Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahrádka restaurace na hranici pozemku

Od: epa odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda někdo nevíte jaká jsou pravidla pro zahrádku restaurace. Hned vedle naší zahrady je restaurace. Původní majitel si udělal sezení zahrádky nalepené přímo na našem plotě, pro 12osob. Na nic se nás neptal a my nedali žádný souhlas. Ted má restaurace nového majitele. Ten ještě navýšil kapacitu o 24mist, opět bez našeho svolení, to je před vchodem do restaurace. Plot je obyčejný z pletiva. Situace je pro nás už neúnosná. Obtěžuje nás pach a hluk ze zahrádky. Restaurace je v klidné části města. Může mit nalepené sezení na našem plotě bez našeho souhlasu? Jaká jsou pravidla pro otevření zahrádky. Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

6x
Ja bych rekl, ze k provozovne se maji sousede moznost vyjadrit pri jejim zrizovani. Takze dotaz na urad, zda to ma povolene. Dalsi krok jit vysvetlit majiteli, ze vas to sere. Pokud neni uplne blby, zkusi se s vama nejak domluvit. A kdyz ne, tak vam zas nikdo nemuze nikdo branit udelat si u plotu velky komposter, rezat tam na cirkularce apod.
epa
hodnocení

Také si to myslím, že by jsme se měli vyjádřit a hlavně jsme ze všech sousedů nejvíce na ráně. Budu muset na ten úřad vyrazit a poptat se.

hodnocení

0x

Zahrádka u restaurace není stavba, takže nepodléhá Stavebnímu zákonu. Vzneste dotaz na Obecní/Městský úřad, jaké jsou podmínky pro povolení té zahrádky u vašeho pozemku.

doplněno 29.05.20 22:32:

@epa: Vždyť říkám, že nepodléhá Stavebnímu zákonu. Musíte se obrátit na odbor, který má na starosti restaurační zahrádky. A nenechte se odbýt!

doplněno 29.05.20 22:47:

@epa: Možná, že to má na starosti stavební úřad. V tom případě se snaží z toho vyzout, takže je třeba se nedat a trochu na ně přitlačit.

epa
hodnocení

Ptala jsem se na stavebním úřadě. Tohle nespadá do jejich kompetence.
epa
hodnocení

Aha, zjistím si to. Ani nevím, že tohle má někdo na úřadě na starosti. Na stavebním úřadě mi doporučili hygienickou stanici. Moc děkuji!
epa
hodnocení

Co jsem tak koukala na internetu, tak ten stavební úřad by to mel řešit. Ale jestli se to netýká vnitřních prostor...

Internet kecá. Je třeba to ověřit na MěÚ.

hodnocení

0x

Kdyby byla zahrádka třeba dva metry od tvýho plotu, myslíš si, že by situace byla jiná?

epa
hodnocení

Přála bych někomu zažít, mít restauraci za sousedy. Je to jako by hosté byli na naší zahradě a my jsme nuceni každý den poslouchat jejich hlahol...

Já chápu, že to je těžký. Dovedu si to představit přímo v barvách.

Z tvého pohledu je jediný možný řešení. Úplný zrušení zahrádky. Což tedy bude běh na hodně dlouhou trať s naprosto nejistým výsledkem.

epa
hodnocení

Opravdu je to těžký. Ono je jedno, že jakž takž dodržují zavření zahradky v deset, ale chci si třeba sednou s dětmi(9,16) na zahradu, odpoledne či v podvečer a musíme poslouchat hlasitý hovor a kouř. Máme doma prarodiče 75let a ty by také rádi měli klid. Rada bych se aspoň pokusila v tom neco podniknout.

Zkuste na podkladě obtěžování hlukem a kouřem požadovat neprodyšný plot ze strany restaurace.

hodnocení

0x

Tady něco o povolování předzahrádek

podnikatel.cz/...

jindrich*
hodnocení

0x

Dobrý den,

mohu Vás požádat o zprávu, jak Vám to všechno dopadlo,prosím? Jsem v podobné situaci, kde ale jsme uvnitř historického bloku a hluk je zde ještě horší. Nikde jsem ovšem nezaznamenal , aby se jednalo o tom,zda li je zahrádka na veřejném prostranství, tedy se na ni vztahuje místní vyhláška a nebo ,pokud je umístěna na pozemku , který patří k nemovitosti, kde je restaurace umístěna, v tom případě se jedná o soukromý pozemek a měl by se na něj vztahovat zákon o dodržování nočního klidu od 22 h. Jsem už z toho zoufalý, je to tu dnes a denně a kdo toto schvaluje, přál bych mu , aby mu to zřídili hezky pod okny. Právník se k tomu moc nemá, jelikož majitelem je místní oligarcha a normální člověk nemá dovolání. Také si nevím rady...policie státní, i městská, které volám často,ovšem to ten večer celkem vždy zklidní, ale víc prý dělat nemůžou, což chápu, my poradili, ať se obrátím na přestupkovou komisi na místním úřadě. Jenže s dnešní korupcí a byrokracií mám obavy, že tu bude mít pod palcem...

jan*
hodnocení

0x
Dobrý den,
máme též posezení pro cca 60 lidí 1,5 m od okna hned za plotem.
Stavební úřad a hygiena zatím bez úspěchu .
Nemáte někdo řešení?

hodnocení

0x
Občanský zákoník paragraf 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
(2) Jsou-li imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, který byl úředně schválen, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích, i když byla újma způsobena okolnostmi, k nimž se při úředním projednávání nepřihlédlo. To neplatí, pokud se při provádění provozu překračuje rozsah, v jakém byl úředně schválen.

play
hodnocení

0x
Dobrý den, taky již neklikatý rok řeším stejnou situaci. Ovšem já mám zahrádku rovnou za hlavou postele (ne není možné ji dat jinam). Nedodržují nocni klid, když jim jdu říct, ze mi to vadí, jeďte to řeší se zákazníky a ty nám klepou na okna, když odchází kolem 1h. Není nikde povolení, ze by měli výjimku, ovšem mi to tak vždy rikaji. Takže mě už nenapadá nic jiného, než volat policii. Která zase klasicky vše špatne. Minule jsem volala skrz koncert, tam mi řekli, ze to mají povolené do 24h a nakonec nic povoleného nebylo od starosty. Policie mi volala, ze budu obeznamena a také jsem nebyla, takže jako vždy schovano pod koberec. Nyní už jsem opravdu naštvaná a budu to muset řešit, kdyby mel někdo ještě nějaký nápad, tak mi prosím pisnete :) moc děkuji

pr
Na cim pozemku ta zahradka je? Jestli na mestskem, reste s mestem. Asi maji od mesta povoleni na zabor verejneho prostranstvi ne?
Pokud od policie chcete pisemny vysledek, MUSITE to VYSLOVNE jako oznamovatel uvest PISEMNE v pisemnem podani.
Obtezuji vas hlukem? Policie ani obec ani hygiena nepomaha? Zadokumentovala jste na video vse a nic? Pak me napada jedine, obtezovat hosty svetlem a hlukem a postarat se o zruseni. Proste jim tam prestanou chodit Na to je spousta metod. Vyhraje silnejsi.
jindrich*

Dobrý den,

je smutné, že tohle vůbec může existovat. Jak jsem psal výše, mám stejný problém a také jsem z toho úplně mimo,změní to člověku život od základu. I když se občas snažím si to tolik nepřipouštet, nejde to. Pracuji na směny, v pátek přijedu po odpolední domů a tam kravál a hluk. Ráno sem před dům jezdí ještě od nich zásobování, takže další hluk, pivaři, když hází sudy na zem, klepe se celý dům a to máte celý týden takto a to nemluvím o poškrábaném autě, jelikož se tam motají s hadicemi od tanku na pivo. Nejvíc mě štve,že já musel při rekonstrukci mít od vedlejších st.parcel povolení a souhlas a tady změnili užívání pozemku a udělali z klasického dvora vnitřního traktu ( z obdélníku jedna strana je stěna mého domu,dvě patří jim a čtvrtá je pavlač třetího majitele, který tu vůbec není) zahrádku. Ale na svém soukromém pozemku. A to by mě zajímalo, zdali v tom je rozdíl. Když je to na veřejném, vztahuje se na to místní vyhláška, u nás to mají povolené do 23 h, ale jen v tom smyslu,že je můžou obsloužit, ale je už na hostech, jak tam dlouho budou sedět při tom posledním pivě. Ale toto je soukromý pozemek...a nikdo Vám neporadí. Volám Městskou policii a ještě si při tom připadáte, že je obtěžujete, když voláte často. Nemáte někdo doporučení na dobrého právníka v tomto oboru? Jsem ochotný pro to udělat cokoli. Právo silnějšího,jak tu někdo píše...to je jak v době kamenné...ale chápu. Jelikož tady je vlastník místní oligarcha, který má úřady pod palcem, to mi je jasné.

pr
Nikdy jsi neměl dopustit změnu kolaudace na provozovnu, pak ještě dvorek atp. bezprostředně sousedí se snad mohli vyjádřit ne?!
Jestli se třese barák, použij otřesová čidla, seismograf. to by mě dost naštval, kdyby mi takto ničili nemovitost.
Pokud bych si to takhle nechal dohnat do extrému, tak bych to raději prodal a odstěhoval se, pokud bych neměl s kým a konexe a zdroje na boj s oligarchou.
Já bych za ním došel a řekl že buď dobrovolně dá obsluhu do 21 hod. a nebo mu to podnikání zavřou, že mám určité stížnosti jeho bývalých zaměstnanců atp.
Vyjednávání s obcí je na dlouhé lokte, pokud se v tom neumíš pohybovat tak nemáš šanci. I pro lajka bez konexí to ale si umím představit, důkazy, medializace, ombudsman, hygiena, předpisy všeho druhu, shánění těch bývalých zaměstnanců, stojí to spoustu času a znalostí.
Jakmile úřad neodpoví do 30 dnů, navrhovat opatření proti nečinnosti, prostě cesty jsou… nicméně ten podnikatel je zná lépe než ty.
pr
@jindrich : A co se týče poškození domů, to už jsem napsal, co se týče poškození vozidla, před domem na ulici, no tak na to je kamera, sice to oficiálně nahrávat, ale nahrávacím svoje auto můžeš zaznamenat hluk/pohyb v době 22-6 hodin.
Už jsi jednou s obcí, nebo stavebním úřadem o tom, aby omezili provozní dobu do 22 hod.? pokud nebudou ochotni, tak jedině soud, a hrát to na imise. bude rozhodovat, kdo tam byl první, kdyby ta provozovna a ten dvorek se zahrádkou tam byl dříve než ty, tak asi neuspěješ, naopak ano. velmi by se ovšem zkoumalo, co jsi proto udělal.
Takže já bych měl určitě spoustu důkazů o tom, jen jsem se snažil jednat s úřadem i s provozovatelem, Po dobrým.
Ty jsi možná ani s provozovatelem najednou, já bych se ho na férovku zeptal jestli mi poskytne kompenzaci za snížený užívací komfort mé nemovitosti a nebo jestli nechce odkoupit, jenom pozor na to, aby to nevyznělo jako vydírání…
Na základě řetězce správně udělaný ch věcí si dovedu představit soudní rozhodnutí. nicméně, stačí jedna chyba, a vynaložené úsilí bude to tam

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]