Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám stůl s masivní deskou, která je trchu napadená červotočem. Jak se ho zbavit vím, ale nevím, jak potom na lakování dřeva s dírkami od červotoče transparentním lakem. Někde jsem četl, že vstříknout do dírek kalafunu rozpuštěnou v alkoholu... Je to ten pravý způsob? A pak přebrousit a lakovat?
Děkuji
Nábytek napadený červotočem se opravuje spálením. Nikdy se ti nepodaří všechny červíčky zničit.
Možná to prosvítit někde v Temelíně v reaktoru.
Pokud do toho půjdeš tak přetmelit tmelem podle dřeva, klidně i celoplošně namočit vodou a po uschnutí přebrousit a lakovat. Po uschnutí laku přebrousit jemným šmirglem lak a lakovat podruhý.
Ovšem bude to vypadat katastrofálně.
Šel bych do toho jedině v případě, že by se jednalo o nějaký historický kousek ke kterému máš zvláštní citový vztah.
Nebo to opravit vyříznutím napadené části a opětovným slepením s kusem nového dřeva.
Jestli k tomu mate opravdu vztah, tak jsem zahledl, ze se to prozene mikrovlnym zarezin, coz by to vsechno melo spolehlive zabit. Jen to asi nebude lacine.
Treba: cervodes.eu/...
Kalafunu rozpuštěnou v lihu asi ano. Dostane to přírodní odstín a charakter, ale na druhou stranu asi hodně experimentování na správnou konzistenci a způsob vpravování do dírek. Kdysi jsem to zkoušel jen tmelit a není to ono. Materiálu se tam moc nedostane a nikdy to nevytvoří rovinu po přejetí špachtlí.
Pokud se rozhodnete do přírodních materiálů, lakoval bych pak třeba šelakovým lakem vlastní výroby, což je také taková alchymie, jak to správně namíchat a jak dosáhnout hladkého lesklého povrchu. recepury se dají nějaké určitě vypátrat na internetu.
Díky všem za odpovědi. Není to nijak cený kousek, jen by byl hezký do bytu. Je to jen masivní tlustá deska. Líbilo by se mi ji sice nechat i s přiznaným poškozením červotočem, ale pokud je to tolik komplikací, navíc špatně vyhubený červotoč=riziko pro další kusy nábytku, asi desku zruším a nahradím novou.
Pokud ji nastrikas nacerno a prohrejes na slunci, pripadne projedes mikrovlnkou (je treba si udelat pripravek), tak cervotoce i potomstvo zabijes...
Přípravek na roztažení mikrovlnky aby se to ní vešla deska stolu? Tak sem s ním, to mě zajímá . Oni ty červotoči už jsou dávno jinde, tak žádný spěch s rušením stolu. Až uslyšíte chroupání dřeva, tak po tom jděte a zjistíte, že už jsou dávno v kredenci,botníku, šatní skříni v krovu atd.
Tak si to najdi na internetu, je to horn neboli ozařovač, přidělaný na magnetron, vyrobil jsem si to sám z mikrovlnky, protože ty profi stojí 50 tisíc. Magnetron je tam stejný jak v MW, tedy okolo 800-900 Watt.
a stačí to obehnat pletivem a samozřejmě to projen naněkolikrát.
Pokud chceš, dej mail, mám album, tak uvidíš ty profi mašinky (nebudu to dávat public)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.