Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sporák na propan butan

Od: detric* odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, zdědili jsme sporák na propan butanové láhve a chceme ho uvést do stavu abychom ho mohli znovu používat. Předpokládám že je nutné vyměnit přívodní hadici od propan butanové láhve a starou láhev vyměnit za novou. Stačí to? Jakou hadici koupit? Jsou nějaké hadice s neomezenou životností? Mohu vše provést svépomocí? Snažil jsem se na to sehnat nějakého plynaře, ale všichni ti co jsem oslovil prý propan butan nedělají. Děkuji za rady.
doplněno 30.05.20 09:55: Pro doplnění stávající zapojení je že od sporáku vede měděné potrubí a na něj je přes dvě svorky napojená pryžová hadice k tlakovému regulátoru který je namontován u propanbutanové láhve.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

0x

Zdravim

Mně to zapojil přímo plynař tak, že dal hned za bombu "cvrka" (regulátor tlaku) a pak sporák připojil pomocí nové nepoužité acetylenové hadice = bez problému, měním jen bombu. Také mi doporučil vždy po ukončení vaření na delší dobu zavřít ventil bomby, tedy bavím se o 10kg Pb. Ač 100% plynař nechtěl vystavit papír, oni to neradi dělají, jak jde o Pb. Takže bez papíru bez problému.

olinl
hodnocení

0x

Podle popisu je vše správně. Před třemi měsíci jsem po čtyřiceti pěti letech dennodenního provozu měnil modrou tlakovou hadici, která byla původně pravděpodobně na vedení kyslíku od bomby k hořáku při sváření acetylenem-unikal z ní už propan-butan, byl cítit v kuchyni. Důležité tedy je, aby jste nikde necítili plyn-hlavně u spojů. Těsnost spojů lze vyzkoušet i tak, že do nádobky rozprašovače/rozstřikovače nalijete Jar s vodou v poměru 1:1 (stačí celkem 100 ml, se zbytkem se umyje nádobí) a spoje trubek směsí postříkat kolem dokola. Pokud se někde objeví bubliny, plyn ze spoje uniká-tedy spoj dotáhnout nebo v něm vyměnit těsnění-podle spoje. Nedávno jsem reklamoval dvě "desetikilogramové" lahve-vrchní ventil (součást lahve) netěsnil v otočné části. Reklamace bez problémů, prý se to stává. Zajímavé je, že jsem se s tím doposud nesetkal. Už se kašle na všechno, ale tohle je dost na hraně..

janm*

Zdravím

Také jsem se s tím setkal, za dobu co na Pb jedu, tak zatím 1 láhev ucházela, nyní to dělám tak, že když láhev měním, strčím nos až k ucpávce ventilu lahve, pokud nic necítím "beru", kdybych měl podezření,tak hned na místě beru jinou, takže se mi už nestalo že bych si vzal domů ucházející láhev a zjistil bych to až doma. Kdo chce, může si vzít s sebou třeba ten jarový roztok a ucpávku s ventilem poprášit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]