Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace dřevěného zábradlí

Od: indan® odpovědí: 5 změna:

Potřeboval bych poradit čím znovu natřít dřevěné zábradlí o schodiště v domě. Zábradlí je složené z desítek různých příček.

Před lety bylo natřené hydrovoskem (červený nebo maghagon) který se používal třeba na leštění podlah v kasárnách (mnozí pamatují). Bohužel tenhle hydrovosk už asi není možné sehnat. Zábradlí jsem, pokud to šlo, očistil a teď potřebuju něčím znovu natřít. Rozhodně NE žádnou lazuru. Olej nebo vosk. Jen nevím jestli je možné kombinovat třeba mořidlo (a jaké) s voskem. Podmínkou je právě odstín - tmavě červený nebo mahagon. V tónovaných voscích docela problém. Předem dík za rady.

Renovace dřevěného zábradlí

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

1x
Na vosk zas jedine vosk nebo olej, napr. obi.cz/...
Moridlo se na mastne da tezko pouzit. Na ty oflakane rohy by to slo malym steteckem, ale bude to piplacka.

hodnocení

1x

Lépe se vám bude používat lihové mořidlo, kterým by se daly drobné odřeniny dotónovat a pak po zaschnutí opatřit voskem na parkety Diava. Ten je jen v přírodní barvě . Vyrábí Tatrachema.

hodnocení

0x
Upřímně řečeno, už jsem viděl zábradlí natřený ledasčím, ale tímhle ještě ne. Člověk se stále učí a objevuje neuvěřitelný věci.
Otázka je, co s tím? Osobně netuším, co by mohlo na ten vosk chytnout. Tak nějak podvědomě tuším, že asi nic. Asi nezbude, než zkoušet.
Navíc, přípravu povrchu na konečnou úpravu si představuji úplně jinak. Vím, že u složenýho zábradlí to je těžký, ale chtělo to hezky obrousit, ty oštípaný růžky rozbrousit. Tohle mě připadá jen tak luftem přeběhnutý.
Některý spoje jsou již polevený, nejlepší by bylo všechno rozebrat na jednotlivý díly, pořádně obrousit a znovu složit a slepit.
Ale to je už hodně velká akce.
hodnocení

Díky za odpovědi. Jen pro upřesnění - na fotce je část zabradlí na kterou jsem jěště nesáhl. Kvůli odstínu. Jinak příprava povrchu je hrozná pakárna. V natřeném stavu to nejde brousit protože smirek se ihned "ucpe" voskem. Nakonec jsem došel k omývání pomocí jemné drátěnky a přípravku STAR koncentrát. Vše ostatní co jsem zkoušel nestálo za nic. Po omytí a uschnutí se to už dá brousit. Ale těch plošek a koutů... Na úplně čisté dřevo to nejde, takže potřebuju dodržet aspoň přibližně odstín. Proto bych byl rád aby nátěr šel na "první dobrou". Napadla mě kombinace mořidlo(lihové)/vosk. Tónovaný vosk jsem našel snad jen OSMO ale ta cena... Navíc když nevím jestli to bude funkční

Jo, uznávám. Připravit dobře povrch pro kvalitní nátěr je šílená práce. Zvláště při něčem podobným jako je tohle zábradlí.

Osobně bych to rozložil na prvočinitele, i kdybych měl někde uříznout jemnou pilkou čep. Protože v těch rozích to prostě nikdy nebude ono. Navíc se to rozložený podstatně líp brousí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]