Nejste přihlášen/a.
V novostavbě máme tři pokoje, do kterých jsme nechali položit na anhydritivou podlahu a stěrku PVC (lino) Gerflor HQR. Lino není přilepené, pouze položené. Ve všech pokojích máme dost intenzivní chemický zápach, který se nepodařilo ani dvou měsících intenzivního větrání odstranit, ani zmírnit. Není to žádný "přírodní" zápach jako třeba z plísně nebo z vlhkosti nebo z odpadů. Myslel jsem, že je to z PVC, proto jsem ho sroloval a dal pryč, ale zápach nezmizel. Po vyvětrání je zápach zpět znatelně do 30 minut, za 24 hodin je v místnosti téměř nedýchatelno. Zdivo je kombinace klasické zdi a sádrokartonu, vymalovánmo je Primalexem. V místnostech nic jiného není, prostě holé zdi.
Podlaháři samozřejmě tvrdí, že to nezpůsobuje ani PVC ani stěrka. Trochu tomu už začínám věřit, ale nevím, co dál.
Zkoušel jsem PVC a podlahu bez PVC (stěrkový povrch) umýt několikrát vodou s octem, na PVC jsem zkoušel i doporučený čistící prostředek Dr. Shutz, několikrát, ale bez výsledku.
Prosím, neporadil by mi někdo? Jsem už úplně zoufalý.
Měl jsem v podstatě stejný problém před dvěma měsíci. V místnostech s vinylem na vystěrkováné podlaze se objevil intenzivní, chemický a jakoby nakyslý zápach. Těžko tak něčemu přirovnat, možná trochu podobné agresivnímu smradu z kytek? Naprosté zoufalství, dělali jsme díru i do stropu jestli to nejde z izolace. Nakonec jsem nechal vinyl sundat a stěrka pod tím byla mokrá, spíše kvůli kondenzaci u podlahového věnce než že by nebyla vyschlá, a velmi páchla vlhkostí. Ve výsledku tedy šlo o reakci spodní vrstvy vinylové podlahy s nadměrnou vlhkostí. Výsledný smrad byl úplně jiný než vlhkost. Pátral jsem a našel jsem o tom snad 1-2 zkušenosti ostatních. Nicméně vinyl jsem vyhodil, podlahu nechal vyschnout a v pohodě.
Ještě jednu příčinu smradu jsme objevili v jiné místnosti - Ještě jednu příčinu smradu jsme objevili v jiné místnosti - těsnění nebo olej či co to je hliníkových oknech. Velmi nepříjemný smrad, který člověk cítil i dlouho po zavření oken.
Hodně záleží při pokládce na zbytkové vlhkosti anhydritu, která by měla být nižší než 0.5% CM. Pokud je vlhčí, může dojít k nějakému chemickému ovlivnění. Zkusil bych to natřít akrylátovou barvou, Balakryl, Dulux a pod. Ještě by stálo za to prozradit o jakou stěrku jde.
Díky za odpověď. Já jsem nepozoroval žádnou vlhkost na stěrce, když jsem to lino dal pryč, ale to jak popisujete ten zápach se mi jeví jako přesně ten, který máme i my. Tak nevím. Vyzkouším ještě několik dní větrat jenom tu stěrku, jestli se to nezmírní. Ještě mě napadlo, jestli třeba není ten anhydrit vespod trochu mokrý a k té reakci na vlhkost dochází vespod stěrky a na povrch jde jenom ta "chemická" pára. Moc mi to smysl nedává, ale jsem už zoufalý, mám polovinu domu neobyvatelnou, tak zkouším cokoliv.
Ještě jsem přemýšlel, že bych tu stěrku napenetroval a natřel nějakou barvou bez zápachu, třena balakrylem, ale to si něchám až jako poslední možnost.
Zkoušel jste podlahu komplet zakrýt igelitem? My to udělali jako pokus - prostě překrýt a po celém obvodu místnosti přilepit ke zdi, neprodyšně..a větrat. Mělo by se ukázat, jestli je to z toho. Jinak k těsnění oken a obvodovému kování jste čuchal? Mě překvapilo, že to také vydávalo zápach.
Zkoušel jsem to i přikrýt, ale neutěsnil jsem to asi dost, bylo to cítit míň, ale ne úplně to nezmizelo. Navíc co si pamatuju ze školy, tak takový zápach se skládá z částic, které dokáží proniknout i igelitem.
No nevím, zkuste přes igelit dýchat - ani molekula vzduchu neprojde u nás to také nezmizelo naprosto, nechal jsem to jen den. Ale výrazně to pokleslo, a to mi stačilo. Jinak ještě může smrdět vata ve stropech, prý aby se poznalo zatékání, ale to jsem jen četl někde. Kvůli tomu jsme tam koukali také..
Ten zápach je z nějakých těkavých látek jejichž molekuly jsou asi 100x menší něž ty, ze kterých se vzduch skládá - dusík a kyslík, popř, kysličník uhličitý, takže samozřejmě přes to dýchat nejde a vodu to spolehlivě zadrží, ale ne tyto látky. to si nechci hrát na chytrolína, ale potvrdil mi to známý, co obsolvoval chemicko-technologickou fakultu. no, to je asi nepodstatné. když jsem to přikryl igelitem, tak se to zmírnilo asi o polovinu, to určitě ano, ale nemohl jsem to utěsnit lepící páskou, takže jsem to jenom zatížil na krajích, což ale neutěsnilo asi dost.
Měřil jsem to přes noc vlhkoměrem a zjistil, že tam je vyšší vlhkost asi o 10% než ve zbytku domu, takže ta vlhkost by to mohla být. jedu si půjčit stavební vysoušeč a nechám to sušit přes víkend.
Koupil jsem i penetraci a balakryl, kdyžtak to natřu, ale před tím ještě zkusím zas test s igelitem a tentkokrát to utěsním lepící páskou jak to jen půjde.
Rovněž díky za reakci, zbytková vlhkost byla okolo 0,3, ale měřilo se to prioritně v místech, kam se pokládala dlažba, v pokojích se to měřilo jenom zběžně. No, teď už je asi pozdě to řešit, otázka je, jestli i teď, když už je tam stěrka, má význam tomu pomoct vysoušečem-průmyslovým odvlhčovačem, který jsme používali po vylití amhadritu (v zimě). Jestli přes tu stěrku ta vlhkost neprochází tak pomalu, že by ten vysoušeč byl i zbytečný.
Co to bylo za stěrku už nevím bohužel, ale je to běžná sádrová stěrka na anhydrit.
Jinak ty odkazy myslím nejsou k mému problému, protože PVC nemám přilepené a zápach přetrvává, i když tam PVC není.
Ten zápach je z nějakých těkavých látek jejichž molekuly jsou asi 100x menší něž ty, ze kterých se vzduch skládá - dusík a kyslík, popř, kysličník uhličitý, takže samozřejmě přes to dýchat nejde a vodu to spolehlivě zadrží, ale ne tyto látky. to si nechci hrát na chytrolína, ale potvrdil mi to známý, co obsolvoval chemicko-technologickou fakultu. no, to je asi nepodstatné. když jsem to přikryl igelitem, tak se to zmírnilo asi o polovinu, to určitě ano, ale nemohl jsem to utěsnit lepící páskou, takže jsem to jenom zatížil na krajích, což ale neutěsnilo asi dost.
Měřil jsem to přes noc vlhkoměrem a zjistil, že tam je vyšší vlhkost asi o 10% než ve zbytku domu, takže ta vlhkost by to mohla být. jedu si půjčit stavební vysoušeč a nechám to sušit přes víkend.
Koupil jsem i penetraci a balakryl, kdyžtak to natřu, ale před tím ještě zkusím zas test s igelitem a tentkokrát to utěsním lepící páskou jak to jen půjde.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jste přišli na nějaké řešení zápachu z podlahy? Řešíme to stejné, novostavba 2 roky , chemický smrad jak laminát nebo asfaltová penetrace...máme vinyl.Pořád pátráme po příčině a zdá se nám že smrad jde z podlahy okolo zdí, odkryli jsme lišty , štěrka je tam popraskaná a jsou tam díry a zápach jde ze spoda asi z té asfaltové penetrace co se dává pod beton po zdech nahoru.To by i odpovídalo že se to dost zhorší když zapnu digestoř a jsou zavřená okna tak to začne být hrozně cítit asi jak to tahá ta digestoř ze spoda...
No co vám budu povídat jsme z toho nešťastný , pořád větrám a ted snad jsme až přišli na tu příčinu...
Zkusili jsme sundat lišty na kousku a u zdi zatěsnit silikonem a vypadá , že to zabralo, teď to budeme dělat všude...
Teď otázka proč to jde u té zdi nahoru, jestli je špatně udělaný ten beton nebo stěrka?
Dobrý den, máme stejný problém pod schody v novostavbě. Původně tam byl v základové desce nevybetovaný otvor cca 2x3m. Koupili jsme pozemek i s deskou na kterou jsme navázali. Otvor jsme dobetonovali. Ale myslíme si, že problém bude na úrovni penetrace základů, hydroizolace vs anhydrid. Někde z těch spodních vrstev je vlhko a to asi pod anhydridem vytváří chemickou reakci, která smrdí styrenem a ten zápach vychází u zdi, kde je dilatační spára. Jinak si to nedokážeme vysvětlit. Nám pomohlo hodně to, že jsme celý prostor pod schody zaizolovali a pustili tam na týden odvlhčovač. Zápach se o cca 90% vytratil. Ale když je ten prostor zavřený, tak je tam cítit. Otázkou je možná i to zasilionování dilatační spáry mezi zdí a anhydridem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.