Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde o růženec?

Od: miluskat odpovědí: 7 změna:

Dd, prosím o radu, zda se jedná na fotografii o růženec nebo řetízek, kde jsou malé křížky po celé délce, příp.co jiného to je.

Děkuji.

Jde o růženec?
Jde o růženec? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jedná se o řetízek.

Růženec má podobu smyčky ze šňůrky nebo řetízku, na které je navlečeno pět nebo sedm skupin po deseti korálcích oddělených vždy větším korálkem s větší mezerou na obou stranách. Z jednoho většího korálku je odbočka se skupinou tří malých korálků následovanou jedním velkým a zakončená křížem. Při modlitbě se člověk snadno orientuje hmatem a mysl může plně soustředit na modlitbu. Podle počtu korálků se růžence nazývají sedmidesátkové nebo pětidesátkové.

cs.wikipedia.org/...

:)

ella4
hodnocení

2x

Pokud by to měl být růženec muselo by těch křížků být 50 (5 desátků), což evidentně není, takže růženec to nebude. Bude to řetízek :)

hodnocení

0x

Růžence nemívají takové zavírání (nenosí se na krku, resp. nejsou k tomu určeny). Jinak by to chtělo fotku celého řetízku, ale spíš se kloním k tomu, že to (při výrobě) jako růženec zamýšleno nebylo.

Olinl, Louisa - já už jsem viděla tolik různých druhů růženců, že nebýt toho netypického zavírání na fotce, nebyla bych si vůbec jistá. A vlastně ani tak nemohu tvrdit, že to na 100% není růženec. Růženec má vždy každých deset korálků oddělených korálkem jiné velikosti/ barvy/ tvaru (to aby se daly počítat desátky; přičem některé růžence sestávají pouze z jednoho desátku) + zahrnuje ještě korálky a křížek pro vstupní modlitby. Nic z toho nejde na fotce vidět, ale ani se nedá vyloučit, že to tam není.

*nedá se vyloučit, že to tam je. Měnila jsem větu a vyšla z toho podivná konstrukce. :-D

olinl
hodnocení

0x

Růženec by měl mít korálky a křížek. Za mě je to řetízek.

miluskat
24.05.20 23:31
hodnocení

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]