Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zeď mezi sousedy

Od: tufo123 odpovědí: 27 změna:

Před 6 lety jsme s rodinou zakoupili k rekreaci rodinný dům s navazující zahradou,kde mezi našim pozemkem a pozemkem souseda je dlouhá mohutná zeď o výšce cca200cm a šířce cca50 cm.Při jednom stavebním řízení, které se týkalo půdní vestavby s vykýři,ze kterých k sousedovi nebylo vidět, byl přítomen i soused, který s ničím nesouhlsil a stále se odvolával.Ke zmíněné zdi soused uvedl,že zeď před mnoha lety stavěl sám a na vlastní náklady a tudíž je jeho. Na naší straně zdi jsme na několika místech ke zdi nainstalovali dřevěné žebříčky, přichycené ke zdi moždinkami, po kterých se pnuly popínavé kytky.Ke zdi na naší straně byla taktéž přichycena hadice s kohoutem na zalévání.Již tříkrát se stalo,že po příjezdu na chalupu byly žebříčky vytrženy ode zdi i s rostlinami a polámány,.taktéž hadice s kohoutem.Uvádím,že za zdí pokračuje uzavřené dřevěné oplocení zbývajícího pozemku,bez vstupu.Prosím o radu jaké pravomoci má náš soused k uvedenému problému./dodatečně jsme se dozvěděli,že předešlý vlastník nemovitost prodal s ohledem na neshody s uvedenýn sousedem/.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

@tufo123 - že zeď před mnoha lety stavěl sám a na vlastní náklady a tudíž je jeho
Je jeho skutečně nebo to jen říká? To si budete muset zjistit.

NOZ § 1024

(1) Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné.

(2) Společnou zeď může každý užívat na své straně až do poloviny její tloušťky a zřídit v ní výklenky tam, kde na druhé straně nejsou. Nesmí však učinit nic, co zeď ohrozí nebo co sousedovi překáží v užívání jeho části.

§ 1025

Kde jsou rozhrady dvojité nebo kde je vlastnictví rozděleno, udržuje každý svým nákladem, co je jeho.

Jinak ohledně poškozeného majetku jste měli okamžitě volat policii ve všech případech. Kdyby se to znovu opakovalo volejte a nezapomeňte uvést, že se nejedná o první případ, i když zdokumentováno to asi nemáte.

id
hodnocení

3x

Máte pozemek zaměřený a zeď opravdu stojí na parcele souseda? Pokud ano, tak vám nezbývá než si na VLASTNÍM pozemku postavit něco svého, viděla jsem kombinaci kari sítě s palubkami a tuhle lehkou jakoby zeď nechat porůst květinami.

Již nyní bych na zeď nasměrovala kameru.

id

Dodatečně mne napadlo. Pokud zeď byla postavena v dřívější době podle starého Stavebního zákona, musela být odsouhlasena stavebním úřadem. Zakreslete zeď do katasrální mapy + přiložte dobré 2 - 3 fotky a běžte se zeptat na st. úřad. Je-li zeď postavena načerno, žádejte odstranění stavby.

ladis*

To je nesmysl, tím jen při leje olej do ohně, a nemyslím si že by stavební úřad rozhodl o odstranění stavby byť by to bylo o pár centimetrů na pozemku špatně. To už spekulují. Vždyť píšu, že vůbec nejde o zeď ale o nějakou přístavbu, přečtěte si znova.

A rada o směrování kamery? To je taky něco. Investovat mnoho 1000 pravděpodobně i stabilní internetové připojení, kvůli nějaké zdi, co na to původní tazatel? Šel bych do takovýchto nesmyslných investic? Když to soused uděláš šikovně, budou kamery vědět, tak ta kamera nedokáže vůbec nic, i kdyby mu ten barák zapálil.

re4zon
@id tohle nedoporucuju, protoze tim akorat zabijete moznost domluvy se sousedem (byt podle popisu nepravdepodobnou). Bud totiz povolena byla a je to zbytecna prace, nebo nebyla a urad odstraneni stejne nenaridi, podle novely stavebniho zakona neni potreba povoleni na rozhradu do 2m.
Jedina funkcni moznost je zjistit, zda zed nestoji na vasem pozemku, pak by odstraneni bylo na miste.
id

ladis + re4zon, jak víte, že st. úřad nenařídí odstranění černé stavby? Vy snad máte zkušenosti nebo na st. úřadu pracujete? Já jsem vyřizovala odstranění černoty a st. úřad nepovolil ani dodatečné stavební povolení. Bylo to v době starého stavebního zákona a zeď souseda může být také z té doby. Vždy se posuzuje datum vzniku stavby a ne co platí dnes.

re4zon
@id Ano, mam zkusenost s vyjadrenim uradu k podobne veci. Neslo tedy o zed, ale o dreveny plot s podezdivkou a dve pracovnice se vyjadrily presne takto. Je to plot, ma do dvou metru, tedy muze zustat tam kde je, pokud neni na cizim pozemku. Jestli myslite, ze urad naridi odstraneni neceho, co se da obratem postavit znovu bez jakehokoliv schvalovaciho procesu, jste na omylu. Rozhodne ne s vasim oduvodnenim o stineni, mozna tak pokud by pro to byl nejaky zavazny duvod.
id

Nějak se to zamotalo. Vy někde vidíte, že jsem psala o stínění?

re4zon
Jo, to jsem asi prekoukl do jineho prispevku, nicmene na veci to nic nemeni. Verim ze mate zkusenost s narizenim odstraneni cerne stavby, ale urcite ne takove kterou lze obratem postavit znovu. A pokud ano, tak jeji majitel musel byt dost laxni, protoze se tomu da lehce ubranit.
ladis*

Take se domnivam, ze by zadny urednik nenarizoval odstraneni plotu a to i kdyby byl nepatrne na vasem pozemku, tim myslim nejake ty centtimetry. Ale o plot tu vubec nejde, jde o to, ze tazatel chtel pristavet barak a soused starousedlik mu do toho hazi vidle, neboli vyuziva svych prav.

my tady nevyresime, proc jsou vztahy takove, jake jsou.

hodnocení

1x

Asi ho naštvalo, že jste si něco připevnili na jeho zeď, tak se nyní nedivte, že ho to vytočilo. On má povinnost ten plot udržovat a vy máte povinnost mu údržbu umožnit, tedy i umožnit přístup na váš pozemek. Pokud vám vytrhal něco ze zdi, měl vás na to předem upozornit. Svévolně vstupovat na cizí pozemek také nemůže.

re4zon
hodnocení

1x
Pokud soused dokaze prokazat, ze zed skutecne stavel on a pokud je na jeho pozemku, nemate do ni co vrtat bez jeho souhlasu. Tohle zjistete jako prvni, mozna se to neobejde bez geodeta a zemereni pozemku. Ovsem resit by to rozhodne nemel tim ze vam bude rovnou lezt na pozemek.
Doporucuju se s nim zkusit rozumne domluvit (coz asi nepujde, pokud je to debil), v opacnem pripade mate moznost bud mu ustoupit, nebo mu oplacet stejou minci, zavisi na vasi nature.

hodnocení

0x

2 m vysoká zeď vám asi musí občas stínit. Takže můžete argumentovat, že pokud vy si tam nesmíte nic přidělat, budete požadovat zbourání zdi, která byla postavena bez vašeho svolení.

re4zon
Argumentovat muze, ale je to nesmysl.

ladas*
hodnocení

0x

Již tříkrát se stalo,že po příjezdu na chalupu byly žebříčky vytrženy ode zdi i s rostlinami a polámány,.taktéž hadice s kohoutem.

ha, a co jste udělali? Zeptali jste se ho, zda a proč to udělal?! Nebo nahlásili poškození věci na PČR, pokud by nekomunikoval? Já bych tak postupoval, s tím, že v dobré víře užívám svou půlku zdi na hranici pozemků.

to je tak, když sousedé nekomunikují

Jasně, že pokud je zeď jeho, a je na jeho pozemku, tak může vstupovat na váš pozemek k její údržbě... ale to jste nevěděli.

Ale mám je asi spíše o tu nástavbu přístavbu, se kterou soused nesouhlasím, ale pokud splníte všechny parametry dané zákonem, tak jeho nesouhlas bude houby platný, jen se to protáhne... Určitě bych za ním šel, zeptal se, o co mu jde a co chce. Za to asi nic nedáte, možná jen trochu hrdosti

My bychom mohli o komunikaci se sousedem napsat romány. Většina lidí si myslí, že se dá domluvit s každým. Ovšem zdaleka tomu tak není. Přibývá psychicky narušených lidí, důchodců, kteří mají Alzheimra apod. a vedle někoho takového žít je za trest. Máme vedle vychlastaného alkoholika a každou chvíli sem přidávám příhodu s ním, která je pro ostatní úsměvná a mě brzy přivede do blázince. Já bych vám doporučovala si postavit podél té jeho zdi vlastní dřevěný plot. Je to práce navíc, ale pokud by vám na tom plotě něco udělal, tak to by už bylo na žalobu.

ladas*

@dajka neblbni, tvá rada je knížecí a hloupá, ty ten plot platit nebudeš a oni ho nepotřebují... to už si mohou postavit konzoli pro rostlinky nebo sloupek pro hadici (pokud to potřebují)...

a domluvit se dá skoro s každým svéprávným,

neříkej mi, že není slušné sousedovi oznámit, že hodlám vrtat do stavby, která je ať již domněle nebo fakticky jeho? A zjistit tak reakci... Mě přijde spíš arogantní to neudělat... a hmed vrtat... takové náplavy má každý rád... já chápu, že každý chce klid a starousedlík nechce změny a rozruch a může škodit... ale lue tomu psychologicky předejít...

re4zon
A ja musim souhlasit s dajkou. Jen dodam, ze se to netyka jen duchodcu a lidi s alzheimerem. Mam za souseda pomerne inteligentniho cloveka, ktery se ovsem zaroven povazuje za reditele zemekoule. Co chce on je samozrejmost, co chci ja je vymysl a mel bych ho o vsechno prosit. Dokonce jsem zaslechl, jak vyklada znamemu ze "on tu bydli dyl, takze o vsem bude rozhodovat". Mel jsem dost dlouho snahu ustupovat, nekolikrat jsem vysel vstric i v pomerne zasadnich vecech a vysledek je ten, ze jsem ho akorat podporil v jeho aroganci.
Takze za knizeci radu povazuju na teto poradne rozsireny nazor, ze se musite s kazdym sousedem domluvit. Nekdy to nejde, lidi jsou blbci a obcas na ne plati jen tvrda ruka.
Samozrejme v tomhle pripade bych si nestavel podel zdi plot (i kdyz to tazatel samozrejme udelat muze). Jen bych po neuspesnem pokusu o dohodu nasadit stejne zbrane. A kdyby mi nekdo lezl na pozemek a neco nicil, nevahal bych fingovat odjezd, pockat, vzit ho prknem po drzce a volat na nej policii jako na zlodeje. Nikomu to ale nedoporucuju, jen muj osobni nazor.
ladis*

Ne že musíte, to určitě nemusíte, musíte jen umřít!

Ale podle mého názoru je to snažší cesta se domluvit anebo si alespoň tak tvářit, že se chcete domluvit, a přitom dokumentovat a opatřila důkazy, rozhodně to je podle mého názoru efektivnější cesta, než dělat mrtvého brouka A rovnou začít vrtat do cizího majetku. Rozhodně ničemu nepomůže, pokud budete dělat naschvály a oplácet stejnou mincí, na tom ani neušetříte finančně, emočně, no, je to na každém, na co má a co nemá rozjet... je to také o tom že jednu věc jsem lidé píší, a jinou věc poté zjistíte v realitě. například tazatel píše o zdi, a přitom jde ve skutečnosti patrně o nějakou nástavbu na chalupu...

Jen můj názor.

re4zon
Spravna cesta je pokusit se domluvit. Jednou. Pokud ze sebe clovek chce delat vola, tak vickrat. V pripade neuspechu je jedina funkcni cesta kaslat na souseda a dbat na svoje zajmy. On taky bude jednou neco chtit, treba si tu zed nahodit a to bude prekvapeni, az budou treba podel zdi nasazeny kytky a on je bude muset presazovat tam a pak zas zpatky, jinak se tam nedostane *smich*. Kdyz ctu ze to predchozi majitel prodal kvuli neshodam, soused asi nebude uplne normalni.
ladis*

Kytky? Pochybuju, že bude kdy takovýto soused zeď nahazovat, já mám asi 40 let takovou zídku je tedy tlustá na šířku cihly 15 cm na výšku má taky 2 m a soused by si nedovolil do ní z druhý strany vrtat a já jí z jeho strany určitě nahazovat nebudu.

Ale asi jsme se nepochopili v tom, co to znamená se pokusit domluvit. Já myslel výhradně to, že když budu chtít do stavby souseda něco vrtat, tak se ho ne když půjdu zeptat ale tak mu to aspoň oznámím, abych zjistil jeho reakci jestli mi rozumíš.

A že já chci přistavovat, tak bych asi taky s ním na toto téma dal řeč, a vysledoval jeho reakci. Přece jenom, když se to soused dozví až od stavebního úřadu, no tak budu očekávat pár jeho odvolání. Nebo se snad pletu? Vezmi to jinak, soused jen využívá svého práva a podává námitky.

re4zon
To jsme se urcite nepochopili. Ze do ni nema co vrtat bylo prvni co jsem napsal. Na druhou stranu, adekvatni reakce souseda je vyzvat je, at diry opravi a nic tam nevesi, ne vlezt pres plot a neco trhat a lamat.
No, ja bych rekl, ze normalni clovek bude postupovat podle svych potreb a ne ze se bude odvolavat jen kvuli sve malichernosti a kvuli tomu ze ho nekdo o neco nepozadal. Ani by me nenapadlo odporovat proti oknum, ze kterych ke me neni videt. Pravda ovsem je, ze lide jsou ruzni a o tom prave celou dobu mluvim. Ja uz v podobne situaci byl a nikomi jsem klacky pod nohy nehazel, prislo mi to pod mou uroven a zbytecne. A kdyz jsem stal na druhe strane, soused se mohl pretrhnout aby mi zneprijemnil neco, co se ho VUBEC nijak nedotykalo.
ladis*

Napsals:

Ani by me nenapadlo odporovat proti oknum, ze kterych ke me neni videt.

takovy odpor neboli namitku ale sousedovi SÚ odmítne, takze se neni ceho bat :)

A teď mi prozraď, choval by se tvůj soused k tobě tímhle způsobem, jak jsi popsal, že by se přetrhnul, aby ti znepříjemnil život, když bys předtím se sousedem normálně komunikoval, zdravil ho, bavil se s ním? Co myslíš?Já si myslím, že by na to většina sousedů zmrdů koule neměla a bylo by to pro ně těžší škodit, než když budete vedle sebe mlčky existovat, to je pak pro ně velmi snadné... Tedy moje strategie naoko tomu předcházet. Nikdy nevíš ;)

re4zon
Odmitne. A vysledek bude odvolani, pak postoupeni k nadrizenemu uradu, dalsi odvolani a nakonec soud. Podle samotnych pracovniku uradu, kteri si tukali na celo co ten clovek vyvadi, otazka na nekolik let a pokud clovek nechce cekat, lepsi je udelat to jinak.
Ehm, uz jsem popisoval ze tuhle strategii jsem zkousel, vysledek je jeste horsi. S jidlem roste chut, takze zmrd vidi, jak ostatni skacou podle nej a piska hlasiteji. Oznaceni jsi zvolil spravne, otravovat zivot nekomu kdo si ho nevsima nikdo jiny nemuze.
ladis*

No treba to dela prave proto, aby sis vsimal, kdo vi, to je spekulace.

Ty soudy zaplati ten, kdo prohraje, takze neustupuj a stuj si za svym, jak pises :) udelat to jinak je prece presne to, co chce soused :) Ale pochop, ze on ma pravo se odvolavat.

jabraka*
hodnocení

0x

Dva domy v řadě v průchodu jsme zbudovali garáž,aby šla střecha opřít,přilepili jsme na jeho stěnu sloupky a do silnice klenbu s vrátky.Vše bez protestů souseda.

Roky šly dál a sosed dům prodal.Nový vlastník nakonec rozhodl,že dům zbourá.Nějak se nekontaktoval,že obnaží do ulice naši garáž a klenutá brána bez opěry spadne ho netrápilo.Syn pak musel vše za dva tři dny zabezpečit,dozdít ,apodepřít a garáž-sklad zaplachtovat od souseda.Co si počít,když není ani komu si stěžovat,protože vše závisí na anonymní firmě?

Člověk by měl více předvídat.

JABRAKA

re4zon
No nic proti, ale stezovat si rozhodne komu je, a to stavebnimu uradu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]