Dobrý den mám takový dotaz pro mě docela zajimavý. Měnil jsem zásuvku v kuchyni a po výměně a zapnutí elektřiny na druhé straně domu doslova bouchla sklokeramická varná deska (kouř, smrad spaleneho plastu,) a nejde ani digestoř. Zasuvka ale fungovala. Pro sychr jsem ji zas rozhodil a složil znovu a opět funguje ( ta měněná a utáhne i troubu na plný výkon) jen deska ( logicky) nejde a digestoř taky ne. Bohužel mám jen ruční zkoušečku ale podle ní jde proud všude, všechny zásuvky jdou, jističe ani pojistky, nejsou vyhozeny a všechny spotřebiče (myčka, trouba, mikrovlnka a lednička) jdou až na 2 zmíněné. Je možné aby chybně zapojená zásuvka fungovala a zničila spotřebič na druhé straně místosti ale spotřebiče mezi nimi ne? Mezi zásuvkou opravovanou a zničenýni spotřebiči jsou zapojeny všechny výše zmíněné spotřebiče a funguji. A je možné aby nevyhodila jistič? I do krabice kde byla varná deska jde podle ruční zkoušečky proud.
Sklokeramika je jede většinou na dvě fáze,i pokud na jednu,bývá dobrým zvykem,že má samostatný jistič. Nemáte tam třífázový jistič a přilepenou na to i digestoř? V té krabičce pod zásuvkou je kolik drátů? Mi to přijde,jako byste tam místo nuly pustil další fázi...
Tak snad se vám těch pár stovek co jste ušetřil za odborníka vyplatilo - dnes to byla deska a příště to může rovnou někoho zabít. Už podle terminologie se v dané problematice vůbec neorientujete.
Stěžujete si na odkazy na odborníky... Kdyby Vaši zásuvku měnil odborník, a ne laik jako Vy, nemusel byste ho volat teď! I my, odborníci, resp. lidé s dostatečným vzděláním a praxí, se občas spleteme. Neradi radíme laikům, kteří nedokáží podat dostatečné a přesné informace o tom, co se stalo, o instalaci, o pomůckách, které používají atd. Zvláště ne radami typu modrý drát dej tam a fázi tam... Tak radí jen nezodpovědní, kteří neberou do úvahy, že tazatel "měří" jen tužkovou zkoušečkou, plete si napětí s proudem, spoléhá na barvy vodičů, a uvádí nesmyslné informace. Tady na poradně nejsme anonymní, v případě špatné rady a následné škody na majetku a zdraví jsme policií jednoduše vyhledatelní. A stíhaní.
Taky se hrabu v kdečem, ale mám zbytky pudu sebezáchovy. Z tohohle popisu jde poznat velký, ehm, nic. Trochu bych se bál, jestli po výměně zásuvky není někde prohozená nula a fáze. Rázem by tak v rozvodu mohlo být místo 230 rovnou 400 voltů, což by se projevilo zrovna u té desky, kde jsou zpravidla přivedené všechny 3 fáze. Jen moje obava, bez voltmetru neověřitelná.
No právě mám pocit že deska jela na 3 fáze proto nevím jestli by na ni byla připojena i digestoř a pokud proč to neskratovalo mezi nimy ty 3 spotřebiče. Jinak jako nejsme neomylní lidé a do krvé si stát za tím že zásuvka byla na 10000%v pořadku nebudu. Takže kdybych byl tak mentalní, pustil na nulák fázi to by zhořela deska ( dejme tomu i digestoř) ale myčka, mikrovlnka, kavovar ne? A když sem ji podruhé rozložil a zas složil a tentokrát tedy i 100% správně když funguje je reálné že je vše zas v pořádku? Prostě nulák je nulák a fáze fáze? Nebo tím mohlo dojít i k poškození uvnitř vedení? Respektive k poškození ktere nemá vliv na fungčnost ale třeba na bezpečnost a jak ho zjistit? Když už by teď bylo vše zprávně zapojene
berger*
Ano,toto by se stalo,pokud by ta deska s digestoří visela na třífázovém jističi a ostatní byly zvlášť. Mám pro Vás jedinou radu,kterou dávám nerad - také se občas pouštím do šílených akcí,ale Vy - volejte elektrikáře...
janpavelka
Tak to je jasné že zavolam spís nemožu přestat na to myslet :D proto to řešim. Jen teda proč to nezastavil ten jistič? Dival jsem se do skříně tolikrát že i pavouci se vystěhovali vzteky a tam nic vyhozeneho neni a podle zkoušečky proud do krabice kde byla napojena deska jde. Že by to nechyt jistič ale jen pojistka v desce a digestoři? Spíš jde o to jestli jsem to opravdu zadupal a pro příklad řekněme ano je to možné sem trotl. Mohla tahle chyba zpusobit poškození vedení nebo prostě tim spravným zapojením se to "zpravilo" a sit je v pořadku ( aspoň pravděpodobně když do dratu co vedl do desky jde proud
berger*
Zkoušečka - pokud fázovka,tak je naprd. Ta naměří i indukované napětí a nezjistí,jestli nemáte odpálenou nulu. Ještě vydržte,třeba se ozvou elektrikáři,což já nejsem... možná Hop,Ferax...
radis
V první řadě varná deska nesmí být napojená na 3 fáze... většinou je napojená na 2 fáze - popřípadě jen na jednu.
Jsem rád za poradnu tohoto stylu kde u 99%dotazů se člověk dozví: zavolej odborníka Ono na vsi o par desítkách obyvatel takhle v pátek večer se odborník hledá těžko a kojenec hold žrát potřebuje. Ja jen chtěl vedět pravděbodobnost vzniku nějaké škody vzhledem k tomu že sít ať chci nebo nechci musím využívat zvlášť o víkendu a v době kdy půlka servisů a opravářů ještě nefunguje nebo plní desítky nahromaděných zakázek.
ccc*
"Jsem rád za poradnu tohoto stylu kde u 99%dotazů se člověk dozví: zavolej odborníka Ono na vsi o par desítkách obyvatel takhle v pátek večer se odborník hledá těžko a kojenec hold žrát potřebuje." Já Ti taky poradim "zavolej odborníka", zvlášť , když máš doma kojence. Až Ti kojenec šáhne na ochranej kolík v zásuvce a zabije ho to, tak budeš pozdě přemejšlet, proč jsi se do toho šťoural a nezavolal elektrikáře. Ten, kdo Ti to radí to nepíše pro srandu králíkům, ale kvůli bezpečnosti. To si asi hodně lidí, nejen Tebe, neuvědomuje a ještě je to uráží.
Tak pro uzavření diskuze po celodopoledním ježdění a najetí 80km jsem sehnal elektrikaře který vše přeměřil,zkusil zapojil novou desku. Dle všeho což v nasledujícím týdnu potvrdí pracovník poruchové linky vlastníka stožáru elektrického vedení došlo k poškození na sloupu který je pouze pro náš dům. Druhou možností je novostavba která se nově v pátek napojovala na sít ve stejných místech odkud je svedena elektřina k nám a tedy pochybení onoho zaměstnance který ji špatně napojil. Až budu vědět který z těch dvou duvodu to byl napíši verdikt a co na to pojištovna. Zásuvka kterou jsem zpravoval je v pořádku napojená a při prohlídce vedení dokonce ani přímo není nijak propojená s obvodem desky a odsavače a je svedena přez jiný jistič. Děkuji všem za rady a ochotu
berger*
Tak to je mazec,murphyho zákon v praxi. Zrovna,když sáhnete do zásuvky,se toto stane.... Dík za zprávu.
Takže nakonec protivní rádci radili dobře - volat odborníka na místo. Protože tohle by z popisu nikdo z nich neodhalil.
ladis*
K jakemu poskozeni tak asi mohlo dojit, to by me zajimalo? Do desky, pokud je spravne zapojena, jde jen 230V (faze proti nule). Ze by vam do nulaku nekdo pustil fazi lze vyloucit, protoze to byste meli vsude po baraku napeti, je to vsude proklemovane na topeni trubky atp. A za mirne prepeti v siti distributor neodpovida, musis mit prepetobe ochrany.
Bez detailnich fotografii nelze spekulovat, tady uz jde o zivot
je tam hlina nebo cuprum? To kde to to nejde, mohl hlinik uletet (upalit se) nekde v kulate krabici, kde jsou spojene svazky (u starsich instalaci, poslednich 20 let se krabice nemontuji a vse se smyckuje).
pokud chces neco radit, detailne nafot alespon detaily pripojnych krabic, jistice a strojku, do kterych jsi hrabal.
janpavelka
Tak teď už není moc co radit ale elektriku mám novou cca 5let takže hliník ne ale venku na sloupu co je na baráku nikdo nebyl kolikých roků dle tchána možná i 20 takže asi je opravdu problém tam každopadně jsme bez proudu protože s vadou na přívodu se nedá pracovat bez nich takže tchýně a nafukovací matrace to do zítra jistí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.