Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vstup přívodu vzduchu do kamen

Od: tapka odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

stavíme novostavbu kde budou krbová kamna druhý zdroj vytápění. Spíše příležitostný.

Nicméně je objednaný i přívod vzduchu potrubím pod tepelnou izolací podlahy.

Ovšem zajímá mě jak se napojuje tento přívod vzduchu do krbových kamen? (Bojím se že nám po většinu času kdy se v kamnech nebude topit, bude zbytečně ochlazovat obytný prostor domu... To sice mohu vyřešit zpětnými klapkami (aspoň dvěma) nebo zašpuntování potrubí kostkou polystyrenu z venku.

Měl by někdo prosím fotku?

Nepodařilo se mi nic najít.

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

0x

CPV - ten přívod vzduchu mi čouhá za kamny z podlahy,na to mám nasazenou ALU trubku a druhý konec na otvor v kamnech,není problém. Ochlazovat místnost to nebude,dává se to proto,aby kamna nesála vzduch z místnosti,ale zvenku... Kamna už na to mají přípravu,já mám průměr 100mm.

tapka
hodnocení

Děkuji.

Doplňující otázka:

Tohle ale nemají každá krbová kamna, že?

Mám jedny stáložárné kamna na chatě (koupené v r 2012) a tam nic takového není. Nějaký kruhový vstup zezadu, či zespodu. To by se muselo nechat dodělat pokud bych je chtěl použít.

A máti má litinová kamna koupené kolem 2014 a ty pokud si vzpomínám to asi také nemají.

janm*

Ano CPV se dříve a u modelů kamen řešených "klasicky" (v tomto směru) nedělá, jde o novotu zaváděnou zejména kvůli zvyšující se "těsnosti" interiérů obydlí.

berger*

Souhlasím,stará to mít nemusí,ale předpokládám,že do novostavby si koupíte nová a tam to bývá. Já mám Haas and sohn,slušný stroj,ovládaný jednou pákou. Poloha zatopení,vše zavřeno,tři stupně topení.

janm*

Ono takto, jsou kamna nová nově vyrobená bez CPV a jsou kamna nová nově vyrobená s CPV, respektive stále se i nová kamna vyrábí v klasické verzi tedy bez CPV. Záleží totiž kam ta kamna člověk pořizuje, do "hypertěsných" "vzduchotěsných" domků s CPV, pokud lze využít přirozené netěsnosti (mikroventilace) může být i bez CPV...jen upřesnění tazateli...

hodnocení

0x

Musí tam být klapka, která je zavřená pokud krb není v provozu.

tapka
hodnocení

Děkuji.

Tu klapku mít na začátku kde vzduch vchází z venku, že?

Venku stačí nějaká mřížka se síťkou, klapku máme uvnitř. Je to pro obsluhu pohodlnější. Ale nemyslím, že na tom záleží.

hodnocení

0x

Mám 9 let krbovou vložku, která přívod vzduchu má.
Přívod pod izolací 100mm plastová KG trubka.
Klapka je nasazená pod vložkou hned na KG, má bovden s ovládáním, kterým se dá zavřít a otevřít.
I když je klapka zavřená, dochází k cirkulaci vzduchu, je to jen plech který má od stěn trubky mezery.
Pokud se tedy v zimě netopí, vychlazuje se mi prostor topeniště, ale nepociťuji to jako nějaký diskomfort.
Je to spíš taková lehounká mikroventilace, která přispívá k výměně vzduchu. Zima mi od toho není a když v noci netopím, klesne teplota při velkých mrazech o 2°C.
Nebál bych se toho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]