Nejste přihlášen/a.
Před 6 lety jsme s rodinou zakoupili k rekreaci rodinný dům s navazující zahradou,kde mezi našim pozemkem a pozemkem souseda je dlouhá mohutná zeď o výšce cca200cm a šířce cca50 cm.Při jednom stavebním řízení, které se týkalo půdní vestavby s vykýři,ze kterých k sousedovi nebylo vidět, byl přítomen i soused, který s ničím nesouhlsil a stále se odvolával.Ke zmíněné zdi soused uvedl,že zeď před mnoha lety stavěl sám a na vlastní náklady a tudíž je jeho. Na naší straně zdi jsme na několika místech ke zdi nainstalovali dřevěné žebříčky, přichycené ke zdi moždinkami, po kterých se pnuly popínavé kytky.Ke zdi na naší straně byla taktéž přichycena hadice s kohoutem na zalévání.Již tříkrát se stalo,že po příjezdu na chalupu byly žebříčky vytrženy ode zdi i s rostlinami a polámány,.taktéž hadice s kohoutem.Uvádím,že za zdí pokračuje uzavřené dřevěné oplocení zbývajícího pozemku,bez vstupu.Prosím o radu jaké pravomoci má náš soused k uvedenému problému./dodatečně jsme se dozvěděli,že předešlý vlastník nemovitost prodal s ohledem na neshody s uvedenýn sousedem/.
@tufo123 - že zeď před mnoha lety stavěl sám a na vlastní náklady a tudíž je jeho
Je jeho skutečně nebo to jen říká? To si budete muset zjistit.
NOZ § 1024
(1) Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné.
(2) Společnou zeď může každý užívat na své straně až do poloviny její tloušťky a zřídit v ní výklenky tam, kde na druhé straně nejsou. Nesmí však učinit nic, co zeď ohrozí nebo co sousedovi překáží v užívání jeho části.
§ 1025
Kde jsou rozhrady dvojité nebo kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.
Jinak ohledně poškozeného majetku jste měli okamžitě volat policii ve všech případech. Kdyby se to znovu opakovalo volejte a nezapomeňte uvést, že se nejedná o první případ, i když zdokumentováno to asi nemáte.
Máte pozemek zaměřený a zeď opravdu stojí na parcele souseda? Pokud ano, tak vám nezbývá než si na VLASTNÍM pozemku postavit něco svého, viděla jsem kombinaci kari sítě s palubkami a tuhle lehkou jakoby zeď nechat porůst květinami.
Již nyní bych na zeď nasměrovala kameru.
Dodatečně mne napadlo. Pokud zeď byla postavena v dřívější době podle starého Stavebního zákona, musela být odsouhlasena stavebním úřadem. Zakreslete zeď do katasrální mapy + přiložte dobré 2 - 3 fotky a běžte se zeptat na st. úřad. Je-li zeď postavena načerno, žádejte odstranění stavby.
To je nesmysl, tím jen při leje olej do ohně, a nemyslím si že by stavební úřad rozhodl o odstranění stavby byť by to bylo o pár centimetrů na pozemku špatně. To už spekulují. Vždyť píšu, že vůbec nejde o zeď ale o nějakou přístavbu, přečtěte si znova.
A rada o směrování kamery? To je taky něco. Investovat mnoho 1000 pravděpodobně i stabilní internetové připojení, kvůli nějaké zdi, co na to původní tazatel? Šel bych do takovýchto nesmyslných investic? Když to soused uděláš šikovně, budou kamery vědět, tak ta kamera nedokáže vůbec nic, i kdyby mu ten barák zapálil.
ladis + re4zon, jak víte, že st. úřad nenařídí odstranění černé stavby? Vy snad máte zkušenosti nebo na st. úřadu pracujete? Já jsem vyřizovala odstranění černoty a st. úřad nepovolil ani dodatečné stavební povolení. Bylo to v době starého stavebního zákona a zeď souseda může být také z té doby. Vždy se posuzuje datum vzniku stavby a ne co platí dnes.
Take se domnivam, ze by zadny urednik nenarizoval odstraneni plotu a to i kdyby byl nepatrne na vasem pozemku, tim myslim nejake ty centtimetry. Ale o plot tu vubec nejde, jde o to, ze tazatel chtel pristavet barak a soused starousedlik mu do toho hazi vidle, neboli vyuziva svych prav.
my tady nevyresime, proc jsou vztahy takove, jake jsou.
Asi ho naštvalo, že jste si něco připevnili na jeho zeď, tak se nyní nedivte, že ho to vytočilo. On má povinnost ten plot udržovat a vy máte povinnost mu údržbu umožnit, tedy i umožnit přístup na váš pozemek. Pokud vám vytrhal něco ze zdi, měl vás na to předem upozornit. Svévolně vstupovat na cizí pozemek také nemůže.
Již tříkrát se stalo,že po příjezdu na chalupu byly žebříčky vytrženy ode zdi i s rostlinami a polámány,.taktéž hadice s kohoutem.
ha, a co jste udělali? Zeptali jste se ho, zda a proč to udělal?! Nebo nahlásili poškození věci na PČR, pokud by nekomunikoval? Já bych tak postupoval, s tím, že v dobré víře užívám svou půlku zdi na hranici pozemků.
to je tak, když sousedé nekomunikují
Jasně, že pokud je zeď jeho, a je na jeho pozemku, tak může vstupovat na váš pozemek k její údržbě... ale to jste nevěděli.
Ale mám je asi spíše o tu nástavbu přístavbu, se kterou soused nesouhlasím, ale pokud splníte všechny parametry dané zákonem, tak jeho nesouhlas bude houby platný, jen se to protáhne... Určitě bych za ním šel, zeptal se, o co mu jde a co chce. Za to asi nic nedáte, možná jen trochu hrdosti
My bychom mohli o komunikaci se sousedem napsat romány. Většina lidí si myslí, že se dá domluvit s každým. Ovšem zdaleka tomu tak není. Přibývá psychicky narušených lidí, důchodců, kteří mají Alzheimra apod. a vedle někoho takového žít je za trest. Máme vedle vychlastaného alkoholika a každou chvíli sem přidávám příhodu s ním, která je pro ostatní úsměvná a mě brzy přivede do blázince. Já bych vám doporučovala si postavit podél té jeho zdi vlastní dřevěný plot. Je to práce navíc, ale pokud by vám na tom plotě něco udělal, tak to by už bylo na žalobu.
@dajka neblbni, tvá rada je knížecí a hloupá, ty ten plot platit nebudeš a oni ho nepotřebují... to už si mohou postavit konzoli pro rostlinky nebo sloupek pro hadici (pokud to potřebují)...
a domluvit se dá skoro s každým svéprávným,
neříkej mi, že není slušné sousedovi oznámit, že hodlám vrtat do stavby, která je ať již domněle nebo fakticky jeho? A zjistit tak reakci... Mě přijde spíš arogantní to neudělat... a hmed vrtat... takové náplavy má každý rád... já chápu, že každý chce klid a starousedlík nechce změny a rozruch a může škodit... ale lue tomu psychologicky předejít...
Ne že musíte, to určitě nemusíte, musíte jen umřít!
Ale podle mého názoru je to snažší cesta se domluvit anebo si alespoň tak tvářit, že se chcete domluvit, a přitom dokumentovat a opatřila důkazy, rozhodně to je podle mého názoru efektivnější cesta, než dělat mrtvého brouka A rovnou začít vrtat do cizího majetku. Rozhodně ničemu nepomůže, pokud budete dělat naschvály a oplácet stejnou mincí, na tom ani neušetříte finančně, emočně, no, je to na každém, na co má a co nemá rozjet... je to také o tom že jednu věc jsem lidé píší, a jinou věc poté zjistíte v realitě. například tazatel píše o zdi, a přitom jde ve skutečnosti patrně o nějakou nástavbu na chalupu...
Jen můj názor.
Kytky? Pochybuju, že bude kdy takovýto soused zeď nahazovat, já mám asi 40 let takovou zídku je tedy tlustá na šířku cihly 15 cm na výšku má taky 2 m a soused by si nedovolil do ní z druhý strany vrtat a já jí z jeho strany určitě nahazovat nebudu.
Ale asi jsme se nepochopili v tom, co to znamená se pokusit domluvit. Já myslel výhradně to, že když budu chtít do stavby souseda něco vrtat, tak se ho ne když půjdu zeptat ale tak mu to aspoň oznámím, abych zjistil jeho reakci jestli mi rozumíš.
A že já chci přistavovat, tak bych asi taky s ním na toto téma dal řeč, a vysledoval jeho reakci. Přece jenom, když se to soused dozví až od stavebního úřadu, no tak budu očekávat pár jeho odvolání. Nebo se snad pletu? Vezmi to jinak, soused jen využívá svého práva a podává námitky.
Napsals:
Ani by me nenapadlo odporovat proti oknum, ze kterych ke me neni videt.
takovy odpor neboli namitku ale sousedovi SÚ odmítne, takze se neni ceho bat
A teď mi prozraď, choval by se tvůj soused k tobě tímhle způsobem, jak jsi popsal, že by se přetrhnul, aby ti znepříjemnil život, když bys předtím se sousedem normálně komunikoval, zdravil ho, bavil se s ním? Co myslíš?Já si myslím, že by na to většina sousedů zmrdů koule neměla a bylo by to pro ně těžší škodit, než když budete vedle sebe mlčky existovat, to je pak pro ně velmi snadné... Tedy moje strategie naoko tomu předcházet. Nikdy nevíš
Dva domy v řadě v průchodu jsme zbudovali garáž,aby šla střecha opřít,přilepili jsme na jeho stěnu sloupky a do silnice klenbu s vrátky.Vše bez protestů souseda.
Roky šly dál a sosed dům prodal.Nový vlastník nakonec rozhodl,že dům zbourá.Nějak se nekontaktoval,že obnaží do ulice naši garáž a klenutá brána bez opěry spadne ho netrápilo.Syn pak musel vše za dva tři dny zabezpečit,dozdít ,apodepřít a garáž-sklad zaplachtovat od souseda.Co si počít,když není ani komu si stěžovat,protože vše závisí na anonymní firmě?
Člověk by měl více předvídat.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.