a posiloval krk.
Na zazdění by to mělo být opačně orientováno. Aby to jako tím zešikmením drželo. A nemuselo by to být takovéhoto provedení. Si myslím. Ale díky.
Nesmysl. Je to těžké, aby to plnilo ten účel. Navíc k čemu by někdo poutací oko obaloval tkaninou? A proč by oko mělo zrovna sešikmený úhel? Zazdít by se ten ingot musel poměrně hluboko, a to by asi oko nečouhalo. K zazdění poutacího oka si dovedu představit jednodušší přípravek.
První, co mě napadlo, byla kopyta. Ale k čemu by to sloužilo si nedovedu představit.
Ze spodu je jen takové rovné ,,bříško,,. Ten nápad že by to mohlo být jako ucpávka nějakého prostoru. Sudu, nádrže a tak. Asi nic teplotního.
Zdravím. Podle toho, že vlevo jsou 2 přerezatělé výčnělky bych tipovala, že toto je součást něčeho většího, kde se za kulaté "držadlo" tahalo, jelikož je to omotané = změkčené, tak asi ručně, ale nedovedu si představit, co mohlo být na těch výčnělcích. Kruhy pro připojení k prastarému pluhu? Ida
idanova - na konci svého příspěvku také píši o tom, že jsou tam vidět zbytky (asi) pantů. Materiál tělesa by mohla být litina a ta se používá např. pro dvířka kamen nebo kotle (na pevné palivo a zde s horním plněním).
No děvče, já ti nevím. Vyloženě kutilská domácí záležitost to nejspíše nebude. Materiál je litina a tu si doma jen tak nevohřeješ, aby tekla. Sklo jo. To jsem viděl u bratrů Olivů v Železném Brodě. Mají, měli v domě postavenou sklářskou pec na tavení skla pro výrobu třeba skleniček. Malou na pár kil skla. To spíš, jestli si tenhle výrobek někdo nespáchal v nějaké slévárně jako melouch. Když se něco třeba dělalo, tak si nechal drtek ukápnout do vlastní formičky. Třeba to ještě někdo osvětlí.
Domnívám se , že jde o horní záklopku do keramické pece. Je to takový špunt, kterým se uzavírá dávkování surovin do pece. Šikmo provedené ucho je z toho důvodu, aby si člověk neožehl ruku. Takových otvorů bylo do pece několik. Odsouvá se do strany.
Mě to také připadá, že to je nějaké víko k peci /kov, sklo/.
Právě ta omotaná rukojeť, aby nepálila.
Co se zeptat nějakého skláře?
Ale co jsem se koukala na staré sklářské pece, tak ta dvířka /většina/ má malý kulatý otvor v prostředku. Viz článek.
Ty uzavírací deklíky se nedělají z litiny, ale s žáru odolných materiálů. Jako je třeba šamot. Ta litina by se rozžhavila tak, že by nešla vzít za ten ,,držák,, do ruky. Poslal jsem ty fotky i znýmým po mejlech a zatím se taky nenašel někdo, kdo by o tom něco věděl. Určitě budu informovat.
No pokud to nebyla pec, která generovala teploty, při kterých dochází k přímé redukci oxidů železa, tak by se ten omotaný držák dal vzít krátkodobě i holou rukou. Za prvé, hmota toho přípravku je poměrně velká a za druhé spojení těla a držáku je pro prostup tepla celkem tenké.
Já říkám, že to bylo víko nějaké pícky, nasvědčuje tomu i šikmá poloha držáku, aby při odkrývání pece byly ruce bokem otvoru a nedocházelo k popálení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.